InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Trend: Ojetá auta začínají zlevňovat, zároveň jich mírně ubývá

07.05.2024
Tuzemský trh s ojetými automobily na počátku letošního roku výrazně narostl, v dubnu 2024 jich v inzerci figurovalo meziročně o 22 procent více, celkem 118 674 kusů. Dynamika masivního oživení sekundárního trhu však se začíná zadrhávat - meziměsíčně už počet v inzerci nabízených aut poklesl, stejně jako nabídkové ceny. Ty ubraly pět procent na mediánových 200 tisíc korun, stáří inzerovaných strojů se nezměnilo (11,1 roku). Vyplývá to z analýzy provedené experty AAA AUTO, největšího prodejce ojetých vozů v Česku.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"V síti našich autocenter AAA AUTO a Mototechna zatím žádné zpomalení nepozorujeme, už čtvrtý měsíc v řadě zaznamenáváme nejlepší prodejní výsledky za 32 let historie naší společnosti," říká Petr Vaněček, co-CEO (společný generální ředitel) AURES Holdings, provozovatele AAA AUTO a Mototechny.

Nabídkové ceny na celém sekundárním trhu opakovaně přerušily několik let trvající růst a už druhý měsíc v řadě klesly - stále jsou však o 2,5 % vyšší než před rokem (medián 200 tisíc korun). V meziročním srovnání je však nabídka vozů stále výrazně širší (+ 22 %), auta mají na tachometru průměrně stále stejně kilometrů (158 vs 160 tisíc), totožné zůstává také stáří 11,1 roku. Co se týče skladby pohonů, největší roční nárůst zaznamenávají hybridy (76 %), následované čistě elektrickými bateriovými vozy BEV (41 %), z klasických uhlíkatých paliv nejvíc přidaly benzinové motorizace (30 %), diesely táhnou nejméně (20 %).

U elektromobilů sledujeme velmi výrazné meziroční poklesy cen - kupříkladu Škoda Enyaq spadla o 33 procent na 1 029 milionu korun, Tesla Model 3 o 22 % na 739 tisíc Kč, BMW i3 o 20 % na 499 tisíc korun. A týká se to i prémiových modelů, například Porsche Taycan se nyní nabízí o 12 procent levněji, konkrétně průměrně za 2,29 milionu korun.

Klesají také ceny hybridních modelů - nejpopulárnější jsou ty od značky Toyota, nejvíce poptávané jsou modely Corolla (pokles ceny o 14 % na 515 tisíc Kč) a RAV 4 (pokles o 5,3 % na 786 tisíc Kč). Velký propad - o 7,5 % - zaznamenal také Hyundai Tucson (na 785 tisíc Kč).

Jedním z mála modelů, který v meziročním srovnání nezlevnil, je česká jednička Škoda Octavia (+3,4 %), druhá v žebříčku nejnabízenějších vozů, fabia, však ubrala 5,6 procenta, třetí superb pak necelé procento.

Klesající trend


"To bylo meziroční srovnání, meziměsíčně však pozorujeme pokles ve všech sledovaných kategoriích. Dieselů a benzinů ubylo o necelá dvě procenta, nabídka hybridů poklesla o necelých deset procent, elektromobilů dokonce o 12 procent," vypočítává Petr Vaněček.

Co se týče v úvodu zmíněného poklesu cen, u hybridů byly v dubnu nižší o 1,5 procenta než v březnu (medián 690 tisíc Kč), jejich stáří zůstalo na hodnotě 3,1 roku; nájezd se mírně zvýšil na 41 tisíc km. Také elektromobily zlevňovaly, a to o 2,2 procenta na 879 tisíc Kč, tachometrový medián 25 000 km zůstal prakticky stejný, elektriky však o rok omládly (2,1 vs 3,1 r.). Pokles cen je zjevný u všech nejprodávanějších, a tedy i nejinzerovanějších elektrických vozů - Škoda Enyaq spadla o 70 tisíc korun na 1 029 milionu Kč, Tesla Model 3 o 15 tisíc na 740 tisíc Kč, BMW i3 o 60 tisíc na rovný půlmilion.

U nejoblíbenějších spalovacích modelů meziměsíčně mírně klesl počet nabízených škodovek Octavia a Fabia, a také jejich ceny (shodně -2,6 %) na 185 tisíc Kč u octavie a o rovnou stovku méně u fabie. "Průměrná octavia už má poměrně dost najeto - 178 000 km - a desetileté stáří, fabie jsou na tom ještě hůř, jejich mediánové stáří je přes patnáct let. To je jen o málo méně než průměrný věk českého vozového parku, který aktuálně dosahuje 16 let," říká spoluředitel AAA AUTO. Osmileté superby se pak nabízejí k prodeji s mediánovým nájezdem 175 tisíc km za 360 tisíc korun - a jsou tak nejdražší v TOP TEN nejoblíbenějších modelů. Tam patří ještě VW Golf, Passat a Touran, BMW 3 a 5, Ford Focus a Hyundai i30. Meziročně z "topky" vypadla pouze Audi A4, kterou nahradil právě kompaktní hyundai.

Zdroj: AAA Auto

Další články z rubriky Auto moto

Toyota pokračuje v růstu, je druhá na trhu osobních vozů

České zastoupení automobilky Toyota zvýšilo za první čtyři měsíce prodeje o 19 procent na 7729 osobních a lehkých užitkových vozů, a drží tak celkově druhé místo na trhu. V samotném dubnu pak rostla o 52 procent oproti stejnému období loňského roku, ...

Inovovaný bestseller Hyundai i30 má české ceny

Model i30, který je dlouhodobě nejprodávanějším vozem Hyundai a nejpopulárnějším vozem na českém trhu v privátním segmentu, lze ve faceliftované verzi ...

Kde sehnat rakouskou dálniční známku a na kolik vás vyjde?

Máte před cestu automobilem do Rakouska? Nebo budete přes naše jižní sousedy přejíždět v rámci cesty na dovolenou třeba do Itálie? V tom případě si ne ...

České maminky nedají dopustit na komfortní prvky v autě, lépe se pak soustředí na bezpečnou jízdu

Maminky, které tuto neděli slaví svůj svátek, tvoří 41 % z celkového počtu českých zákaznic AAA AUTO a Mototechna. Jde o ženy ve věku 25 až 45 let, kt ...

Nové BMW M4 CS dává najevo svůj ostřejší charakter řadou individuálních designových prvků

Nové BMW M4 CS přebírá směs vlastností, které jsou typické pro vysokovýkonné vozy prémiového segmentu střední třídy, a dále zvyšuje jejich emocionální ...

Doporučujeme



Neděle 19.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »