InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Móda našich babiček a prababiček bude k vidění v brněnské Olympii

03.09.2018
BRNO - Vrátit se v čase a zažít průřez módou posledních sto let budou moci návštěvníci brněnského obchodního centra Olympia, kde bude od 7. do 30. září probíhat výstava "100 let módy". V pasážích obchodního centra budou vystaveny modely z let třicátých, šedesátých, osmdesátých, ale i dnešní módní trendy z oblasti sportu, společenské módy a mnoha dalších. Vedle retro módních výstřelků přenesou návštěvníky do minulosti také kulisy prvorepublikových podniků nebo samotná kancelář prvního československého prezidenta.
Ilustrační snímek | Foto: olympia-centrum.cz
Zájemci budou mít možnost nahlédnout i do prvorepublikové kavárny, ve které nad kávou diskutoval o politice třeba Karel Čapek nebo Ferdinand Peroutka. Druhá část centrální expozice je zavede na Pražský hrad do kanceláře prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. A přímo z ní zavítají do nočního podniku, kde se bavily přední celebrity jako Adina Mandlová nebo Oldřich Nový.

V pasážích OC Olympia Brno budou k vidění módní kousky z jednotlivých etap naší republiky a návštěvníci si tak prostřednictvím módy připomenou stoletou historii naší země. Mezi exponáty se objeví večerní róby z období první republiky až po současné kousky předních českých návrhářů. Do filmového světa zavede návštěvníky expozice filmové módy, kde budou moci zahlédnout módní doplňky z legendárních českých snímků.

"Předpokládáme, že velký úspěch sklidí expozice spodního prádla, které znaly jenom naše prababičky. Vystavené budou spodní košilky, kalhotky, různé šněrovačky, spodničky. Věřím, že si každý přijde na své. Ženy budou moci obdivovat večerní róby, muži prozkoumají vývoj v lyžařské módě," láká na výstavu Jan Pazour, ředitel OC Olympia Brno.

Sportovnímu oblečení bude kromě expozice zimních sportů věnována také část výstavy, která připomene některé české olympijské úspěchy. A to díky značce Alpine Pro, která už několik let obléká české olympijské výpravy. K vidění budou například gumáky, ve kterých si došly pro stříbrné medaile na Letních olympijských hrách v Londýně tenistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, nebo bunda, kterou si při zisku zlaté medaile v Soči oblékla naruby Eva Samková, a také další sportovní kolekce inspirované například úspěchy Emila Zátopka, díly Alfonse Muchy nebo Františka Kupky.

Víkendový doprovodný program
Návštěvníci se mohou těšit také na doprovodný program včetně soutěží. V neděli 16. září ožije hlavní expozice - prvorepubliková kavárna i pracovna prezidenta T. G. Masaryka. Celé odpoledne bude probíhat soutěžní kvíz o dárky.

Další neděli 23. září si budou moci návštěvníci zasoutěžit o okamžité výhry v interaktivní tématické soutěži.

V neděli 30. září se mohou návštěvníci setkat s nekonvenční módní návrhářkou Táňou Havlíčkovou. V průběhu odpoledne budou probíhat krátké besedy, konzultace a workshop. Díky testu také mohou objevit svůj stylový profil.

Zdarma přístupná výstava bude umístěna v pasážích obchodního centra Olympia Brno vždy od pondělí do pátku, od 8 do 23 hodin a o víkendu od 8 do 24 hodin.

Termín výstavy: 7. až 30. září 2018, více informací na www.olympia-centrum.cz.

Další články z rubriky Regiony

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z ...

Ministr kultury Martin Baxa se v Plzni zúčastnil oslav ukončení 2. světové války

V pondělí 6. května 2024 se v Plzni u pomníku Díky, Ameriko! uskutečnil pietní akt u příležitosti 79. výročí osvobození západočeské metropole a konce ...

ŘSD: Na silnici I/13 u Hostomic provádíme monitoring

Na silnici I/13 mezi Bílinou a Teplicemi aktuálně silničáři provádí dva průzkumné vrty, v předpokládané délce 2x 40 m. V rámci průzkumných prací násle ...

Historické autobusy už jsou v nové hale ve Vysokém Mýtě. Představí se o Muzejní noci 31. května

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která ...

Na karlovarské letiště bude od konce května létat charterová linka z uzbeckého Taškentu

Kromě rozšířených linek dovolenkových letů a nové pravidelné linky z Izraele přibude na karlovarském letišti další, a to charterová linka z Taškentu, ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »