InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Za kulturou po Praze zdarma

27.12.2023
Hlavní město Praha poskytuje hned několik krásných míst, kde je možné se skvěle zabavit a užívat si nejen kultury, ale také například sportu, umění nebo dokonce filmu. Podívejme se na některá nejzajímavější místa, která je možné objevovat zcela zdarma, a to jak pro dospělé, tak například pro rodiny s dětmi.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Hravě a pražsky z výšky


Dospěláky velmi často lákají nejrůznější hry a možnosti lehkého adrenalinu, takové nabízí například také online kasina, jako je National Casino Czech, které je místem nekonečné zábavy. Zatím ale není nutné nikam vyrazit, naopak trochu velmi jemného adrenalinu, a přesto zábavné místo nabízí jedna z nových rozhleden v české metropoli.

Rozhledna Doubravka se nachází v městské části Staré Kyje, kam je možné jednoduše využít vlakové dopravy z centra Prahy. Rozhledna je moderním a z valné části dřevěným architektonickým kouskem, který poskytuje krásný výhled na pražské pláně. Unikátem je, že její návrh není zcela ukotven k zemi a využívá síly fyziky.

Pražské galerie pro modernisty


Další možností, jak si zpestřit kulturní život je návštěvou jedné z mnoha galerií které mají v Praze zcela volné přístupy a je možné jich najít hned několik. Mezi vůbec nejoblíbenější však patří komplex Pragovka Art District, kterou je možné najít v pražských Vysočanech a kde je možné si nejen zajít do hned tři místnosti Nově zrekonstruované galerie v unikátním prostředí továren z 20. století, ale také si zde užít posezení v místní kavárně a v létě do konce je možné využívat také letního kina přístup do galerie má vstup dobrovolný a je tak možné tuto galerii současného umění také podpořit dle vlastních preferencí velmi často je zde navíc možné najít také vizuální umění, které návštěvníky přímo vtáhne do světa umělcovy představivosti. Pragovka je skvělým místem, kde objevovat české umělce zdarma.

Od Vysočan coby kamenem dohodil je možné se přesunout do oblasti Holešovic, kde je možné najít galerii Bold. Tato galerie se velmi často zaměřuje nejen na české, ale také zahraniční umělce a poskytuje volný přístup do galerijních prostor ale také na vernisáže a zahájení svých výstav, často za doprovodu umělců, kteří jsou představiteli moderní nezávislé scény současného století, a to jak v rámci České republiky, tak například evropských, ale také asijských států.

Zamířit Je také možné přímo do centra Prahy, a to v městské části Praha 1, kde se poblíž Štěpánské ulice nachází Galerie 1. Otevřené a vřele prostory velmi často vystavují nejen české, ale také zahraniční umělce mezinárodního uznání, a je zde možné zcela zdarma objevovat krásy moderního, ale také v současného umění.

Za vzděláním


Zároveň je možné se v Praze také na mnoha místech zcela zdarma vzdělávat. Trochu netradičně v tomto stylu působí například Planetárium, které je možné najít přímo v nejrozsáhlejším pražském parku Stromovka, a to na jeho okraj nedaleko výstaviště. V první řadě je možné si prohlédnout část expozice Planetária, která je zpřístupněna zcela zdarma, vstupy do vybraných exponátů jsou však již placené. Zároveň je zde však možné navštívit vybrané přednášky, které jsou veřejnosti přístupné zcela zdarma, a to v unikátní hale s projekcemi té nejmodernější kvality.

Kromě astronomie a fyziky je možné se vzdělávat také na různá literární historická a společenská témata, a to hned v několika institucích v rámci Prahy. Nabízí se například Knihovna Václava Havla, kde se pravidelně konají přednášky na různá témata a velmi často se týkají právě lidskoprávních a svobodných otázek. Městská knihovna Praha dále poskytuje nejen přednášky, ale také například filmové projekce zdarma. Více odborná témata je možné poznávat v rámci Akademie věd také ta nabízí přednášky pro širokou veřejnost.

Závěrem


Jak se vše zdražuje, lidé mohou začít vyhledávat více míst, které jim poskytují zajímavou zábavu, ale také vzdělávání přístupné široké veřejnosti zcela zdarma. Je možné najít od umění, přes hudební inscenace a filmové projekce až přednášky, výuku nebo dokonce prohlídky unikátních prostor, jako jsou například dny otevřených dveří v kostelech a muzeích.

Ministerstvo financí varuje: Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Autor: T. Sundgren

Další články z rubriky Rady a tipy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil s ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »