InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Letošní EKOFILM představí v Brně 25 dokumentů z 15 zemí světa. Nejvíce snímků je z Česka a Německa

15.09.2023
Dramaturgický tým EKOFILMu vybral z celkem 142 přihlášených filmů soutěžní pětadvacítku. Festivalová porota ocení nejlepší snímky v sekcích Krásy přírody, Vize přírody a Ve zkratce. Soutěžní filmy mohou navíc získat i některé z dalších ocenění - Hlavní cenu ministra životního prostředí za nejlepší film a Cenu prezidenta festivalu. Festival se uskuteční od 5. do 8. října v Brně.
Foto: ekofilm.cz
Na webu www.ekofilm.cz organizátoři zveřejnili letošní program a diváci tak už mají možnost zarezervovat si i místa na jednotlivé projekce, které jsou zdarma.

Letošní podtitul festivalu zní Není voda jako voda a některé z vybraných snímků tak budou mimo jiné reflektovat výzvu společnosti připravit města a krajinu na měnící se přírodní podmínky. "Voda nezná hranic, přirozeně je překračuje a pro lidstvo představuje naprosto nenahraditelný zdroj. Proto dáváme v soutěži prostor snímkům, které vodu přibližují z různých perspektiv. A chceme téma probrat i v diskuzích, které budou součástí doprovodného programu," říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), jehož resort festival pořádá.

Hlavní dramaturgyně týmu Jitka Kotrlová blíže nastínila: "I letos budou o ceny bojovat filmy o lidské zodpovědnosti a nutnosti aktivně vstoupit do hry, výběr zrcadlí rostoucí trend ve světové kinematografii věnovat se ekologickým problémům a hledat společnou cestu k udržitelnému životu na naší planetě."

Ve finálové pětadvacítce se představí nejvíce filmů z Německa a České republiky, které mají v soutěži po čtyřech snímcích. Tři snímky má v soutěži produkce Francie, po dvou Brazílie a Španělsko a po jednom snímku vybrala dramaturgie z Belgie, Dánska, Finska, Irska, Kanady, Rakouska, Slovenska, Švédska, USA a Velké Británie. "Letošní Prize money pro oceněné filmy je ve výši 2 174 USD, pro tvůrce je ale mnohem důležitější prestiž. Trofej z nejstaršího filmového festivalu o životním prostředí v Evropě má ve filmovém světě zvuk," říká dlouholetý prezident festivalu Ladislav Miko.

V sekci Krásy přírody se představí sedm filmů. "Snímky z této kategorie přinášejí na velké plátno rozmanitost naší přírody z různých částí světa i aktuální společenská témata. Stejně tak upozorňují na fakt, že přírodě musíme věnovat pozornost, abychom její krásy předali i dalším generacím," říká Jitka Kotrlová.

Do kategorie Vize přírody, která uvádí středometrážní filmy a samostatné díly dokumentárních sérií, i do kategorie Ve zkratce pak vybrala dramaturgie shodně devět snímků. "Právě v kratších formátech filmaři nejčastěji zpracovávají mezioborová setkání s ekologií," vysvětluje dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová.

Všechny filmy jsou opatřeny českými i anglickými titulky. Vstup na ně je zdarma a diváci si místa mohou rezervovat na webu ekofilm.cz. "Kvůli známým problémům v kině Scala jsme řešili stejný problém jako třeba festival Serial Killer a museli hledat náhradní prostory. Nakonec jsme se rozhodli pro Kino Art a zároveň Cinema City ve Velkém Špalíčku. První jmenované je známé silnou komunitou, které jsou environmentální témata blízká, multikino zase nabídne špičkový audiovizuální zážitek," představuje letošní festivalová místa Karel Hrivnák z pořadatelské agentury Key Promotion.

Přehled soutěžních filmů festivalu EKOFILM pro rok 2023

Zdroj: MŽP ČR

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »