InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Na zámku v Zákupech na Českolipsku se rozšiřuje prohlídkový okruh o nové interiéry

30.03.2024
Zámek Zákupy na Českolipsku, který je otevřený po celý rok, přináší návštěvníkům novinku. V rámci 14. ročníku projektu "Po stopách šlechtických rodů" se prohlídkový okruh rozšiřuje o nové interiéry. Projekt "Po stopách šlechtických rodů", který je pod záštitou Národního památkového ústavu, letos upozorňuje na rod Habsburků. Tento rod je úzce spojen se zámkem Zákupy, jelikož v roce 1805 přešel zámek do majetku toskánské větve habsburského rodu výměnou. Postupně se stal letním sídlem této panovnické dynastie.
Kardinálský pokoj - Zákupy | Foto: NPÚ
"Letošní podtitul projektu je Habsburkové - domovem i v Českých zemích a právě toto motto akcentují nově instalované interiéry, které již zítra představíme veřejnosti. Věřím, že tímto počinem oslovíme i ty návštěvníky, kteří již Zákupy znají a přijdou se podívat, realizační tým odvedl skvělou práci," láká k návštěvě Zákup Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově, pod jehož správu zámek spadá.

Tři místnosti v prvním patře severního křídla zámku nebyly doposud nikdy přístupné veřejnosti a poslední desítky let sloužily jako depozitáře. Pod novodobými nátěry stěn a stropů z doby po roce 1918 byly v těchto prostorách nalezeny druhorokokové výmalby, vytvořené na počátku 50. let 19. století významným malířem Josefem Navrátilem a jeho pomocníky. V souladu s informacemi o tom, jak bylo první patro využíváno v době, kdy zámek Zákupy sloužil jako letní sídlo odstoupivšího rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále Ferdinanda Dobrotivého, jsou dvě místnosti zařízeny jako ložnice a salon lantkraběnky Terezie z Fürstenbergu, která plnila funkci hofmistryně císařovny Marie Anny Karolíny, manželky Ferdinanda Dobrotivého. Třetí místnost je zařízena jako kardinálský pokoj, tedy hostinský pokoj pro olomouckého arcibiskupa a kardinála Bedřicha z Fürstenbergu, který býval ve 3. čtvrtině 19. století u zbožného císařského páru častým a vítaným hostem. V místnostech byla zrestaurována původní malířská výzdoba, parketové podlahy a kachlová kamna z poloviny 19. století a následně byly tyto prostory zařízeny historickými předměty převážně ze zákupského mobiliárního fondu, část z nich také prošla restaurátorským zásahem.


Salon hofmistryně, Foto: NPÚ

"Oproti honosným císařským interiérům ve druhém patře zámku, které se svou téměř šestimetrovou výškou stropů působí opravdu majestátně, jsou prostory v prvním patře výrazně nižší. To těmto místnostem dodává mnohem intimnější a útulnější ráz. Díky tomu zde můžeme uplatnit řadu drobných předmětů, které by ve velkých prostorách o poschodí výš zanikaly. Pokoje, které nyní zpřístupňujeme, proto působí velmi zabydleným dojmem a návštěvníci si v nich budou určitě umět více představit, že by se v nich dalo bydlet i dnes, než v rozlehlých a vysokých císařských sálech a salonech nad nimi." popisuje kastelán zámku Zákupy Vladimír Tregl, jak se nově otevřené místnostmi odlišují od těch, v nichž se provází již desetiletí.

Zpřístupnění těchto prostor je významným krokem, kterým se státní zámek Zákupy opět o krok přiblíží k finální podobě zimního prohlídkového okruhu, který bude pro návštěvníky přístupný v době, kdy je většina hradů a zámků uzavřena.

Projekt "Po stopách šlechtických rodů 2024: Habsburkové - domovem i v Českých zemích" návštěvníkům ukáže, jak žili Habsburkové v Čechách a na Moravě v 18. až 20. století a jak přizpůsobovali svá zděděná nebo zakoupená sídla svým preferencím a zájmům. Mezi hlavní objekty patří státní zámky Konopiště, Ploskovice a Zákupy.

Tento projekt se zaměřuje na téma, které dosud nebylo komplexně zpracováno ani v literatuře, ani v rámci žádného výstavního projektu. Jeho cílem je přinést nové výzkumné výsledky pro laickou i odbornou veřejnost. Jsou připraveny také odborné akce, výstavy a přednášky.

K tématu Habsburků se kromě 21 památkových objektů Národního památkového ústavu a 13 odborných pracovišť NPÚ připojují i další instituce, organizace a města, která spravují bývalá habsburská sídla, jako jsou Ostrov, Brandýs nad Labem, Buštěhrad a Židlochovice.

Ve spolupráci s Národním technickým muzeem bude 19. května vypraven z Prahy do Benešova parní vlak s salonním vozem rodiny Františka Ferdinanda d’Este.

Zdroj: NPÚ
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Ministerstvo dopravy má transakčního poradce k výběru koncesionáře dostavby dálnice D35 formou PPP

Ministerstvo dopravy vybralo transakčního poradce, neobdrželo proti svému rozhodnutí žádné námitky, a tak mohou přípravy výběru koncesionáře pokročit dále. Dva úseky dálnice D35 dlouhé bezmála 35 kilometrů chce dostavět stát ve spolupráci se ...

Spotřebitelé v Moravskoslezském kraji již znají produkty oceněné značkou Regionální potravina

Spotřebitelé v Moravskoslezském kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina, o kterou v letošním ročníku zab ...

Ministr kultury Martin Baxa navštívil podhůří Šumavy

Ministr kultury Martin Baxa navštívil v doprovodu ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové a náměstka Vlastislava Ourody zámek v Týnc ...

AOPK: Na sršně asijské číhají podél dálnice D5 návnady v pastích

Sršeň asijská je invazní druh hmyzu, který se specializuje na lov včel a může se velice rychle šířit. Představuje značné riziko nejen pro chovy včel, ...

Správa železnic: Vlaky na Vysočině pojedou stošedesátkou

Správa železnic pokračuje v intenzivní modernizaci havlíčkobrodské trati. V úterý slavnostně zahájila ve Vlkově u Tišnova hned tři stavby. Celkovou ob ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »