InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Úřad spouští novou kampaň proti kyberšmějdům

22.04.2024
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se spojuje s policií a bankami (ČBA) v boji proti kybernetickým podvodníkům. Jejich společná osvětová kampaň "Velké odhalení" učí, jak se bránit proti rostoucímu trendu kybernetických podvodů. Ty na nás číhají nejen v e-mailech, a na sociálních sítích, ale v poslední době i skryté v telefonních hovorech.
Ilustrační snímek | Zdroj: Freepik.com

Názorně ve videu


Kampaň, která zahrnuje především videonávody, reaguje na alarmující statistiky. Jen v roce 2023 kyberpodvodníci napáchali škody za téměř miliardu korun. V roce 2022 byla situace ještě horší: kyberšmějdi okradli české majitele bankovních účtů o téměř 1,5 miliardy korun.

Videonávody zvolili tvůrci kampaně jako univerzální komunikační prostředek, který pomůže příjemci informace prožít modelovou situaci spolu s protagonistou videa. To umožní hlubší vnímání a zapamatování si varovných signálů, stejně tak i správného postupu, pokud by čelili pokusu o podobnou manipulaci a podvod.

Pro širokou veřejnost


"Velké odhalení" se zaměřuje na edukaci široké veřejnosti. Všichni bychom se měli včas dozvědět o varovných signálech různých podvodných telefonátů. Videonávody krok za krokem ukazují, jak podvodníci operují a jak se nenechat nachytat.

Kampaň zdůrazňuje zejména fakt, že i oficiální telefonní čísla mohou být podvodníky zneužita. Proto je důležitá ostražitost, dokonce i v situacích, kdy přijímáte hovor ze své banky, z jiné banky, z jakéhokoliv úřadu, či dokonce od Policie ČR.

"Minimalizovat rizika a škody plynoucí z vishingu, tedy podvodných telefonátů, můžeme všichni. Velké odhalení je další společný projekt zástupců státního a soukromého sektoru, který pomůže ochránit občany České republiky a jejich finance. Snížit rizika spojená s podvodnými telefonáty lze kvalitní osvětou o dané problematice, a to napříč společností. Základem je zůstat vždy v klidu a obezřetný. Nejčastěji užívanou metodou pachatelů je totiž nějaká forma nátlaku. Velmi často se pak útočníci vydávají za oficiální instituci, autoritu. Ať už jde o Policii ČR, banky či NÚKIB," popsal ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

Bez informací už se neobejdeme


Všichni, kdo podlehli praktikám podvodníků, mají jedno společné: absenci důležitých informací. Nevěděli, jaké jsou varovné signály upozorňující na možnost podvodu. Ty jsou přitom klíčové k úspěšné obraně. Proto je hlavním cílem kampaně s názvem "Velké odhalení" dostat do populace co nejširší vzorec varovných signálů.


Zdroj: Freepik.com

Vedle samotných varovných signálů při hovoru je nutné si uvědomit ještě další pravidla prevence. Proti možnosti dát podvodníkům šanci na dokonání svého úmyslu se lze bránit i jinak. Stačí respektovat tři zásady bezpečnosti:

Do bankovnictví se kvůli telefonátu nechodí
Pokud vám kdokoliv (i z vaší banky) zavolá a vyžaduje vstup do online bankovnictví, nabádá vás k výběru peněz nebo k jakékoliv jiné manipulaci s účtem, ukončete hovor. Šlo-li o hovor "z banky", zavolejte do ní zpět, ale číslo zadejte ručně nebo jej najděte na stránkách banky a zavolejte odsud. V bance se s jistotou dozvíte, zda šlo o pokus o podvod.

Údaje o platební kartě a o přístupech do bankovnictví se nezadávají kamkoliv
Kartami platíme na internetu pravidelně, a tak je někdy těžké rozlišit pokus o podvod od běžného nákupu. Hlavní rozdíl je v tom, zda jste se na stránky s platbou dostali o vlastní vůli (vybrali si produkt, službu a jdete zaplatit), nebo zda vás tam vmanipuloval nějaký e-mail, chat či dokonce telefonát. Údaje o kartě nebo bankovnictví (Bank iD) vkládejte jen tam, kam si sami přejete.

Smlouvy o online finančních službách se sjednávají ve srovnávačích
Smlouvy o pojištění, účtech, půjčkách a dalších finančních produktech se uzavírají buď na stránkách ověřených finančních institucí, kam jste pro ně cíleně vydali, nebo v online srovnávačích. Služby, jako jsou srovnávače bankovních účtů, srovnávače povinného ručení a dalších druhů pojištění, srovnávače půjček, srovnávače podílových fondů atd., vám totiž zajišťují i bezpečnost.

Vedle pohodlného srovnání je přínos těchto služeb právě v bezpečném prostředí. V tomto prostředí se setkáte jedině s ověřenými poskytovateli finančních služeb, kteří podléhají dohledu ČNB. Sem kyberšmejdi nedosáhnou.

Autor: Lenka Rutteová
Fotogalerie:

Další články z rubriky Ekonomika

Ministerstvo financí: Plnění státního rozpočtu ČR za leden až duben 2024

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci dubna deficitem ve výši 153,1 mld. Kč. Po očištění o příjmy a výdaje na projekty z Evropské unie a finančních mechanismů činil schodek 146,7 mld. Kč. Meziroční zlepšení salda o 46,9 mld. Kč bylo taženo ...

Nová služba CzechTrade a MPO pomůže českým firmám získat kvalifikované pracovníky ze třetích zemí

S nedostatkem pracovních sil na trhu práce má českým firmám pomoct nová služba agentury CzechTrade s názvem Podpora ekonomické migraci. Hlavním cílem ...

Česká národní banka snižuje úrokové sazby

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání snížila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,5 procentního bodu na 5,25 %. ...

Předsednictvo Agrární komory ČR příští týden rozhodne o uspořádání protestů 22. května v Praze

České zemědělství si prochází krizí, kterou ještě prohloubily následky silné mrazové vlny v průběhu letošního jara. Přesto ministr zemědělství Marek V ...

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem otevře českým firmám nové příležitosti

Českým firmám se více otevírá trh Nového Zélandu, a to díky Dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií (EU) a Novým Zélandem, která 1. května vstoupi ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »