InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

AČR: Dny NATO v Ostravě navštívilo 185 tisíc lidí, k vidění byly i stroje F-35

18.09.2023
Už 23. ročník Dnů NATO v Ostravě & 14. ročník Dnů Vzdušných sil Armády ČR přilákaly o tomto víkendu 185 tisíc diváků. Tentokrát byla na Letišti Leoše Janáčka Ostrava významným tématem modernizace, premiérově se představily nejmodernější stroje, ale i ty starší, které kariéru končí. Celkem na mošnovském letišti bylo k vidění více než 90 letounů a na tisíc kusů pozemní techniky.
Foto: acr.army.cz
O modernizaci armády hovořila také ministryně obrany Jana Černochová, která v projevu zmínila smlouvu na dodávku bojových vozidel pěchoty CV-90, převzetí tanků Leopard 2A4 od Německa nebo zapojení do projektu vývoje nové verze tanků Leopard 2A8. ČR také na základě vojenského doporučení jedná s USA o koupi 24 letounů F-35. Ministerstvo obrany by mělo finální výsledek vyjednávání představit vládě do několika týdnů. Ta poté rozhodne o nákupu. Tyto výjimečné stroje si mohli prohlédnout také návštěvníci Dnů NATO: "Věřím, že za několik let zde tyto letouny přivítáme i v českých barvách, protože jsou to stroje budoucnosti, které jsou nejlepší volbou pro zajištění ochrany našeho vzdušného prostoru," sdělila ministryně obrany Jana Černochová.

Náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka, který na ostravské letiště zavítal v neděli, připomněl význam modernizace pro celé NATO: "Tato akce připomíná, že obrana naší země je již téměř čtvrtstoletí založena na alianční jednotě a soudržnosti. Není to tak, že je nějaké NATO a pak jsme my. My jsme NATO! Pokud tedy jakýkoliv členský stát modernizuje armádu a navyšuje její schopnosti, tak v konečném důsledku zvyšuje i úroveň společné obrany. A to samozřejmě platí i obráceně. Naše síla je založená na vzájemné odpovědnosti a podpoře."

Na diváky obou víkendových dnů čekal atraktivní program na zemi i ve vzduchu. Poprvé se představilo Portugalsko, jež na akci vystavilo dva letouny F-16, známé také jako symboly NATO.

Hlavním lákadlem letošního ročníku byla dynamická ukázka amerického a britského letounu F-35. Na českém nebi se tento letoun páté generace objevil úplně poprvé. Jednu z unikátních ukázek pilotovala dokonce žena - známá americká pilotka Kristin "Beo" Wolfe.

Na akci se odehrály jak premiéry, tak derniéry. Ve vzduchu se naposledy v České republice představila dosluhující sovětská technika, konkrétně nadzvukové letouny Su-22 a MiG-29 polského letectva. Naopak velkou českou veřejnou premiéru měly nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom.

"Dny NATO nejsou jen o leteckých ukázkách nebo Armádě ČR. Tato akce má daleko výraznější přesah - představuje schopnosti sil NATO stejně jako ostatních našich bezpečnostních složek," uvedl velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Čepelka. Událost nadto podle něj posiluje bezpečnostní spolupráci, zvyšuje povědomí o NATO, zlepšuje diplomatické vztahy a v neposlední řadě podporuje turismus v regionu stejně jako prestiž města samotného. Podle Čepelky jsou Dny NATO unikátní příležitostí představit široké veřejnosti nejmodernější techniku: "Typickým příkladem byla dynamická ukázka letounu F-35, při níž se diváci mohli na vlastní oči přesvědčit, že nejde o obyčejnou stíhačku, ale skutečně výjimečný letoun 5. generace. Stroje F-35 jsou platformou, která poskytuje zcela odlišné schopnosti v porovnání s letouny 4. nebo 4,5. generace. "Vzdušným silám jde primárně o interoperabilitu s ostatními členy NATO. Letouny F-35 se brzy stanou standardní výzbrojí NATO. V současné době je jimi vyzbrojeno Dánsko, Finsko, Velká Británie, Itálie, Norsko, Nizozemí a další země nákup plánují," připomněl Čepelka.

Tahákem byly dvě akrobatické skupiny ze Švýcarska a Polska, obě se na mošnovském nebi již představily a měly u návštěvníků velký ohlas. Po tříleté pauze se opět předvedl švýcarský PC-7 TEAM, jenž využívá velmi rozšířené cvičné turbovrtulové letouny Pilatus PC-7. Polská akrobatická skupina Orlik předvedla své umění s turbovrtulovými stroji PZL-130 Orlik.

Partnerskou zemí bylo letos Polsko, které nachystalo jednu z nejbohatších prezentací v historii partnerských zemí. Polská armáda prezentovala 36 kusů techniky, včetně té nejmodernější, letectvo přivezlo rozsáhlou prezentaci. Polsko jako hlavní partnerská země předvedla nové vybavení v podobě Bayraktar TB2 nebo jeden z nejlepších hlavních bojových tanků současnosti - K2 Black Panther.

Armáda ČR předvedla letové i pozemní ukázky. Vzdušné síly představily v dynamické ukázce víceúčelové letouny JAS-39 Gripen, bitevníky L-159 Alca, vrtulníky Mi-24/35, Mi-171 a W-3A Sokol. K vidění byly nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. Symbolicky se na Dnech NATO společným průletem rozloučil bitevník Mi-24 a na českém nebi byl oficiálně přivítán vrtulník AH-1Z Viper. Rovněž poprvé si návštěvníci mohli prohlédnout mobilní 3D radiolokátor ELM-2084 MMR.

"Dny NATO jsou skutečně pestrou paletou všech možných letových, pozemních a speciálních ukázek. Ve vzduchu se ukázal kompletně celý display tým vzdušných sil, to znamená vrtulníky W-3A Sokol, seskoky výsadkářů, taktický letoun L-159 Alca, JAS-39 Gripen a bitevní vrtulník Mi-24 společně s vrtulníkem Mi-171," sdělil letový ředitel Dnů NATO podplukovník Michal Daněk.

Pozemní síly, které se představily jak v dynamických, tak statických ukázkách, přitáhly pozornost návštěvníků společnou ukázku české modernizované verze tanku T-72 s tankem Leopard 2A7V. K vidění byly nejenom tanky a BVP, ale i další pozemní technika.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »