InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

ČNB ponechala závazný limit LTV pro hypoteční úvěry, a deaktivovala závazný limit DTI

30.11.2023
Bankovní rada České národní banky včera projednala Zprávu o finanční stabilitě - podzim 2023, která hodnotí zdraví domácího finančního sektoru a jeho odolnost vůči nepříznivým šokům. Tento podklad byl pro bankovní radu východiskem pro nastavení nástrojů makroobezřetnostní politiky. Jde zejména o kapitálové rezervy bank a horní hranice úvěrových ukazatelů hypotečních úvěrů.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
Bankovní rada včera rozhodla o ponechání horních hranic ukazatele LTV a deaktivovala horní hranice ukazatele DTI s platností od 1. ledna 2024. Toto rozhodnutí bylo založeno na posouzení vývoje finančního cyklu, zranitelnosti bankovního sektoru a ostatních faktorů, které ovlivňují jeho odolnost.

"V prostředí významných makrofinančních nejistot přetrvává riziko výraznějšího poklesu cen nemovitostí, které si vyžaduje i nadále působení ukazatele LTV. Vyšší úrokové sazby a utlumená hypoteční aktivita výrazněji omezují rizika související s úrovní příjmů žadatelů a řízení těchto rizik ponecháváme plně na poskytovatelích," uvedla po včerejším jednání bankovní rady k otázkám finanční stability členka bankovní rady Karina Kubelková.

Zpráva o finanční stabilitě - podzim 2023 obsahuje rovněž výsledky zátěžového testu bankovního sektoru s pětiletým horizontem. Bankovní sektor jako celek by plnil regulatorní kapitálové požadavky jak v Základním scénáři vývoje ekonomiky, tak i v hypotetickém Nepříznivém scénáři. Dopad Nepříznivého scénáře do kapitálového vybavení bank by však byl citelný. Značný nárůst úvěrových selhání a silné oslabení ziskovosti by vedly k rozpuštění proticyklické kapitálové rezervy.

"Výchozí pozice bankovního sektoru je příznivá. Za klíčový faktor považujeme vývoj kvality úvěrového portfolia. Vidíme signály mírného zhoršování u úvěrů nefinančním podnikům a domácnostem, proto situaci pečlivě monitorujeme. V bankovním sektoru jako celku ale prozatím nedochází ke zvýšeným úvěrovým ztrátám a zůstává ve velmi dobré kondici. Firmy a domácnosti však budou čelit složitým ekonomickým podmínkám i v roce 2024. Potenciální dopady na jejich finanční zdraví budeme i nadále vyhodnocovat a situaci v bankovním sektoru pozorně sledovat," upozornil ředitel sekce finanční stability ČNB Libor Holub.

Bankovní rada včera rovněž rozhodla o ponechání sazby proticyklické kapitálové rezervy (CCyB) na úrovni 2 %. Bankovní rada v tomto rozhodnutí zohlednila objem dříve přijatých cyklických rizik v bilanci bankovního sektoru, absenci materiálních úvěrových ztrát a nejistoty a rizika spojené s výhledem vývoje ekonomiky. "Pokud bude i nadále pokračovat současný trend přirozeného odeznívání cyklických rizik z bilancí bankovního sektoru, budeme sazbu rezervy pozvolně snižovat. V případě výrazného zhoršení ekonomické situace a vzniku významných neočekávaných úvěrových ztrát jsme připraveni sazbu snížit výrazněji, případně rezervu zcela uvolnit, a podpořit tak plynulé úvěrování reálné ekonomiky," zdůraznila Karina Kubelková.

Bankovní rada včera také diskutovala strukturální rizika systémového charakteru. "Bankovní rada se v diskusi shodla na relevanci identifikovaných strukturálních rizik, nicméně neshledává v současnosti potřebu reagovat na ně makroobezřetnostními kapitálovými nástroji," uvedla Karina Kubelková.

Celou Zprávu o finanční stabilitě - podzim 2023 zveřejní ČNB 15. prosince 2023. Ve stejný den vydá také písemný záznam ze včerejšího jednání bankovní rady k otázkám finanční stability včetně hlasování jednotlivých členů bankovní rady o opatřeních makroobezřetnostní politiky a jejich jmenovitých argumentů.

Zdroj: ČNB

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Středa 1.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »