InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Proměňte se v profesionálního hudebníka. Vyberte vhodný mixpult

26.01.2024
Pro každého hudebníka v začátcích je poměrně náročný úkol vybrat mixážní pult, potažmo i mikrofon. Pokud tedy plánujete věnovat se hudební sféře více než pro zábavu, je na čase investovat do kvalitního produktu. Chcete dosáhnout co nejlepších výsledků? Stanovte si rozpočet a pusťte se do výběru hudebního vybavení.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com
Prvně vám připomeneme, co vlastně takový mixpult zvládne. Primární funkcí pultu je míchat zvukové signály. V případě, že máte více než jeden zdroj zvuku (například pět mikrofonů, elektrickou kytaru, baskytaru a klávesy), potřebujete mixážní pult, který jednotlivé zvukové signály spojí. Poté můžete kontrolovat jejich relativní vyvážení. Vzhledem k tomu, že každý signál přichází do mixpultu a vychází z něj, je investice do kvalitního výrobku zásadní.

Co je potřeba zvážit?


První parametr, na který byste se měli zaměřit, je počet kanálů. Určuje, kolik zdrojů je možné současně připojit ke kanálovým vstupům, například 24kanálový mixážní pult vám umožní připojit nejméně 24 zdrojů zvuku. U menších mixpultů je to takové, že vedle monofonních kanálů jsou k dispozici i stereofonní kanály, jež se počítají jako dva vstupy, i když sdílí pouze jeden kanál. I to je potřeba mít na paměti při výběru.

Ujasněte si taktéž, typy zdrojů. Pokud totiž plánujete připojovat převážně mikrofony, ujistěte se, že jste vybrali vhodný mixpult s dostatečným počtem mikrofonních předzesilovačů.

Analog, nebo digitál?


Další otázkou, na kterou potřebujete znát odpověď, je, zda by měl být mixpult analogový, nebo spíše digitální. Analogová varianta spoléhá na elektrické obvody a filtry, kdežto digitální převádí analogový signál na digitální zvuková data, jež se posílají do vestavěného procesoru. Po zpracování je signál převeden zpět do analogové oblasti, odkud se odesílá například do reproduktorů. Obě provedení mají své výhody i nevýhody.

Obecně platí, že analogový mixpult je cenově dostupnější a jednodušší na používání, kdežto digitální je složitější, ale zato nabízí více funkcí.

Zpracování signálu


Většina nabízených mixpultů má vestavěné zpracování signálů na každém kanálu, na každé sběrnici, případně na obou. Čím více zpracování signálu je na mixpultu k dispozici, tím méně peněz budete muset utratit za externí zařízení.

Digitální mixážní pulty poskytují podstatně více zpracování signálu než analogové mixážní pulty.

Možnosti nahrávání


Spousta moderních mixpultů nabízí určitou úroveň integrovaného nahrávání. Jednat se může o dvoustopé nahrávání hlavního mixu i vícestopé nahrávání, a to buď do vstavěného rekordéru, nebo do počítače.

Závěrem bychom vám chtěli doporučit internetový obchod zaměřený na hudební vybavení, kterým je Melodyshop.cz.

Autor: WP

Další články z rubriky Rady a tipy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil s ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »