InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Dědictví ze zahraničí: právní normy, postup a podmínky vyřízení

16.11.2023
Právní normy pro vyřízení dědictví ze zahraničí. Pořadí činů při vyřízení dědictví. Lhůty pro předložení dokumentů pro zahájení dědického řízení.
Ilustrační snímek | Zdroj: istockphoto.com
Dědictví ze zahraničí se vyřizuje v souladu s legislativou země, ve které se majetek nachází.

Jakými právními normami se řídit při vyřízení dědictví?


Když se zůstavitel, dědicové a majetek nacházejí na území jednoho státu, je jasné, jaký právní základ použít. Pokud se řízení o přijetí dědictví týká mezinárodních vztahů, pak věc komplikuje především územní vzdálenost mezi předměty dědictví.

Dědictví ze zahraničí se vyřizuje podle posledního bydliště zůstavitele nebo územní příslušnosti movitého a nemovitého dědictví. Z toho vyplývá, že se o řízení stará notář této země a v procesu vyřízení je nutné se řídit i místními právními předpisy.

V úpravě dědictví ze zahraničí hrají důležitou roli mezinárodní smlouvy a úmluvy. Tato uspořádání mohou značně zjednodušit proces. Dědictví v Evropě se vyřizuje v souladu s dodržováním obecných pravidel uznávání a výkonu soudních rozhodnutí předepsaných v Haagské úmluvě.


Ilustrační snímek, Zdroj: Freepik.com

Jak probíhá proces získání dědictví?


Pokud je známo bydliště zůstavitele, je to hlavní kritérium pro výběr země a regionu, ve kterém se dědické řízení zahájí. Existují případy, kdy není známo, kde zemřelý poslední dobou žil. V tomto případě se řízení zahájí podle umístění nemovité věci. Určení místa zahájení dědického řízení je zásadní pro směrování dalšího plánu činnosti.

Další fází je shromažďování potřebných dokumentů. Mimo hranice státu, který zastupuje, může činit úkony notářské povahy pouze konzul. Proto před počátkem přípravy dokumentů musíte ověřit pravost svého podpisu na zahraničním konzulátu země, kde je dědictví zahájeno. S přípravou potřebné dokumentace vám nejlépe pomůže Advokát na dědické právo, který má zkušenosti v zemi, kterou potřebujete.

Předáním písemné žádosti o vstoupení do dědictví nebo odmítnutí může dědic předat osobně nebo za pomoci zákonného zástupce, který bude dále jednat v jeho zájmu na základě plné moci. Způsob předání dokumentů tomuto právníkovi volí dědic.

Poté, co právník v zahraničí předá všechny dokumenty notáři, který se bude dědickým řízením zabývat, tento ji zahájí, určí okruh dědiců a provede zbytek notářských úkonů. Závěrem řízení je vydání osvědčení o dědickém právu všem dědicům.

Jaké jsou lhůty pro podání žádosti o dědictví?


Všichni žadatelé o dědictví mají 6 měsíců na vyjádření takového přání. Během této doby nebudou dokumenty o majetku znovu vyřízeny. Dědictví ze zákona se dělí v závislosti na existenci závěti a stupni příbuzných vztahů žadatelů. Pro včasné splnění všech listinných povinností byste si měli vybrat zkušeného zástupce, který se specializuje na dědickém právu v zemi, kde je určeno místo zahájení dědického řízení.

Autor: WP
Fotogalerie:

Další články z rubriky Rady a tipy

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil sám nebo se vada na výrobku v rámci vyřizování reklamace neprojevila. Ovšem i když má spotřebitel za ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »