InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Evropský parlament schválil reformu trhu s elektřinou

12.04.2024
Europoslanci ve čtvrtek přijali reformu, která má stabilizovat, zlevnit a udržitelnější trh s elektřinou v Evropské unii. Právní předpisy, které byly již předběžně dohodnuty s Radou, byly schváleny 433 hlasy pro nařízení (140 bylo proti a 15 se zdrželo hlasování) a 473 hlasy pro směrnici (80 bylo proti a 27 se zdrželo hlasování). Kromě reformy trhu s elektřinou europoslanci schválili rovněž i reformy pro udržitelnější a odolnější trh s plynem.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Cílem těchto právních předpisů je chránit spotřebitele před kolísáním cen. Poslanci zajistili, že spotřebitelé budou mít právo na přístup ke smlouvám s fixní cenou nebo s dynamickým určováním ceny a obdrží důležité informace o službách, k jejichž užívání se zaváží. Dodavatelé nebudou moci jednostranně měnit podmínky smlouvy.

Poslanci také zajistili, aby členské státy mohly zakázat dodavatelům přerušit dodávky elektřiny zranitelným zákazníkům, a to i během sporů mezi dodavateli a zákazníky.

Právní předpisy stanoví takzvané "rozdílové smlouvy" nebo obdobné systémy se stejným účinkem, které mají podpořit investice do energie. V rámci rozdílové smlouvy veřejný orgán poskytne kompenzace výrobci energie, pokud tržní ceny příliš prudce klesnou. Naopak od výrobců inkasuje platby, pokud jsou ceny příliš vysoké. Využití rozdílových smluv bude povoleno u všech investic do nové výroby elektřiny, ať už z obnovitelných zdrojů nebo z jaderné energie.

Text stanoví mechanismus pro vyhlášení krize cen energie. V situaci velmi vysokých cen a za určitých podmínek může EU vyhlásit regionální nebo celoevropskou cenovou krizi elektřiny, což členským státům umožní přijmout dočasná opatření ke stanovení cen elektřiny pro malé a střední podniky a energeticky náročné průmyslové spotřebitele.

"Tato reforma při vytváření trhu s elektřinou klade důraz na občany. Text obsahuje opatření na ochranu občanů, zejména těch nejzranitelnějších, a na urychlení zavádění obnovitelných zdrojů energie. Parlament učinil krok vpřed v demokratizaci energetiky a vytvořil koncepci trhu, která reaguje na selhání odhalená energetickou krizí. Všichni spotřebitelé, včetně mikropodniků a malých a středních podniků, budou mít přístup k dlouhodobě dostupným a stabilním cenám," uvedl zpravodaj Nicolás González Casares .

Aby vstoupil v platnost, musí právní předpis po schválení Parlamentem formálně přijmout také Rada.

Ceny energií rostou od poloviny roku 2021, zpočátku v souvislosti s hospodářským oživením po pandemii covid-19. V únoru 2022 však ceny energií prudce vzrostly v důsledku problémů s dodávkami plynu během války Ruska proti Ukrajině. Vysoké ceny plynu měly bezprostřední dopad na ceny elektřiny, neboť ty jsou vzájemně propojeny v rámci systému založeném na žebříčku nabídkových cen, kdy nejdražší zdroj energie (obvykle na bázi fosilních paliv) určuje celkovou cenu elektřiny.

Europoslanci během svého dnešního zasedání v Bruselu podpořili rovněž plány na usnadnění zavádění obnovitelných a nízkouhlíkových plynů, včetně vodíku, na trh s plynem v Evropské unii. Cílem schválené směrnice a nařízení je dekarbonizace energetického odvětví EU a posílení výroby.

Zdroj: Evropský parlament

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »