InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Povolené svačiny na keto dietě

14.10.2023
Ketogenní dieta se těší rostoucí popularitě, ačkoliv je dietiky doporučována výhradně jako efektivní součást terapie pro děti s léčbou odolnou epilepsií. Dospělí ji používají ke snižování tělesného tuku. Co je ketogenní dieta? Jaké svačiny je možné jíst během této diety?
Ilustrační snímek | Zdroj: Freepik.com
V tomto článku najdete:
- Ketogenní dieta - co to je a jak funguje?
- 12 svačin povolených v ketogenní dietě
- Ořechy
- Pečené sušené švestky se slaninou
- Kokosové sušenky
- Sýrové ketogenní sušenky
- Čokoláda
- Pražená slunečnicová semínka
- Pikantní ketogenní tyčinky
- Ketogenní sušenky s čokoládou
- Ketogenní pudink s chia semínky a mlékem
- Chléb z lněných semínek
- Kabanosy
- Mléčné výrobky

Ketogenní dieta - Co to je a jak funguje?


Ketogenní dieta je typem diety bohaté na tuky a chudé na sacharidy. Omezené jsou v ní zelenina a ovoce. Je založena na středně mastných kyselinách (MCT), které jsou lépe vstřebávány. Proto jsou pro lidi na ketogenní dietě hlavním zdrojem energie tuky, nikoli glukóza. Tento stav vede ke ketóze - zvýšení ketonových těl v organismu.

Hlavní výhodou ketogenní diety je ztráta hmotnosti a zlepšení funkce mnoha orgánů. Je používána u lidí, kteří jsou odolní vůči lékům na epilepsii, a s malými úpravami pro léčbu a kontrolu diabetu.

12 svačin povolených v ketogenní dietě


Svačiny v ketogenní dietě účinně potlačují pocit hladu. Pamatujte, abyste je nejedli každý den. Některé z našich návrhů můžete připravit předem.

Ořechy
Jsou jednou z nejpopulárnějších svačin v ketogenní dietě. Jsou syté, obsahují cenné vitamíny a minerály pro zdraví. Jako svačinu v ketogenní dietě můžete jíst makadamové, pekanové a brazilské ořechy, mandle a vlašské ořechy. Pamatujte, abyste jich nejedli více než jednu porci, což je 30 g. V ketogenní dietě nelze jíst kešu, arašídy a pistácie - mají příliš mnoho sacharidů a mohou přerušit stav ketózy.

Pečené sušené švestky se slaninou
Stačí jen sušené kalifornské švestky obalit slaninou a péct v předehřáté troubě na 200°C po dobu asi 10 minut. Takovou svačinu můžete jíst jak studenou, tak teplou. V porci 40 g je 4,8 g čistých sacharidů.

Kokosové sušenky
Jejich příprava je absurdně jednoduchá. Můžete je udělat podle klasického receptu na kokosové sušenky. Místo moučkového cukru přidejte erythritol. Dodávají zdravé tuky a stravitelnou vlákninu. V závislosti na receptu je v jedné porci vážící 15 g od 0,9 g do 2 g čistých sacharidů.

Sýrové keto sušenky
Oblíbený snack pro milovníky sladkého na keto dietě. Jejich příprava je také velmi jednoduchá. V jednom kuse je 1,39 g čistých sacharidů.

Složení:
300 g sýra paneer nebo italského typu, sýra korycinského
70 g ořechů
150 g práškového xylitolu
1 čajová lžička kardamomu
2 čajové lžičky kakaa
50 g kokosu

Příprava:
Ořechy umelte. Všechny ingredience vložte do misky a promíchejte. Vytvořte kuličky a obalte v kokosu. Uschovejte v lednici.

Čokoláda
Na keto dietě můžete občas sníst čokoládu. Vyberte pouze ty produkty, které obsahují 70% kakaa nebo více. Pamatujte, abyste nesnědli více než 2 kostky. Vyhněte se mléčné čokoládě a té s méně než 70% kakaa. V jedné kostce čokolády s 86% kakaa jsou pouze 2 gramy čistých sacharidů a v kostce čokolády s 70% kakaa je 3,5 g čistých sacharidů.

Pražená slunečnicová semínka
Semínka jsou vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů. Jsou plné dobrých tuků a stravitelné vlákniny. V 1/2 šálku slunečnicových semínek je 9 g čistých sacharidů a v 1/2 šálku dýňových semínek je 5 g čistých sacharidů.

Pikantní keto tyčinky
Pikantní keto tyčinky je dobré připravit předem, takže když dostanete chuť na svačinu, pikantní keto tyčinky jsou ideální volbou. Pro přípravu zdravých tyčinek potřebujete různé druhy ořechů a sezamová semínka. V jedné tyčince je 4,4 g čistých sacharidů.

Složení:
200 g pekanových ořechů
85 g arašídového másla
30 g sušených rajčat
36 g sezamových semínek
1 vejce
1/2 čajové lžičky pepře
1/2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička cibulového prášku
1 čajová lžička sušených italských bylinek
2 čajové lžičky nutričních droždí

Příprava:
Předehřejte troubu na 160°C s funkcí horní/spodní teplo. Ořechy dejte do mixéru. Rozdrťte. Přesuňte ořechy do misky a přidejte ostatní ingredience. Vytvořte tyčinky a položte je na plech. Pečte asi 25 minut.

Keto sušenky s čokoládou
Keto sušenky s čokoládou mají sladkou chuť, která určitě potěší keto milovníky sladkého. Jsou snadné na přípravu. V jedné sušence je pouze 3 g čistých sacharidů.

Složení:
3/4 hrnku erythritolu
1 1/2 hrnku mandlové mouky
1 lžíce mletého lněného semínka
1 vejce
1 lžíce javorového sirupu
4 lžíce kokosu
50 g čokolády
1/2 čajové lžičky soli
2 čajové lžičky prášku do pečiva

Příprava:
Předehřejte troubu na 160°C. Plech vyložte papírem na pečení. Nastrouhejte čokoládu na větším struhadle. Máslo utřete s erythritolem na nadýchanou hmotu. Pak přidejte vejce a javorový sirup. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a lněné semínko. Do mokrých ingrediencí postupně přidejte suché a míchejte do vzniku jednotné hmoty. Přidejte nastrouhanou čokoládu. Promíchejte. Na plech naneste těsto lžící. Pečte 12 až 15 minut.

Keto puding s chia semínky a mlékem
Na přípravu keto pudingu s chia semínky můžete použít jak normální mléko, tak rostlinné. Je velmi chutný a rychle zasytí. V jedné porci je přibližně 7 g čistých sacharidů. Tento dezert je skvělým zdrojem vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Obsahuje hodně bílkovin, asi 7 g v porci, a má příznivý vliv na stav pokožky, vlasů a nehtů. Do pudingu můžete přidat hořkou čokoládu, ale to zvýší množství čistých sacharidů.

Chléb z lněných semínek
Keto chléb z lněných semínek svým vzhledem připomíná žitný chléb. Je snadný na přípravu a neobsahuje lepek. V jedné porci 30 g je 4 g bílkovin a 4 g vlákniny. Obsahuje pouze zdravé rostlinné tuky.

Mléčné výrobky
V ketogenní dietě vždy jezte produkty bohaté na tuky, jako je ricotta, mascarpone nebo smetanový tvaroh. Pokud dostanete hlad, můžete sníst homogenizovaný sýr, selský sýr nebo skyr.

Zdroj: www.zdravoslav.cz

Další články z rubriky Rady a tipy

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil sám nebo se vada na výrobku v rámci vyřizování reklamace neprojevila. Ovšem i když má spotřebitel za ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »