InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Kouzlo rustikality: Způsoby, jak vnést venkovskou atmosféru do vaší zahrady

19.12.2023
Chtěli byste si vytvořit jedinečný vnější prostor? Podívejte se spolu s námi na několik tipů, jak přidat vaší zahradě osobitý rustikální šarm.
Ilustrační snímky | Zdroj: pixabay.com
Rustikální zahrada je zahrada plná šarmu a nikdy ne nudná. Tento styl venkovního prostoru je směsicí estetiky a praktičnosti s nádechem venkovské atmosféry. Je perfektní volbou, pokud hledáte uvolněný, neformální styl pro váš vnější prostor.

Skutečná krása rustikality spočívá v jednoduchém designu, praktičnosti a zejména, co je nejdůležitější, osobním doteku tvůrce. Rustikální styl vám umožňuje stát se na chvíli zahradním designérem a navrhnout si váš venkovní prostor podle vašich představ. Není nic, co byste mohli pokazit, právě naopak, při designu zahrady by měla vyniknout vaše osobnost.

Čím je rustikální styl typický?


Rustikální styl často využívá přírodních materiálů, předmětů každodenní potřeby jako dekorace a výjimkou není ani recyklace opotřebovaných předmětů. Kůlny, skleníky či zahradní stavby hrají klíčovou roli v designu rustikální zahrady. A nejen jako pomocníci při zahrádkářství, ale jsou příležitostí ke kreativnímu vyžití. Můžete je přeměnit na ústřední zahradní bod, například přemalováním nebo ozdobením různými předměty. Totéž platí i pro předměty každodenní potřeby, jako například žebříky či stoly, které můžete využít jako zahradní dekorace a plechové vany či nepotřebné kuchyňské nádobí zas jako neobyčejné květináče.

Pobyt v zahradě v rustikálním stylu vás může přenést do klidného venkovského prostředí, kde si můžete užívat jeho jednoduchosti a klidu. Jak si vnést rustikální atmosféru do vaší zahrady?

Vytvořte si vlastní zahradní útočiště


Jen s trochou kreativity se váš zahradní altán, domeček či dřevěná chata mohou stát vaším oblíbeným útočištěm, kam můžete na nějaký čas uniknout a dopřát si kvalitní čas sám pro sebe. Dřevěné zahradní stavby jsou obzvláště ideální volbou do rustikální zahrady, a to hned ze dvou důvodů. Dřevo je přírodní materiál, který dodává prostoru autentičnost a navozuje spojení s přírodou. Jejich vzhled lze také snadno upravit, například právě namalováním. Při malování dřeva můžete využít techniku roztírání bílé barvy (whitewash) k dosažení efektu starého dřeva.



Dřevěné stavby jsou ideálním doplňkem do každé (nejen) rustikální zahrady. Přinášejí hned několik výhod najednou. Poskytnou vám příjemný a útulný prostor pro vaše volnočasové aktivity, a to za každého počasí. Zahradní altánky, domek či dřevěná chata vám totiž poskytnou spolehlivý úkryt před nečekanými srážkami, a tak si pobyt na zahradě můžete vychutnávat i za doprovodu kouzelného zvuku padajících kapek. Kromě toho, dřevěná chata a zahradní domek, pokud se zateplí, lze využívat během celého roku.

Přetvořte svou zahradní stavbu


V rustikálním duchu upcyklace se můžete nově podívat na vaši zahradní stavbu a přeměnit ji na místo, které bude doslova rozšířením vašeho domova. Zútulněte prostor vaší zahradní stavby - můžete překrýt podlahy koberečky, pořídit si pohodlné sezení, polštáře a přikrývky. Pokud máte k dispozici starší nepotřebný gauč či sedačku, můžete si ji umístit do zahrady a vytvořit si tak neobvyklé, ale útulné a pohodlné zahradní sezení. K tomu můžete přidat netypické osvětlení, ať už to budou lucerny, stojací lampy nebo řetězová světla. To správné osvětlení zajistí ideální rustikální atmosféru během pobytu na zahradě ve večerních hodinách. Ideální je měkké, teplé světlo, které vytvoří útulné prostředí.



Zahradní altány, domečky či chatky je také skvělé zařídit si dalším zahradním sezením, které doladíte ke stylu stavby. Skvěle se budou hodit například starší dřevěné židle v různých designech či starší nábytek, který už doma možná nepotřebujete - ten můžete využít jako doplňkový odkládací prostor pro váš zahradní altán, například pro potřeby zahradního stolování či pro odkládání polštářů nebo přikrývek. Pro ještě větší rustikální kouzlo můžete okolí vaší dřevěné stavby ozdobit pomocí retro předmětů, jako jsou například dřevěné válečky, hliněné džbány či skleněné láhve.

Jakýkoliv zahradní prostor lze přeměnit na pohádkově rustikální. Stačí přidat pohodlné sezení, doladit doplňky a zavěsit festonová světla. Pokud nemáte k dispozici zástrčku, zvolte závěsná světla na baterie či bezdrátové stolní lampy.



Zahradní rustikální prvky


K dotvoření rustikální atmosféry ve vaší zahradě můžete využít také další doplňky a dekorace. Určitě nezapomeňte na květiny, které můžete ve květináčích umístit po zahradě ale i na okna či zábradlí vaší zahradní stavby. Do zahrady si můžete umístit také lavičku a vysadit vedle ní pestrobarevné květiny. Využijte zajímavé a netradiční formy květináčů v různých barvách. Rustikální styl je také o neočekávaném, proto můžete využít i netradičních předmětů, jako staré hrnce či plechové konvice.



Typickými rustikálními prvky jsou také starší, opotřebované či zrezivělé předměty. Máte-li doma například staré zrcadlo, můžete jej do zahrady umístit jako dekorační prvek. Skvěle se také hodí například staré zrezivělé kolo, které mimo jiné můžete proměnit v atypický květináč. Využít také můžete starý dřevěný žebřík či dřevěný nebo kovový nábytek, který umístíte kde-tady v zahradě. Může sloužit jako doplněk do vašich květinových záhonů či skalek.

Přidat také můžete ptačí budky či krmítka v rustikálním stylu, která kromě toho, že budou zdobit vaši zahradu, přilákají na něj ptačí návštěvníky, z jejichž přítomnosti se budete moci při vašem zahradním posezení těšit.

Rustikální zahrady jsou směsicí nápaditosti a praktičnosti. Jejich kouzlo spočívá v jedinečném vzhledu, který odráží styl a vkus svého majitele. S přidáním přírodních prvků, upcyklací různých předmětů a méně či více tradičních doplňků si můžete i vy ze své zahrady vytvořit prostor, který bude svým vzhledem připomínat příjemné venkovské prostředí.

Autor: WP
Fotogalerie:
Související:

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »