InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

LNG terminál v nizozemském Eemshavenu slaví rok. Přijelo do něj 21 lodí s plynem určeným pro Česko

18.09.2023
Eemshaven byl vůbec prvním terminálem na zkapalněný zemní plyn spuštěným v Evropě od začátku války na Ukrajině. Zařízení umožňuje zpracovat až osm miliard metrů krychlových plynu ročně, z toho až tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku, což je objem rovnající se více než třetině české roční spotřeby. Vedle ČEZ využívají kapacity terminálu také nadnárodní společnosti Shell a Engie. Do terminálu během jeho fungování nepřijel žádný ruský plyn, což bylo přímo součástí podmínek výběrového řízení.
Foto: cez.cz
Terminál v Eemshavenu slavnostně zahájil svůj provoz před rokem za účastí českého premiéra Petra Fialy, nizozemského ministra klimatu a energetiky Roba Jettena a dalších představitelů české a nizozemské vlády.

"Energetická bezpečnost je jednou z priorit mojí vlády a jedna ze šesti strategických oblastí, které jsou klíčové pro Restart Česka. Naše rychlá reakce a tím i včasné zajištění kapacity v terminálu v Eemshavenu během energetické krize bylo klíčové pro to, abychom měli dostatek plynu nejen na loňskou zimu, ale i příští roky. Terminál funguje podle našich představ a přispívá k zásobování plynem naší země i celého regionu. Důležité také je, že žádný plyn dovážený do Eemshavenu nepochází z Ruska, což je přímo zakotveno ve smlouvách," uvedl premiér Petr Fiala.

"Díky výborné spolupráci mezi Gasunií a dalšími nizozemskými a českými partnery se LNG terminál byl v Eemshavenu zprovozněn v rekordním čase. Jsem rád, že terminál přispěl a nadále významně přispívá k bezpečnosti dodávek plynu nejen pro Nizozemsko, ale i pro český a evropský trh s plynem," říká nizozemský ministr klimatu a energetiky Rob Jetten.

Do terminálu zatím od loňského září připlulo 21 lodí s plynem určeným pro Českou republiku, které přivezly ekvivalent objemu dvou miliard metrů krychlových plynu.

"O možnosti získat podíl v tomto terminálu jsme začali jednat hned poté, co se začala jeho realizace připravovat. Jsem rád, že se toto rozhodnutí ukázalo jako správné, protože výrazně přispívá k tomu, že se dokážeme obejít bez dodávek plynu z Ruska. Stále nám vystačí dovoz plynu z Norska nebo právě z terminálů LNG, jako je ten v Eemshavenu. České zásobníky plynu jsou nyní naplněny na 97 procent, a my jsme tak dobře připraveni na následující topnou sezonu," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Během letošního léta a podzimu se terminál soustředí na přípravu na další topnou sezonu a pojištění bezpečnosti dodávek. Jde například o připojení alternativních zdrojů tepla pro ohřívání LNG v zimě, kdy budou instalovány nové plynové kotle jako záloha pro dodávky z blízké teplárny. Do konce roku pak ČEZ předpokládá dodávku ekvivalentu další téměř jedné miliardy metrů krychlových plynu do sítě.

"Většina lodí k nám připlouvá ze Spojených států, z terminálů v Louisianě a v Texasu. Postupně ale seznam našich dodavatelů rozšiřujeme, takže k nám dorazily také lodě z Jižní Ameriky a Afriky. Do konce roku očekáváme příjezd dalších 9 lodí," říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Terminál o celkové roční kapacitě 8 miliard metrů krychlových se nachází v přístavu Eemshaven v provincii Groningen a tvoří ho dvě plavidla, Golar Igloo a Eemshaven LNG, umožňující skladování LNG a zplyňování. Do terminálu se dováží zkapalněný zemní plyn na speciálně upravených tankerech, který se po ohřátí v terminálu a převedení do plynného skupenství vtláčí do soustavy přepravních plynovodů.

Terminál byl spuštěn v září loňského roku, teprve po něm byly uvedeny do provozu další LNG terminály v německém Brunsbüttelu, Lubminu a Wilhelmshavenu. Kapacitu v nizozemském terminálu má ČEZ nakoupenu na pět let do září 2027.

Zdroj: MPO

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »