InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Vojenský historický ústav Praha láká na novou výstavu o čs. armádě na východní frontě

10.11.2023
VHÚ Praha připravil výstavu k 80. výročí účasti čs. vojáků při osvobození Kyjeva. Za účasti ministryně obrany a dalších zástupců resortu obrany a Armády CR představil také výjimečnou publikaci "Zahraniční operace Armády České republiky v obrazech", která vůbec poprvé a v uceleném rozsahu mapuje všechny novodobé zahraniční operace, jichž se zúčastnili čeští vojáci.
Foto: VHÚ Praha
Výstava s názvem 1943 československá armáda na východní frontě, která se věnuje vzniku a bojovému nasazení čs. exilových jednotek na východní frontě, je od 10. listopadu do 21. března 2024 k vidění v Armádním muzeu Žižkov. Výstava rovněž připomíná 80. výročí osvobození ukrajinského Kyjeva, kdy českoslovenští vojáci prokázali svoje schopnosti a velkou odvahu.

Úvodní část reflektuje období 1939 až 1942, přibližuje boj proti německé okupační moci ve stínu stalinského režimu, kdy řada československých občanů odhodlaných bojovat za svobodu skončila v sovětských lágrech.

"Oceňuji, že historici na této výstavě popsali kromě válečných faktů o čs. armádě i krutost stalinského režimu. O hrůzách gulagů nám zde vyprávějí českoslovenští občané z Podkarpatské Rusi, kteří utíkali před násilnostmi maďarských okupantů. Bohužel, jak vidíme v současné válce na Ukrajině, úcta k lidskému životu je i v dnešním Putinově Rusku stále neznámým slovem," řekla v projevu ministryně obrany Jana Černochová.

Výstava se věnuje vzniku čs. jednotky v Buzuluku, jejímu bojovému vystoupení u Sokolova, bitvě o Charkov a osvobození Kyjeva, kde se českoslovenští vojáci vyznamenali. Zabývá se také válečnými osudy významných osobností našich vojenských dějin - např. Otakara Jaroše, Ludvíka Svobody, Heliodora Píky, Josefa Buršíka, Antonína Sochora a Richarda Tesaříka.

Návštěvníci zde spatří řadu unikátních sbírkových předmětů, například jmenování podplukovníka Ludvíka Svobody velitelem čs. vojenské jednotky, snímky, které vyfotil Otakar Jaroš nebo osobní věci Richarda Tesaříka a Antonína Sochora. Návštěvníky upoutá také dioráma, které zachycuje výjev z bojů u Sokolova, obranné postavení československých vojáků u pravoslavného kostela.

Během vernisáže výstavy byla také slavnostně představena publikace nadpraporčíka Leoše Krejči Zahraniční operace Armády České republiky v obrazech.

Tato kniha vůbec poprvé a v uceleném rozsahu prostřednictvím mnoha fotografií doplněných texty na 380 stranách mapuje všechny novodobé zahraniční operace, jichž se zúčastnili čeští vojáci. Většina fotografií, které přibližují jednotlivé operace, má v knize svou premiéru.

"Máme před sebou nejen encyklopedii zahraničních operací, ale především unikátní sbírku fotografií. Ty přinášejí obraz "neobyčejně obyčejných" životů vojenských profesionálů se všemi jejich radostmi, starostmi, bohužel však také i chvílemi smutku, které služba v zahraničních operacích přináší," konstatovala ministryně obrany a popřála všem vojákům, aby z budoucích zahraničních operací přiváželi co nejméně smutných vzpomínek.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »