InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

O investiční zlato je stále nevídaný zájem. Jaké jsou důvody?

14.12.2023
Zlato patří mezi drahé kovy s nemalou hodnotou, a to je důvod, proč se spousta investorů snaží chránit před inflací a nestabilní ekonomikou právě investicí do něj. Pokud tedy přemýšlíte i vy, že zakoupíte slitky, potom je to rozumné, ale prvně byste si měli o tomto drahém kovu jako takovém něco přečíst. V následujících řádcích vám prozradíme, zda byste měli zlato zařadit do svého portfolia.
Ilustrační snímek | Zdroj: Freepik.com

Chrání majetek před riziky inflace


Pokud jde o investování, měli byste rozumět jedné věci, která nakonec může vaše investice zničit, a tou je inflace. Jedná se vlastně o míru, s jakou peníze v průběhu let ztrácejí svou hodnotu. Vyhněte se tedy tomu, abyste měli své investice v hotovosti, protože jejich hodnota se postupem času snižuje.

Spíše se poohlédněte po zlatu, protože vás ochrání před riziky inflace. V průběhu let zlato překonává inflaci.

Diverzifikujte investiční portfolio


Pokud přemýšlíte nad tím, jaké druhy investic zařadit do svého portfolia, zvažte i investiční zlato, protože není ovlivněno propady akciového trhu. Vzhledem k tomu, že nemění svou hodnotu stejným způsobem jako dluhopisy anebo akcie, představuje vynikající způsob, jak diverzifikovat investice.

Co si představit pod diverzifikací portfolia? V podstatě se jedná o rozložení investic do různých aktiv. Pokud se hodnota jedné z vašich investic sníží, je pak šance, že ostatní investice mohou tento pokles kompenzovat. Právě to je zásadní si uvědomit, když investujete do zlata.

Cenová stabilita


Ve srovnání s ostatními aktivy na trhu je cena zlata stabilní a výrazně neklesá ani v době krize. Ve skutečnosti, kdykoliv dojde ke krizi na finančním trhu, lidé se obracejí k investicím do zlata a ceny tak v mžiku prudce rostou.

Srovnáme-li to s akciovým trhem, může se stát, že cena akcií klesne až na nulu, například když vyjdou nějaké negativní zprávy týkající se dané společnosti, do které jste investovali. U zlata se to však nestane, protože vždy si zachovává svou hodnotu, což je prokázáno již po staletí.

Poptávka po zlatu je vysoká, a to je dobře


Rozvíjející se trhy, jako jsou Čína a Indie, zvýšily poptávku po zlatě. Pro tyto země je typické, že drahý kov má v jejich kultuře významnější místo. Třeba v Číně je poptávka po zlatě stabilní, protože spousta investorů dává přednost slitkům jako dalšímu druhu úspor. V jiných zemích se zlato cení při zvláštních příležitostech, jako jsou například svatby.

Pokud preferujete fyzické investiční zlato, potom se musíte rozhodnout pro konkrétní formu. Velice žádané jsou zlaté slitky, přičemž na tuzemském trhu se prodávají i slitky švýcarské rafinérie s hologramem. Hologram je totiž zárukou ryzosti. V nabídce má takové slitky například Zlatovna, která je oficiálním distributorem pro český i slovenský trh.

Zlato se neznehodnocuje


Ve srovnání s fyzickými investicemi, jako jsou nemovitosti, se zlato neznehodnocuje. Neztrácí svou cenu v průběhu času. Ve skutečnosti mají staré zlaté slitky stejnou cenu jako nové zlaté slitky. V současné době je také považováno za symbol statusu a je možné získat dobrou likviditu v průběhu let.

Kde koupit zlaté slitky?


Švýcarské slitky od rafinérie Argor-Heraeus prodává již zmíněná prodejna Zlatovna, která se zaměřuje na slitky s hologramem. Co se týče hologramu, jedná se o nedělitelnou součást cihličky a nachází se na zadní straně. Hologram je patentově chráněná technologie, kterou není možné kopírovat. Podobný způsob se používá i jako ochranný prvek pasů v západních vyspělých zemích.

Podívejte se tedy na nabídku e-shopu Zlatovny. Budete nadmíru spokojení po všech stránkách.

Autor: Pl

Další články z rubriky Rady a tipy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil s ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »