InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

AČR: Vojáci 53. pluku průzkumu a elektronického boje oslavili v Hrabini dvě jubilea

14.09.2023
Vojáci 53. pluku průzkumu a elektronického boje včera slavnostním nástupem u Národního památníku 2. světové války v Hrabyni oslavili hned dvě jubilea. 10. výročí vzniku útvaru a 30.výročí působení jednotek elektronického boje v Opavě.
Foto: acr.army.cz
Tuto událost si nenechaly ujít osobnosti z armádní i civilní sféry, včetně 1. zástupce náčelníka generálního štábu generálporučíka Miroslava Hlaváče, zástupce velitele pozemních sil brigádního generála Róberta Dziaka, primátora posádkového města Opavy Petra Navrátila a dalších.

Součástí slavnostního nástupu byla ukázka zbraní a techniky všech jednotek 53. pluku. Zájemci si mohli prohlédnout průzkumná vozidla, padáky a ruční zbraně průzkumníků ze 102. průzkumného praporu. 533. prapor bezpilotních prostředků vystavil drony různých typů, techniku geografů a meteorologů představili specialisté Centra ISR. Mezi nejimpozantnější patřil nový mobilní rušič STARKOM, doplňující další vozidla a techniku přistavenou 532. praporem elektronického boje.

10. let existence 53. pluku průzkumu a elektronického boje "generála Heliodora Píky"


Oslavy výročí vzniku útvaru se vážou k datu 1. 12. 2013, kdy došlo v Armádě České republiky k velkým organizačním změnám a tehdejší 53. brigáda průzkumu a elektronického boje byla transformována na 53. pluk průzkumu a elektronického boje.

Primární působnost 53. pluku je v oblasti shromažďování a zpracování informací. K tomu má k dispozici celé spektrum schopností, techniky a specialistů s velmi specifickým výcvikem.

"Informace umí získat z prostoru nasazení prostřednictvím jednotek bojového nebo hloubkového průzkumu, kteří se na místo dopraví pěšky, vozidly nebo na padácích a k průzkumným úkolům jsou vybaveni specializovanými sledovacími přístroji," vysvětluje zástupce náčelníka štábu podplukovník Michal Pírek.

Dalším cenným zdrojem informací bývá podle něj místní obyvatelstvo, s nimiž vstupují v kontakt specialisté na zpravodajství z lidských zdrojů. Obrazové informace ve dne i v noci dokážou získat bezpilotní průzkumné prostředky. Z elektromagnetického spektra pak lze prostřednictvím techniky elektronického boje odposlechnout protivníkovu komunikaci nebo zachytit elektromagnetické záření jeho zbraňových systémů a techniky. "Získané informace jsou vyhodnocovány analytiky specializovanými na jednotlivé druhy dat, případně fúzovány s informacemi dalšími a ve formě zpravodajských produktů jsou poskytovány veliteli, případně dalším relevantním osobám a organizacím," upřesňuje podplukovník Pírek.

V průběhu 10 let existence se vojáci 53. pluku účastnili mnoha národních i mezinárodních cvičení, a to sami nebo jako součást úkolových uskupení Armády České republiky. Svoji profesionalitu dokázali v ostrém nasazení v rámci téměř všech zahraničních operací prováděných Armádou České republiky.

30. let jednotek elektronického boje v posádce Opava


V Opavě se v průběhu dějin vystřídalo nespočet vojenských jednotek a letos to je 30 let, co byla ve zdejší posádce dislokována první jednotka elektronického boje. Byl jí 2. radiotechnický uzel podřízený 1. radiotechnickému středisku Zbiroh. Ten vznikl 1. dubna 1993 a na základech této specializované jednotky prostřednictvím několika dalších reorganizací vznikl současný 532. prapor elektronického boje, který je svou technikou a vycvičenými specialisty v celé české armádě unikátní.

Význam jednotek elektronického boje stále narůstá, a to i v souvislosti se současným konfliktem na Ukrajině. Ukazuje se, že využití jednotek a techniky elektronického boje je v prostředí moderního bojiště klíčové. Tyto jednotky mohou zachytávat komunikaci nepřítele, rušit ji nebo s ní manipulovat. Na velké vzdálenosti jsou schopny zaznamenat a identifikovat pozemní i leteckou techniku protivníka. V neposlední řadě mohou sloužit k ochraně vlastních jednotek před bezpilotními systémy, nebo před dálkově odpalovanými náložemi.

Zástupce velitele 53. pluk průzkumu a elektronického boje plukovník Ivan Mahr svým vojákům ve svém projevu popřál: "Za 10 let doznal náš pluk mnoha změn. V roce 2020 jsme se rozrostli o nový prapor, 533. prapor bezpilotních systémů. Daří se nám modernizovat techniku, zbraně, výstroj. Jen v tomto roce jsme zavedli nový rušič STARKOM, nový bezpilotní průzkumný systém Puma, máme nová spojovací vozidla TITUS, provádíme vojskové zkoušky na nový pasivní sledovací systém DPET, obměňujeme ruční zbraně a mnoho dalšího. Nicméně technika bez vás, vojáků, specialistů by samotná byla k ničemu. Proto nám do dalších let přeji chuť do práce, odhodlanost k plnění náročných úkolů, vůli se vzdělávat a zdokonalovat a v neposlední řadě samozřejmě pevné zdraví a spokojený osobní život."

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »