InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Flexibilnější pracovní postupy vedou ke zvýšení investic do technologií v celé Evropě

09.05.2018
PRAHA - Společnost Toshiba zjistila, že více než tři čtvrtiny (76 %) evropských společností zvýší v letošním roce rozpočty na IT a technologie. Tento nárůst výdajů na IT je přímo spojen s množstvím zaměstnanců, kteří pracují vzdáleně, přičemž podniky s vyšším počtem takových pracovníků vykazují vyšší nárůst investic do nových řešení a technologií.
Ilustrační snímek | Foto: fyi.cz
Studie mezi více než 1000 vedoucími IT zástupci středních a velkých organizací, která probíhala ve spolupráci s organizací Walnut Unlimited, ukázala, že priority v rámci navýšení investic se letos zaměří na zabezpečení dat (62 %), řešení založená na cloudových technologiích (58 %) a zlepšení produktivity (54 %). Ve srovnání s obdobným výzkumem v oblasti IT, který provedla Toshiba v roce 2016, vzrostla důležitost zabezpečení dat (54 % v roce 2016) a také důraz na investice do řešení založených na cloudových službách (58 % organizací je považuje za nejvyšší prioritu ve srovnání s 52 % v roce 2016).

Všechny země zahrnuté do studie (Spojené království, Francie, Německo, Španělsko a Benelux) zaznamenaly nárůst výdajů na IT s tím, že k největšímu posunu dochází ve Španělsku, kde zvýšení rozpočtu na IT a technologie v příštích dvanácti měsících plánuje 86 % organizací. O navýšení rozpočtu na IT a technologie uvažují především podniky z odvětví dopravy a logistiky (89 %), v sektoru vládních a veřejnoprávních organizací je to pouze 52 %.

Bezpečnostní otázky související se změnami způsobu práce
Flexibilita zaměstnanců má pro organizace napříč celou Evropou klíčový význam. 68 % respondentů studie uvedlo, že alespoň desetina jejich zaměstnanců pracuje primárně na cestách nebo na různých místech.

Zvyšování množství mobilních pracovníků ovlivňuje i tři nejvýznamnější investiční priority, kterými jsou zabezpečení dat, řešení založená na cloudových technologiích a zvýšení produktivity. Při zjišťování priorit ohledně zvýšení produktivity pro mobilní pracovní sílu uvedla téměř polovina respondentů (47 %), že zásadní je lepší školení zaměstnanců. 43 % dotázaných uvádí, že klíčový je posun ve využívání digitálních nástrojů.

Technologie na podporu vzdálených pracovníků
K zajištění vysoké produktivity zaměstnanců bez ohledu na místo výkonu práce dochází k výraznému posunu v IT řešeních, která organizace využívají. Aktuálně poskytuje podle průzkumu 61 % respondentů svým vzdáleným zaměstnancům notebooky a 55 % jim nabízí firemní smartphony. Na otázku, která zařízení budou v příštích třech letech při vzdálené práci nejužívanější, odpovídají zástupci společností následovně: chytré telefony a notebooky (obě odpovědi 38 %), přičemž podniky inklinují také k novějším technologiím, jako jsou výpočetní mobilní rozhraní (mobile edge computing - 10 %) a využití tenkých a zero klientů (9 %).

Větší podniky (s 500 a více zaměstnanci) jsou připraveny na myšlenku zavedení nositelné elektroniky na pracovišti, přičemž 24 % předpokládá, že využití inteligentních brýlí zaměstnanci zavede v příštích 12 měsících. Toto naproti tomu plánuje pouze 16 % respondentů z organizací se 100 až 499 zaměstnanci. Celkem 82 % dotázaných však uvádí, že chytré brýle budou do jejich podnikání zavedeny během příštích tří let.

40 % respondentů vnímá k využití chytrých brýlí v podnikové oblasti jako zásadní očekávaný příchod 5G. 59 % dotázaných z oblasti výroby uvedlo, že klíčovým přínosem při zavádění inteligentních brýlí zaměstnanci je funkce hands-free.

Maki Yamashita, viceprezident divize B2B PC společnosti Toshiba Europe, dodává: "Je zajímavé sledovat meziroční porovnání pohledu společností na vhodná IT řešení v souladu se stále se vyvíjejícími technologiemi, které mají dnes zaměstnanci k dispozici. Firmy se snaží docílit maximální mobilní produktivitu při zachování zázemí zabezpečené a robustní IT infrastruktury. Vznikající IT řešení pomáhají tohoto cíle dosáhnout, je však na samotných IT týmech, jak se rozhodnou nové možnosti s ohledem na konkrétní oblast podnikání co nejefektivněji využít."

Další výsledky studie a další informace naleznete ve zprávě společnosti Toshiba, která je k dispozici ke stažení ZDE.

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »