InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

České firmy hledají nové obchodní příležitosti v Chile a Uruguayi

11.03.2024
Do dvou zemí Jižní Ameriky zamířila o víkendu podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR. Zástupci celkem 30 českých firem či institucí pod vedením viceprezidenta SP ČR Radka Špicara a člena představenstva Petra Jonáka doprovází do Chile a Uruguaye ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu na jeho oficiální návštěvě. Čeští exportéři se v Jižní Americe pokusí navázat nové obchodní vztahy zejména v oblasti energetiky, environmentálních technologií nebo digitalizace.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Chile a Uruguay jsou pro české firmy perspektivními trhy. Obě země se už vymanily z hospodářských potíží způsobených pandemií koronaviru a jejich ekonomiky jsou na vzestupu. "Oba státy, které navštívíme, jsou navíc otevřené zahraničnímu obchodu. S Chile má Evropská unie dokonce uzavřenou dohodu o volném obchodu, v jejímž rámci se uskutečňuje více než 98 % veškeré obchodní výměny bezcelně. Pro naše firmy představuje tato mise skvělou příležitost, jak proniknout na nové trhy," říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který delegaci podnikatelů vede.

"Chile je po Mexiku a Brazílii třetím nejvýznamnějším exportním trhem pro Českou republiku v celém regionu Latinské Ameriky. Spolu s Uruguayí se jedná o malé otevřené ekonomiky, které v maximální možné míře odstraňují překážky obchodování s ostatními státy. Naším cílem je toho využít a co nejvíce usnadnit vstup českých firem na jejich trh," říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: "Velký potenciál vidím především v oblasti informačních technologií a digitalizaci, energetice a udržitelných technologiích. Jednat budu s klíčovými představiteli obou zemí jak o podpoře stávajících projektů, tak o vyhledávání nových příležitostí pro naše firmy."

Během necelého týdne v Jižní Americe čekají české exportéry obchodní schůzky se zástupci místních firem a asociací, které podnikají v oblasti obnovitelných zdrojů energie, vodíku nebo cirkulární ekonomiky. V chilském Santiagu se účastníci mise můžou těšit i na byznys fórum se zástupci zdejších podnikatelů a také na prohlídku Národního energetického centra. V uruguayském Montevideu pak mimo jiné navštíví dva technologické parky.

"Pro naše exportéry jsme během celého týdne připravili nabitý program plný obchodních schůzek a setkání. Věřím, že všichni účastníci tento čas využijí maximálně efektivně a podaří se jim v obou zemích navázat zajímavé kontakty. Za Svaz průmyslu navíc v Santiagu i Montevideu hodláme podepsat memorandum o spolupráci s místními partnerskými asociacemi, díky čemuž by se tu mohly české firmy v budoucnu mnohem lépe prosadit," doplňuje Petr Jonák, člen představenstva SP ČR.

EXPANDOVAT DO JIŽNÍ AMERIKY CHTĚJÍ ZAVEDENÉ FIRMY I START-UPY


Mezi třicítkou firem a institucí, které ministra do Chile a Uruguaye doprovází, najdeme zavedené české značky, ale i zástupce start-upů či Univerzity Karlovy. "Moc nás těší, že digitální ekonomika má i díky Asociaci pro aplikovaný výzkum v IT na této misi místo. Chile a Uruguay jsou dvě ze tří ekonomicky nejvyspělejších zemí Jižní Ameriky a především Chile systematicky podporuje technologické start-upy. Těšíme se na šanci prezentovat činnost našich členů a pomoct jim zprostředkovat vstup na trh v zajímavém a rozvíjejícím se regionu. Stejně zajímavé bude i získat informace o činnosti místních firem a institucí, které bude možné aplikovat v Česku," vysvětluje Jaromír Hanzal, ředitel Asociace pro aplikovaný výzkum v IT.

V oblasti digitálních technologií bude chtít zaujmout chilské a uruguayské partnery i společnost Recombee. "Recombee je robustní produkt v oblasti AI personalizace, který se dnes může pyšnit celosvětovým dosahem. Velkou radost nám přináší zájem o náš produkt z různých koutů světa, zejména ze Severní Ameriky. Jižní Amerika pro nás otevírá nové horizonty a přináší zajímavé příležitosti pro expanzi. Jsme hrdí, že můžeme být součástí tohoto dynamického odvětví a zároveň reprezentovat Českou republiku jako zemi, která jde technologickému pokroku naproti," říká Gabriela Takáčová, Co-founder & Chief Business Officer společnosti Recombee.

Své zákazníky bude chtít během cesty najít i advokátní kancelář bpv Braun Partners. "Rádi bychom nabídli spolupráci a zejména právní poradenství společnostem, které plánují směřovat své obchodní cíle do regionu střední a východní Evropy. Zahraniční investory dokážeme provést celým investičním procesem, zejména v oblasti energetiky, strojírenství a surovin. Jsme připraveni stát se partnerem tamních firem na cestě k úspěchu v podnikání ve střední a východní Evropě," vysvětluje Robert Matas, partner mezinárodní advokátní kanceláře bpv Braun Partners.

SVAZ PRŮMYSLU POMÁHÁ EXPORTÉRŮM UŽ PŘES 30 LET


Podnikatelské mise v doprovodu vysokých představitelů státu organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR již od roku 1993. Od té doby Svaz uspořádal celkem 225 podnikatelských misí do více než stovky zemí světa, během kterých pomohl více než 5 200 českých firem a podnikatelů. V letošním roce plánuje Svaz průmyslu vzít exportéry například ještě do Severní Makedonie a Albánie, Zambie, USA nebo Kanady.

Zdroj: SP ČR

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Středa 1.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »