InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Pražská O2 arena slaví 20 let

27.03.2024
Největší česká multifunkční hala, pražská O2 arena, dnes slaví dvacet let své existence v kulturním a společenském životě lidí nejen z České republiky. Od své první oficiální mezinárodní akce, Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2004, dosud přivítala více než 13 milionů diváků.
Foto: o2arena.cz
Právě světový šampionát v hokeji byl impulsem k její výstavbě. "Vznikem O2 areny se nám otevřely dveře nejen do kulturního světa hudebních hvězd, ale také do nejvyššího patra prestižních sportovních akcí, pro které jsme konečně měli vyhovující a dostatečně vybavenou halu," říká Robert Schaffer, ředitel O2 areny a O2 universa a předseda představenstva společnosti Bestsport, která je vlastníkem a provozovatelem obou objektů. Do vedení společnosti Bestsport, a.s. nastoupil v roce 2011. V březnu 2008 se hala přejmenovala na O2 arenu a od roku 2012 je součástí skupiny PPF.

Za dvacet let navštívilo O2 arenu více než třináct milionů diváků. Uskutečnilo se v ní přes dva tisíce akcí. Čtyřicet procent z nich tvoří zejména lední a sportovní akce, čtyřicet hudební koncerty a dvacet procent zastupují rodinné show, taneční a korporátní akce.

Návštěvnický rekord z hudebních akcí stále drží americká kapela Metallica, na kterou v roce 2018 přišlo 20 174 diváků. Nejnavštěvovanějším českým interpretem je skupina Kabát, na kterou v roce 2017 dorazilo 20 083 fanoušků. Nejatraktivnější sportovní události byly hokejové šampionáty v roce 2004 a 2015. Očekává se, že ten letošní přiláká rekordní návštěvnost.
"O2 arena rok co rok dokazuje svůj plánovaný víceúčelový směr a umožňuje konání akcí různých žánrů i složitá technická řešení velkolepých show, jaká jsou v moderních arénách nutností. I po dvaceti letech stále nabízí dostatečný komfort i požadované technologie pro globální hvězdy," zmiňuje Stanislava Doubravová, programová ředitelka, která připravuje program už od samého počátku.

V programu O2 areny se za dvacet let vystřídala nejzvučnější jména světových interpretů, jako Madonna, Elton John, Beyoncé, Imagine Dragons, Justin Timberlake, Paul McCartney, Robbie Wiliams, Kylie Minogue, Hans Zimmer, Backstreet Boys, Leonard Cohen, Justin Bieber, Celine Dion, Elton John, Depeche mode, Phil Collins nebo nizozemský houslista André Rieu či Luciano Pavarotti a další.

Z českých interpretů v O2 areně vystoupili například Lucie Bílá, Kryštof, Pražský výběr, Team, Miro Žbirka, Ewa Farná, Adam Plachetka, několikrát za sebou arenu vyprodal třeba Karel Gott, Leoš Mareš, Lucie, Queenie, Marek Ztracený nebo Mirai.

Sportovní akce patří do programové nabídky od samého počátku. Hokej, bruslení, volejbal, basketbal, atletika, florbal, box, motokros, aerobik, MMA, stolní tenis nebo i třeba sumo či rodeo - to jsou všechny sportovní kabáty, které O2 arena umí obléknout. Nejčastěji se zde hrají hokejová utkání , i vzhledem k působení domácího týmu HC Sparta Praha. Mezi nejnavštěvovanější akce vždy patřily ty tenisové, ať už se jednalo o finále Fed Cupu, Davis Cupu nebo úspěšného prvního ročníku Laver Cupu. Závody ve freestyle motokrosu FMX, MMA večery nebo parkurové závody Prague Playoffs zde probíhají již několik let po sobě.

O2 arena přináší zážitky pro návštěvníky, ale také významnou hodnotu pro veřejný rozpočet nebo turismus.


Nová studie Metropolitní univerzity Praha ukázala zajímavá fakta o dopadech provozu O2 areny nejen na veřejné finance. Vytvořená studie brala v potaz průměrné spotřební chování návštěvníků od nákupu vstupenky, přes catering až po nákup merchandisingového zboží a nahlédla na vše optikou daní ve spojitosti se zaměstnáváním a investicemi společnosti Bestsport, a.s. Výsledkem studie byla částka přes devět miliard korun, které jsou příjmem do veřejného rozpočtů za dvacet let existence O2 areny. Studie pražské univerzity navíc poukázala na pozitivní vliv existence O2 areny také na turismus, tvorbu pracovních míst nebo rozvoj místních komunit. ,,Jedinečnost O2 areny také přináší akce, které by zde jinak být vůbec nemohly, což přínos významně zvyšuje. V době napnutých veřejných rozpočtů je podnikání, které přináší nejen užitek zákazníků a zisk i firmě, ale i daně a odvody do rozpočtu, dvojnásob důležité. Činnost O2 areny vedle domácí poptávky aktivuje celý řetězec navazujících činností v cestovním ruchu, od dopravy přes ubytování po stravování a další kulturní aktivity," doplňuje Dominik Stroukal z katedry Mezinárodního obchodu Metropolitní univerzity Praha.

Vedle O2 areny patří do portfolia budov, které spravuje společnost Bestsport, a.s, také multifunkční prostor O2 universum. Stages Hotel Prague nebo i parkovací dům s více než 1400 místy. Nelehká covidová doba přinesla obrovský útlum akcím i společenskému dění a teprve poslední dva roky se potenciál všech těchto projektů opětovně posouvá. O2 universum, kterému se říká malá O2 arena má za sebou druhou plnohodnotnou sezónu a svými 38 variabilními sály láká především firemní klientelu. STAGES HOTEL Prague jako součást lifestylových hotelů značky Tribute Portfolio spadající pod řetězec Marriott International nabízí standard služeb odpovídající největšímu hotelovému řetězci.

Autor: Zuzana Krejčíková

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »