InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Česko bude již osmým rokem součástí celosvětové kampaně Global Money Week

14.12.2023
Příští ročník již tradiční mezinárodní finančně vzdělávací kampaně Global Money Week (GMW), pořádané pod hlavičkou Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, proběhne v týdnu od 18. do 24. března 2024, tentokráte s mottem "Chraň své peníze, chraň svou budoucnost".
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Kampaň je zaměřená na klíčové finanční kompetence potřebné pro život a zdravé finanční návyky. Hlavními cílovými skupinami GMW jsou především žáci, studenti a sociálně ohrožené skupiny obyvatel. Zapojit se však může prakticky kdokoli, kdo má zájem se finančně vzdělávat. Národním koordinátorem GMW v Česku je Ministerstvo financí, záštitu akci tradičně udělí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Česká národní banka.

"Global Money Week vnímám jako projekt, který zdařile propojuje mladé lidi se zkušenými odborníky na finance a umožňuje jim nanečisto si prověřit jejich finanční znalosti, které dříve nebo později upotřebí v reálném životě, ať už při financování vlastního bydlení, každodenního hospodaření rodiny či rozhodování o finančním zajištění na stáří," uvádí ministr financí Zbyněk Stanjura.

Uspořádání GMW se ujmou opět společnosti EFPA ČR a yourchance o.p.s. Připravovaný program GMW, který bude probíhat napříč Českem, nabídne možnost zapojit se do řady přednášek, workshopů, interaktivních besed s odborníky či soutěží a her zaměřených na rozvoj finanční gramotnosti a zdravých finančních návyků. Cílem je umožnit mladým lidem rozšířit si finanční znalosti a dovednosti, stejně jako si osvojit postoje potřebné k tomu, aby ve svém každodenním životě činili správná a odpovědná finanční rozhodnutí.

"Šířit povědomí o potřebě vzdělávat se v oblasti nakládání s penězi považujeme v dnešní době za velmi potřebné. Našim cílem je umožnit mladým lidem lépe se zorientovat v ekonomické a finanční oblasti a využít své znalosti v každodenním životě." dodává Marta Gellová, ředitelka EFPA ČR.

Společnost yourchance o.p.s. vyhlašuje tradiční soutěž Rozpočti si to!. Jejím smyslem je rozvinout dovednosti týkající se domácího hospodaření. Poběží také Cashflow maraton, který vychází z deskové hry Roberta Kiyosakiho, autora bestselleru "Bohatý táta, chudý táta".

EFPA ČR zastřešuje velkou národní Soutěž finanční gramotnost, ve které týmy žáků základních a středních škol řeší případové studie na praktická ekonomická a finanční témata vycházející z běžných životních situací.

Nově se do programu GMW 2024 zapojí také Generální finanční ředitelství a Generální ředitelství cel. Jejich odborníci budou v jednotlivých krajích diskutovat se studenty středních škol praktické otázky spojené s nakupováním v zahraničních e-shopech a studentskými brigádami.

Stejně jako v loňském roce se do aktivit zapojí i Nadace České spořitelny, AISIS, Československá obchodní banka, Česká mincovna, Komerční banka, a.s., Moneta Money Bank, Rozumíme penězům, FinGR Play a další společnosti i neziskové organizace.

Organizátoři vyzývají školy, organizace a odborníky, aby se do nadcházejícího ročníku GMW aktivně zapojili a přispěli do něj přípravou vlastní finančně-vzdělávací akce, kterou si zaregistrují na globalmoneyweek.info. Realizační tým je k tomuto zájemcům připravený poskytnout veškerou potřebnou součinnost a podporu. "Ambiciózního cíle překonat letošní počet účastníků můžeme dosáhnout pouze společně," říká Jana Merunková, ředitelka yourchance.

Ministerstvo financí těší, že zájem i počet aktivit v rámci GMW každoročně roste a již dávno překročilo rámec jednoho týdne, a proto i v roce 2024 bude měsíc březen, v němž kampaň probíhá, měsícem finančního zdraví.

GMW uzavře odborná konference s názvem "Kritické myšlení: informace x kompetence", která se bude konat 4. 4. 2024 v budově České národní banky.

Zdroj: Ministerstvo financí

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »