InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Česko se prezentovalo na největším dánském veletrhu Ferie for Alle

04.03.2024
Vysoký počet rezervovaných zájezdů a ochota utrácet za letní dovolenou víc než dřív. To jsou aktuální cestovatelské tendence Dánů. Do Česka jich loni přijelo 109 110 a v průměru zde strávili 3,84 dne. I to zaznělo na největším veletrhu cestovního ruchu v Dánsku Ferie for Alle (Dovolená pro každého), na kterém CzechTourism zajistil prezentaci Česka. Už 26. ročník této vyhledávané skandinávské akce letos navštívilo bezmála 56 tisíc lidí.
Foto: kr-ustecky.cz
Počet Dánů, kteří se rozhodli strávit dovolenou v Česku, byl loni druhý nejvyšší za posledních 10 let. Více jich bylo už jen v roce 2019, kdy ČR navštívilo 114 471 občanů Dánska.

"Rekordní čísla jsme v tomto ohledu zaznamenali také během loňských letních měsíců, kdy do České republiky dorazilo v průběhu tohoto ročního období o 20 % více Dánů než před covidem. Viditelným trendem v jejich dovolenkových preferencích je pak snaha prodloužit si léto. Což dokazuje fakt, že jich v loňském září přijelo do Česka v meziročním srovnání nejvíce od roku 2014," říká ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism František Reismüller a dodává: "Dánové cestují do Česka zpravidla letecky nebo autem. Jejich nejčastějším cílem je Praha, zhruba 30 % z nich pak míří do dalších regionů. V celkovém průměru se u nás zdrží 3,84 dne, přičemž v regionech se délka jejich pobytu pohybuje kolem 4-5 dnů."

Jak už zaznělo, Dánové (zejména v letních měsících) nejčastěji míří do Prahy. Ovšem v zimě, kdy chtějí v tuzemsku aktivně strávit dovolenou na českých horách, se situace mění a výrazně roste podíl regionů. Těmi nejnavštěvovanějšími jsou Královéhradecký, Ústecký, Karlovarský a Jihomoravský kraj.

Jednou z aktuálních tendencí cestovního ruchu je rostoucí obliba cestování vlakem. Jde o moderní udržitelný způsob dopravy, což je pro turismus ohleduplný vůči životnímu prostředí klíčové. A právě severské země v tomto ohledu udávají směr.

"S ohledem na stále aktuálnější téma udržitelného cestování a v návaznosti na přímé vlakové spojení mezi Prahou a Flensburgem, který se nachází na německo-dánské hranici, plánujeme i pro letošní rok aktivity propagující cestování tímto dopravním prostředkem. Zároveň se v rámci podpory udržitelnosti zaměříme na propagaci pěší a cyklo turistiky prostřednictvím press tripů pro největší dánská média i advetoriálů. Budeme se věnovat též propagaci golfu, který se Skandinávci dlouhodobě komunikujeme," doplňuje ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism pro Skandinávii a Finsko Lucie Vallin.

Pro lákání turistů z Dánska do Česka je klíčový právě Ferie for Alle, který proběhl koncem února v dánském MCH Messecenter Herningu. Na letošním ročníku se ve 13 výstavních halách příchozím prezentovalo téměř 580 vystavovatelů. Jednotlivé sekce byly tematicky rozděleny do pěti kategorií: Camping/karavany, Golf, Dánsko (DCR), Outdoor a zahraniční dovolená. Pro návštěvníky byl připraven bohatý doprovodný program. O tom, že bylo z čeho vybírat, svědčí i velmi vysoké počty prodaných pobytů a zájezdů. Z nepřeberné nabídky mohli lidé vybírat a čerpat inspiraci, jak strávit dovolenou. Velmi vysoké prodeje a spokojenost s tržbami potvrzují např. Bravo Tours, ale i další významní touroperátoři.

Svůj stánek měla na místě i Česká republika. Kromě zástupců CzechTourism u něj byli návštěvníkům k dispozici reprezentanti Hotelu Aquapark Špindlerův Mlýn, města Brno, Centrály cestovního ruchu - Jižní Morava, Karlovarského a Ústeckého kraje. Atraktivitu českého pointu po celou dobu konání veletrhu podpořila též ochutnávka karlovarských oplatků a piva z žateckého chmelu, kterou uspořádal Chrám Chmele a Piva.

Zdroj: CzechTourism

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »