InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Česká společnost STABILPLASTIK získala prestižní cenu Enterprise Europe Network Award

20.11.2023
Společnost STABILPLASTIK, přední česká firma specializující se na recyklaci plastového odpadu, získala prestižní ocenění Enterprise Europe Network Award 2023 v kategorii "Inspirativní klientská cesta". Jde o ocenění pozoruhodné cesty společnosti STABILPLASTIK při přeměně recyklovaného plastového odpadu na vysoce kvalitní přepravní palety, což významně přispívá k udržitelnosti a cirkulární ekonomice.
Ilustrační snímky | Zdroj: stabilplastik.cz
V roce 1995 představil Jan Suchopár, generální ředitel společnosti STABILPLASTIK, svou převratnou vizi vyrábět přepravní palety výhradně ze 100% recyklovaného plastového odpadu. Zpočátku se setkala se skepsí kolegů v českém plastikářském průmyslu, ale osud společnosti nabral dramatický obrat, když v roce 2015 nastoupil Patrik Luxemburk jako obchodní ředitel a tento inovativní nápad prosadil.

"Lidé nevěřili, že dokážeme vyrobit kvalitní výrobky z odpadních materiálů," vzpomíná Jan Suchopár. "Dokázali jsme jim, že se mýlili, ale byla to dlouhá cesta," dodává Patrik Luxemburk.

S neochvějným odhodláním, odolností a podporou místních i mezinárodních partnerů se vizionářský koncept vyvinul v prosperující podnik. Závazek společnosti k udržitelnosti a inovacím nyní získal ocenění Enterprise Europe Network Award 2023.

Síla partnerství


Patrik Luxemburk zdůraznil klíčovou roli silného partnerství při realizaci jejich vize a uvedl: "Abyste proměnili dobrý nápad ve skutečnost, potřebujete silného partnera - profesionály se znalostí mezinárodního trhu, kteří vám pomohou naplnit váš obchodní potenciál a najít správné příležitosti pro váš produkt."

Klíčovou roli sehrálo partnerství mezi společností STABILPLASTIK a Technologickým centrem Praha (TC Praha), které je jedním z lokálních partnerů sítě Enterprise Europe Network a zároveň koordinátorem sítě pro ČR. Silvia Jirásková, zástupkyně TC Praha, vyhodnotila partnerství jako "dokonalou shodu" a ocenila progresivní přístup Patrika Luxemburka. Prostřednictvím Enterprise Europe Network byl STABILPLASTIK představen dánské společnosti Nortech Solutions, která se specializuje na udržitelná logistická řešení. Společně vyvinuli "zelenou paletu" - plně recyklovatelnou plastovou paletu, která si získala značnou pozornost a zájem. Jeppe Molvadgaard, generální ředitel Nortech Solutions, vyzdvihl vzájemné výhody jejich spolupráce: "Díky této spolupráci roste náš obrat i počet zaměstnanců."

"Úspěch společnosti STABILPLASTIK je nejenom výsledkem skvěle fungující spolupráce se společností Nortech Solutions, ale také neúnavného úsilí zakladatelů firmy. Jejich byznys i denní firemní provoz je postaven na zásadách udržitelnosti. Zakladatelé šíří osvětu a prosazují principy oběhového hospodářství. To, že se nám povedlo propojit STABILPLASTIK a Nortech Solutions a tím přispět k rozvoji smysluplného byznysu s významným pozitivním dopadem na životní prostředí, nás nesmírně těší," dodává k této klíčové spolupráci Silvia Jirásková.

Toto plodné partnerství také vedlo k významné dohodě se společností Svenska Retursystem, klíčovým hráčem v oběhovém systému pro švédský potravinářský průmysl. STABILPLASTIK poskytl 25 000 palet vyrobených na zakázku, díky čemuž přes 650 000 kilogramů plastového odpadu neskončilo na skládce a výrazně se tak snížil ekologický dopad.

Inovativní palety společnosti STABILPLASTIK, které vydrží minimálně sedmkrát déle než dřevěné palety, pomohly zachovat více než 350 hektarů lesů a přispěly k tvorbě kyslíku a snížení produkce CO2. Společnost také do výroby palet začleňuje i plastový odpad z provozů Svenska Retursystem a vytváří tak účinný cirkulární systém.

Pozoruhodnou spolupráci, kterou umožnila síť Enterprise Europe Network, ocenili mimo jiné ministryně životního prostředí Švédského království a komisař EU pro životní prostředí, oceány a rybolov během setkání ve Stockholmu v dubnu 2023 na společném setkání ministrů životního prostředí EU.

Enterprise Europe Network Awards 2023


STABILPLASTIK byl oceněn na ceremoniálu Enterprise Europe Network Awards 2023 v Bilbau ve Španělsku. Toto uznání dělá ze společnosti lídra v cirkulární ekonomice v České republice i v celé Evropské unii.

"Ocenění pro STABILPLASTIK je pro trh jasným znamením důležitosti recyklace materiálů, která pomáhá podnikům stát se udržitelnějšími a chránit přírodu pro další generace," poznamenal Patrik Luxemburk.

Jakub Boratynski, ředitel pro Networks & Governance, z generálního ředitelství Evropské komise pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky, vysvětlil: "Tato ocenění představují některé z nejlepších příkladů služeb podpory podnikání, které nabízí Enterprise Europe Network společnostem, jež chtějí využít výhod jednotného trhu. Za posledních třicet let jednotný trh nejen zjednodušil každodenní život občanů a podniků, ale také vytvořil pracovní místa a hospodářský růst v celé EU. Síť je nepostradatelným nástrojem pro řešení výzev, kterým naše společnosti každý den čelí při podnikání v Evropě. Jsme hrdí na tvrdou práci, kterou členové Enterprise Europe Network vložili do pomoci firmám v tomto těžkém období. Chceme podporovat více takových společností v celé Evropě, aby plně využívaly výhod jednotného trhu, staly se udržitelnějšími a digitálnějšími, vytvářely nová obchodní partnerství, inovovaly a expandovaly do zahraničí."

Jean-David MALO, ředitel Výkonné agentury Evropské rady pro inovace a pro malé a střední podniky (EISMEA), řekl: "Od svého založení před 15 lety tu Enterprise Europe Network je, aby podporovala evropské malé a střední podniky v rychlejším růstu díky podpoře na míru, novým obchodním partnerstvím a přístupu k financím, stejně jako v maximálním využívání příležitostí na jednotném trhu. Firmy, které se účastní těchto ocenění, jsou dobrými příklady inspirativních klientských cest z více než čtyř milionů společností, které od vzniku Enterprise Europe Network získaly podporu. Toto ocenění je příležitostí k oslavě excelence Enterprise Europe Network a uznání některých z nejlepších příkladů evropských malých a středních podniků a podnikatelů, kteří úspěšně těžili ze služeb sítě."

Video o spolupráci najdete zde.

Autor: Pl
Fotogalerie:

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »