InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Zlato je investiční jednička

30.03.2024
Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! Nikoliv v přízemí.
Ilustrační snímek | Zdroj: zlatemince.cz
Abyste nezabloudili, použijte služební vchod (z ulice u Obecního domu) hned vedle výlohy Blanky Matragi a nechejte se vyvézt výtahem do druhého patra. Za nízké ceny získáte zlato i v Brně, v ikonické cihlové budově Dornych, vedle Vaňkovky.

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o bezpečné uložení finančních prostředků do drahých kovů.

Že jsou ceny zlatých cihel a zlatých mincí u tohoto prodejce skutečně nejnižší, se můžete přesvědčit na stránce investiční zlato. Ceník v euro je na stránce investičné zlato.

Přízemní cenou zlata se tento prodejce výrazně odlišuje od ostatních nabídek na trhu. Potvrzuje to i jeho umístění na prvním místě loňského srovnání finančních produktů v kategorii prodejců drahých kovů (soutěž pořádá server Finparáda společnosti Scott & Rose).

Proč je zlato tak oblíbené?


Zlato má velkou oblibu nejen ve šperkařských dílnách, potažmo u výrobců elektroniky, ale zároveň i u celé řady investorů. Hlavně v posledních letech se totiž prakticky nedá na žlutém kovu prodělat. Jeho cena se neustále zvyšuje a podle posledních predikcí se tento trend v dohledné době měnit určitě nebude.

Zlato se na rozdíl od většiny jiných investičních komodit vyplatí držet dlouhodobě. S jeho pomocí se lze bez práce vyhnout inflačním dopadům. Zatímco finance během inflace ztrácejí na hodnotě, cena zlata pořád stoupá.

Jaké zlato je nejvýhodnější


Asi i naprostý laik chápe, že ne každé zlato je pro účely investice úplně nejvhodnější. Důležité je se vyhnout hlavně nákupu virtuálního zlata. Jeho propagátoři o něm sice hovoří pouze v superlativech, nicméně nic skvělého na tomto druhu zlata není. Jeho největší problém spočívá v tom, že obvykle není kryté fyzickým zlatem.

Rovněž není rozumný nápad nakupovat akcie zlatých dolů. Velká část z nich je totiž už na suchu a ten zbytek takovýto scénář v blízké době nejspíš čeká. Koupě takovýchto akcií by byly jen zbytečně vyhozené peníze.

Jediným relevantním investičním zlatem je to fyzické, ovšem také ne každé. Investoři se kupříkladu vyhýbají šperkům. I ty sice mají často velkou cenu, na druhou stranu je docela složité ji přesně určit. Šperky se totiž jen málokdy vyrábí z ryzího zlata, takřka vždy jsou v nich příměsi. Navíc jejich cena se odvíjí nejen od hmotnosti, potažmo ryzosti, ale také vizuálních vlastností.

Zájemci o investování do zlata by tak měli sáhnout pouze po slitcích, případně si vybrat mince. U mincí je potřeba si dávat pozor, zdali se skutečné jedná o investiční typy. Běžně totiž není problém koupit si třeba pamětní mince. Ty však nejsou pro potřeby investice zrovna ideální.

Mince nakupují hlavně investoři začátečníci, kteří nechtějí hned napoprvé příliš utrácet. Slitky pak dokáží ocenit hlavně lidé, kteří chtějí investovat minimálně vyšší desítky až stovky tisíc korun.

Mince i slitky se u nás dají bezproblémově koupit. Zatímco však mince na českém trhu mohou pocházet i z tuzemských mincoven, slitky se u nás neprodukují. Ty jsou ve většině případů dováženy ze Švýcarska.

Vhodný úkryt


Investiční zlato je poměrně drahá záležitost v jakékoliv podobě, a proto je rozumné si ho střežit. K tomuto účelu lze použít například trezor. Ten by měl být pokud možno co nejkvalitnější.

Komu se nechce utrácet za trezor, může zvolit levnější řešení v podobě banky. Tam rozhodně bude zlato v mnohem větším bezpečí než v domácím trezoru. Je však potřeba počítat s tím, že banka si za své služby bude poptávat adekvátní poplatek.

Autor: Pl

Další články z rubriky Rady a tipy

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil sám nebo se vada na výrobku v rámci vyřizování reklamace neprojevila. Ovšem i když má spotřebitel za ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »