InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Výběr správné struny pro tenisovou raketu: vše, co potřebujete vědět

31.10.2023
Tenisté vědí, že výběr správné struny pro jejich raketu může výrazně ovlivnit jejich hru. Struna hraje klíčovou roli při kontrole, dynamice a pohodlí úderů do míče během hry. V tomto článku probereme vše, co potřebujete vědět o tenisových strunách, abyste si mohli vybrat tu nejlepší pro svůj herní styl a úroveň. Než si vyberete novou strunu, určitě si náš článek přečtěte!
Ilustrační snímek | Zdroj: tennis-zone.cz

Jaký typ strun je nejlepší pro můj styl hry?


Výběr nejlepšího typu struny závisí na několika faktorech, jako je váš herní styl, úroveň hry a preference.

- Polyesterové struny: Jsou ideální pro hráče, kteří si cení kontroly, trvanlivosti a rotace. Tyto struny nabízejí skvělou kontrolu nad míčem a po každém úderu se rychle vracejí do původního tvaru.

- Struny z více vláken: Jsou ideální pro hráče, kteří oceňují pohodlí a dynamiku. Tyto struny nabízejí flexibilitu pro pohodlí a extra výkon.

- Hybridní struny: Jsou ideální pro hráče, kteří chtějí kombinaci výkonu, kontroly a pohodlí. Tyto struny kombinují vlastnosti polyesterových a vícevláknových strun.

Existují rozdíly, pokud jde o struny do tenisových raket pro různé úrovně hry?


Ano, existují rozdíly mezi strunami na tenisové rakety pro různé úrovně hry. Zde je několik příkladů:

Začátečníci: Pro začínající hráče se doporučuje použít struny s menší silou, aby se zajistila větší dynamika úderů a větší pohodlí.

Pokročilí hráči: Pokročilí hráči často navlékají rakety s větší silou, aby získali lepší kontrolu a přesnost.

Ve všech případech je důležité, aby si hráč vybral strunu, která vyhovuje jeho individuálním preferencím a úrovni hry. Konečné rozhodnutí by mělo být učiněno po vyzkoušení několika různých strun a zjištění, která z nich poskytuje nejlepší výsledky.

Můžete si strunu na tenisovou raketu nasadit sami, nebo je to úkol pro profesionálního stringaře?


Navlékání strun na tenisovou raketu vyžaduje znalosti, přesnost a preciznost, aby bylo napětí správně nastaveno. Profesionální strunář má specializované nástroje a znalosti, aby dokázal raketu navléknout rychle a přesně, a může poradit, jaká struna je pro konkrétního hráče nejlepší na základě jeho herního stylu a úrovně.

Má tloušťka tenisových strun vliv na hru?


Tloušťka struny je velmi důležitý parametr, který přímo ovlivňuje hru. Čím je struna silnější, tím větší je kontrola a trvanlivost. Naopak tenčí struna poskytne větší sílu a rotaci.

Materiály používané na výrobu strun


Materiály použité u tenisových strun ovlivňují vlastnosti struny, jako je pevnost, pružnost a přilnavost, což má vliv na styl a kvalitu hry. Zde jsou uvedeny některé z nejčastěji používaných materiálů:

Nylon: Jedná se o nejčastěji používaný materiál při výrobě tenisových strun. Nylon je lehký a pružný, což umožňuje údery do míče s větší silou a rotací. Nylonové struny jsou také pevné a odolné proti opotřebení.

Polyester: Polyesterové struny bývají tvrdší a méně pružné než nylonové, což umožňuje lepší kontrolu a přesnost úderů. Jsou také odolnější proti opotřebení a trvanlivější.

Přírodní střeva: Struny z přírodních střev byly v minulosti oblíbené, ale nyní se používají méně často kvůli své ceně a menší odolnosti. Jsou velmi pružné a poskytují vynikající kontrolu, ale vyžadují častou výměnu.

Kromě výše uvedených materiálů existují také hybridní struny, které se skládají ze dvou různých materiálů. Například hybridní struny z nylonu a polyesteru se často používají k dosažení kombinace kontroly a pevnosti.

Shrnutí


Závěrem lze říci, že výběr strun pro tenisovou raketu závisí na individuálních preferencích a stylu hry. Hráči, kteří upřednostňují kontrolu a přesnost, by měli zvolit silnější a tvrdší strunu. Naopak hráči, kteří se zaměřují na sílu a rotaci, by měli zvolit tenčí a měkčí strunu. Vyplatí se experimentovat s různými možnostmi, abyste našli ideální strunu pro svou raketu. Na stránkách tennis-zone.cz najdete vše, co se týká strun.

Autor: L.H.

Další články z rubriky Rady a tipy

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil sám nebo se vada na výrobku v rámci vyřizování reklamace neprojevila. Ovšem i když má spotřebitel za ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »