InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Kdy letos nastane letní čas ?

25.03.2024
Letní čas, známý také jako letní časový posun, je praxí, která se každoročně opakuje v mnoha zemích světa, včetně České republiky. Tento časový posun má za cíl využít co nejvíce denního světla během letních měsíců tím, že posune hodiny o jednu hodinu dopředu.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
V roce 2024 začne letní čas v České republice v neděli 31. března. Přesněji řečeno, hodiny se posunou o jednu hodinu dopředu v 2:00 ráno. To znamená, že v 2:00 ráno se hodiny posunou na 3:00 ráno.

Tento posun hodin znamená, že východ a západ slunce bude o hodinu později, než by bylo bez letního času. To nám poskytuje více světla v podvečer, což může přinést řadu výhod, jako je snížení spotřeby energie a zlepšení bezpečnosti silničního provozu.

Nicméně, je důležité si uvědomit, že přechod na letní čas může také způsobit dočasné nepohodlí v důsledku změny spánkových vzorců. Proto je doporučeno se na tento posun připravit tím, že se postupně přizpůsobíme novému času několik dní před jeho nástupem.

Letní čas končí v neděli 27. října 2024, kdy se hodiny vrátí o jednu hodinu zpět. To znamená, že v 3:00 ráno se hodiny vrátí na 2:00 ráno.

Odpůrci a příznivci letního času v ČR


Příznivci letního času oceňují, že je v letních měsících déle světlo, což umožňuje trávit více času venku. Původně byl letní čas zaveden za účelem úspory energie, protože se večer nemuselo tolik svítit umělým světlem.

Na druhé straně, odpůrci letního času poukazují hlavně na zdravotní potíže, které může časový posun způsobovat citlivým jedincům. Podle lékařů si na změnu času zvykají starší lidé a děti asi týden, přičemž horší je březen, kdy se musí vstávat fakticky o hodinu dříve. Mnozí si stěžují na zhoršení spánku, únavu či nevolnost. Statistiky také dokazují, že krátce po změně času přibývá dopravních nehod.

Jedním z největších odpůrců v České republice byl již zesnulý pekař Stanislav Pecka, který žádosti o odstranění časového posunu pravidelně zasílal nejvyšším státním představitelům i Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Historie letního času v českých zemích


Letní čas byl v Rakousku Uhersku zaveden za první světové války v letech 1915 a 1916. Po první světové válce byl letní čas zrušen?. Podruhé byl letní čas zaveden za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949.

Pravidelné střídání letního a zimního času v Československu začalo až v roce 1979. Od roku 1996 začíná letní čas poslední neděli v březnu a končí poslední neděli v říjnu, což je v souladu s pravidly Evropské unie.

Přestože bylo plánováno zrušení střídání časů v roce 2019, pro neshodu členských států na upřednostňovaném celoročním řešení (zda používat jen pásmový čas nebo jen letní čas) dosud k zrušení nedošlo.

Diskuse o letním čase na úrovni EU


Evropský parlament podpořil přezkoumání letního času, což by mohlo zastavit přepínání hodin mezi zimou a létem. V roce 2018 byl předložen návrh na ukončení dvakrát roční změny času v Evropské unii.

Nicméně konečné rozhodnutí o tomto návrhu dosud nebylo přijato a nebyl stanoven žádný časový rámec pro takové rozhodnutí. Některé zdržení bylo přičítáno řadě naléhavějších otázek, včetně Brexitu, Covid-19 a invaze na Ukrajinu.

Pokud by byla směrnice přijata, ukončila by dvakrát roční změny hodin v EU, často označované jako letní čas. Avšak pro přijetí návrhu je třeba kvalifikované většiny hlasů v Radě EU. K dosažení kvalifikované většiny musí návrh získat hlasy 55 % členských států, které zastupují 65 % obyvatelstva EU.

Pokud by byl návrh schválen na úrovni Rady, musel by poté získat většinu v Evropském parlamentu. Nicméně, v současné době neexistuje důvod se domnívat, že by se tato otázka mohla během tohoto volebního období posunout vpřed.

Ačkoli přechod na letní čas přináší některé výhody, je také důležité si uvědomit možné výzvy, které s sebou přináší. Připravenost a přizpůsobení se těmto změnám může pomoci minimalizovat jejich dopad na naše každodenní životy.

Autor: Redakce ID

Další články z rubriky Koktejl

Vědci našli nový způsob vytváření 2D materiálů

Mimořádně čisté dvojrozměrné materiály připravují v unikátním přístroji, v němž panují podmínky ultravysokého vakua, vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Vyvinuli k tomu novou metodu, kterou popisují v odborném časopise ACS Applied ...

Co jsou to anabolizéry a jak pomáhají v silovém tréninku?

Jste vyznavačem silového cvičení? V takovém případě můžete očekávat celou řadu zajímavých benefitů - hezčí postavu a větší sebevědomí, pevnější zdraví ...

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím sub ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »