InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Svátek zamilovaných v Česku? Romantika na každém kroku

14.02.2024
Tichý společný večer, procházka v přírodě či v oblacích, návštěva rozkvetlých zámeckých skleníků, zoologické zahrady, relaxace v lázních anebo večeře při svíčkách? Oslava sv. Valentýna může mít desítky podob. České a moravské regiony nabízí celou řadu možností. Přehled těch nejoriginálnějších zážitků přichystal portál Kudy z nudy. Včetně tipů na zajímavé ubytování a výlety.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Cestování a Den svatého Valentýna mají společné jedno - obojí je srdeční záležitostí. Všichni, co rádi cestují, si tak mohou dosyta užít valentýnskou romantiku.

"Pro všechny, kteří si chtějí letošní svátek zamilovaných pořádně užít, jsme v rámci portálu Kudy z nudy připravili nejen tipy na obecně známé destinace, kam každoročně na Valentýna míří řada cestovatelů, ale také tipy ze všech krajů na dosud neobjevená místa, designová ubytování, relaxaci a romantiku," uvádí ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism František Reismüller a dodává: "Česko v tomto ohledu nabízí opravdu nepřeberné množství možností. Máme krásnou přírodu, bohatou kulturu a světově proslulé lázně. Ostatně na tento fakt bude odkazovat i nový komunikační koncept kampaní České centrály cestovního ruchu na roky 2024 a 2025 Unexpected Wellbeing."

Pro vyznavače městské romantiky


Už tradičně je oblíbeným cílem všech zamilovaných hlavní město. Praha nabízí celou řadu možností, mimo jiné romantickou procházku po Karlově mostě, který je druhým nejstarším mostem v ČR a nejstarším dochovaným mostem přes řeku Vltavu. Malebné zákoutí s křivolakými uličkami a malými obytnými domky stranou od hlavního turistického ruchu nabídne zamilovaným Nový Svět, kde žili v minulosti třeba slavný dánský hvězdář a matematik Tycho Brahe, významný architekt Jan Blažej nebo malíř Jan Zrzavý. Spleť křivolakých středověkých uliček, malebné štíty měšťanských domů či romantická zákoutí najdou vyznavači historie v Českém Krumlově.

Chcete vyznat lásku své polovičce blíže oblakům?

 
Pokud patříte mezi milovníky výšek, pak zvolte nadzemní panoramatickou Stezku Valaška se skleněnou vyhlídkovou plošinou a 150 metrů dlouhým zavěšeným "himálajským" chodníkem. Panoramatický výhled na horské masivy v okolí najdete i na stezce v oblacích v Dolní Moravě. Nahoru přitom nevede pouze jedna stezka, ale síť dřevěných cest, které se navzájem proplétají. Pokud bude vaším cílem jižní Morava, pak vyzkoušejte unikátní bezbariérovou rozhlednu v Kobylí na Břeclavsku. Uvidíte z ní Pálavu a při dobrém počasí též rakouské Alpy. Oslavu Valentýna si můžete vysoko užít i během romantické večeře na Žižkovské věži.

Lázeňská romantika ve dvou


Lázeňské procedury a relaxace patří mezi nejoblíbenější aktivity ve dvou. A Česko má v tomto ohledu opravdu co nabídnout. Ať už zamíříte do Mariánských Lázní, Karlových Varů, horských lázní v Karlově Studánce nebo třeba Konstantinových Lázní na Plzeňsku.

Pro milovníky tajemna


Pozitivní energii pro dlouhodobý vztah můžete načerpat mezi zdmi a sloupy tajemného chrámu v Panenském Týnci. Monumentální skulptury Václava Levého Čertovy hlavy vás zase osloví nedaleko Liběchova u obce Želízy. A pokud máte rádi tajemná poutní místa, pak můžete zamířit k Modlivému dolu u Svojkova.

Zámecká romantika


Lednicko-valtický areál zpřístupňuje turistům kromě rozlehlého parku několik památek, které zde zanechal slavný rod Lichtenštejnů. Kromě zámků v Lednici a ve Valticích najdete v parkově upravené krajině řadu drobných staveb. Areál je nejrozsáhlejší koncepčně upravenou krajinou na světě, která je zapsaná na seznam památek UNESCO. Romantické chvilky nabídne třeba i zámek Zbiroh, zámek v Rájci, kde si na své přijdou milovníci kamélií, nebo třeba zámek Valdštejnů v Litvínově během kostýmované prohlídky s názvem Amorovy komnaty.

Společně do přírody


Ti, co dávají přednost společnému pobytu v přírodě, mohou zamířit například  k Mumlavskému vodopádu v Krkonoších, do Národního parku České Švýcarsko, který patří k nejkrásnějším místům v Evropě, pokochat se jedním z nejkrásnějších pohledů na Vltavu z Vyhlídky Máj, zavzpomínat u Panské skály na pohádku Pyšná princezna nebo vyznat lásku své polovičce v Údolí lásky v Přírodní rezervaci Karlov.

Valentýn netradičně


Valentýn se dá strávit i netradičně třeba mezi zvířaty. Speciální programy pro zamilované nabízí Zoo Ostrava  nebo Zoo Praha. Příchozí se během komentovaných prohlídek dozví, která zvířata žijí v trvalých párech, jak vypadají jejich námluvy a kdo se u nich stará o potomstvo.

Zdroj: CzechTourism

Další články z rubriky Rady a tipy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil s ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »