InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Západní seriály odvysílané v Československé televizi sklidily za socialismu velký úspěch

07.02.2024
V době socialismu byla Československá televize ovlivněna ideologickými a politickými zásahy, které omezovaly její programovou nabídku. Přesto se některým západním seriálům podařilo proniknout na obrazovky a získat si oblibu diváků. V tomto článku se podíváme na několik příkladů takových seriálů, které byly vysílány v 80. letech minulého století.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Profesionálové


Jeden z nejznámějších britských akčních seriálů, který sledoval dobrodružství dvou agentů speciální jednotky CI5, která bojovala proti terorismu, organizovanému zločinu a špionáži. Seriál byl vysílán v letech 1977-1983 a měl celkem 57 dílů. ČST zakoupila pouze 16 politicky nezávadných dílů. V Československu byl poprvé uveden v roce 1981 a stal se velmi populární. Hlavní představitele seriálu dabovali Alois Švehlík (Doyle), Petr Oliva (Bodie), Jiří Adamíra (Cowley).

Záhadný pan Duvallier


Francouzský seriál měl šest dílů a byl vysílán v roce 1979. Bývalý gangster Raner byl známý pro své odvážné a chytré loupeže, které mu vynesly jmění i nepřátele. Po jedné z nich byl považován za mrtvého, ale ve skutečnosti se mu podařilo zmizet a změnit si identitu. Nyní žije jako pan Duvallier, bohatý a štědrý filantrop, který se snaží napravit své minulé prohřešky. Jeho jedinou spojnicí s jeho starým životem je jeho sekretářka, která je zároveň jeho důvěrnou společnicí a ochránkyní jeho tajemství. V Československu byl seriál uveden v roce 1986. Hlavní role v českém znění: Radoslav Brzobohatý - Louis Velle (Rainer/Duvallier), Veronika Žilková - Sabine Azéma (Laurence), Miloš Hlavica - Guy Grosso (Pibarot).

Curro Jiménez


Španělský historický seriál, který se odehrával v 19. století za dob napoleonských válek. Hlavním hrdinou byl Curro Jiménez, statečný a spravedlivý bandita, který spolu se svou bandou pomáhal lidem proti francouzské okupaci a španělské korupci. Seriál měl čtyři řady a celkem 40 dílů. Byl vysílán v letech 1976-1979. V Československu byl uveden v roce 1981. ČST odvysílala 13 epizod, z toho prvních 6 v českém znění a dalších 7 ve slovenském znění Hlavního představitele v českém znění daboval Alois Švehlík.

Muž bez domova


Britský seriál, který sledoval osudy bývalého policisty Alana Lomaxe, který po propuštění z vězení za vraždu, kterou nespáchal, se stal tulákem a snažil se dokázat svou nevinu. Seriál měl 13 dílů a byl vysílán v roce 1984. V Československu byl uveden v roce 1989. Hlavního představitele daboval Marcel Vašinka.

Goro, bílý pes


Japonský seriál pro děti vyprávějící dobrodružný příběh dívky Reiko a jejího věrného psa Gora. Seriál měl 9 dílů a v ČST byl poprvé uveden v roce 1981. Hlas hlavní hrdince Reiko propůjčila Jitka Molavcová.

Černá věž


Britský kriminální seriál o vyšetřování vraždy spisovatele zastřeleného ve své věži. Seriál měl šest dílů a byl vysílán v roce 1985. V Československu byl uveden v roce 1987. Inspektora Adama Dalglieshe nadaboval Pavel Soukup.

Doktor v domě


Britský komediální seriál, který parodoval život studentů medicíny a jejich profesorů na fiktivní univerzitě St. Swithin's. Seriál byl inspirován stejnojmenným filmem z roku 1954 a měl čtyři řady a celkem 29 dílů. Byl vysílán v letech 1969-1970. Na počátku 80. let uvedla ČST 15 z 26 dílů. V českém znění: Viktor Preiss - Barry Evans (Michael Upton), Pavel Trávníček - Robin Nedwell (Duncan Waring), Svatopluk Skopal - Geoffrey Davies (Stuart Clark), Michal Pavlata - George Layton (Paul Collier), Jan Kanyza - Martin Shaw (Huw Evans), Miroslav Masopust - Simon Cuff (Dave Briddock).

Autor: T. Vázal

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »