InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Regionální den železnice v České Třebové: Křest RegioFoxu, prohlídky depa i jízdy parním vlakem

13.09.2023
Železniční uzel a depo Česká Třebová nabídne třetí zářijovou sobotu atraktivní program u příležitosti Regionálního dne železnice. V areálu depa si návštěvníci od 8 do 16 hodin prohlédnou výstavu historických i moderních vozidel a ve 14 hodin tu bude za účasti zástupců vedení Českých drah a Pardubického kraje pokřtěna zcela nová jednotka RegioFox. Fanoušci železniční historie se budou moci svézt parním vlakem do Lanškrouna a připravené budou také speciální jízdy po různých kolejích v uzlu a přes kontejnerové překladiště Metrans. Do depa se návštěvníci akce dostanou kyvadlovými vlaky od 5. nástupiště českotřebovského nádraží.
Foto: ceskedrahy.cz
"Vozový park Českých drah aktuálně prochází masivní obnovou, která bude pro cestující v regionech znamenat skokové zvýšení cestovního komfortu. Ve výrobě jsou desítky nových vlaků v elektrické i motorové trakci. Pro Pardubický kraj jsme objednali celkem sedm zcela nových jednotek RegioFox, které budou jezdit zejména na trati z Pardubic přes Hlinsko v Čechách do Havlíčkova Brodu. První z těchto jednotek je už nyní ve zkušebním provozu a další budou postupně následovat," říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu, a dodává: "První RegioFox v barvách Pardubického kraje bude zároveň jedním z největších lákadel Regionálního dne železnice v České Třebové. Návštěvníci se ale tento den mohou těšit i na parní vlaky a prohlídky zázemí železničního provozu."

"Regionální den železnice je již tradiční akcí v České Třebové a jsem velmi rád, že spolupráce s Českými drahami funguje nejen v rámci zajištění regionální železniční dopravní obslužnosti, ale také v rámci dalších doprovodných aktivit. Kromě této akce připravujeme společně na sobotu 7. října velké výročí 150 let od zahájení provozu Moravské pohraniční dráhy z Dolní Lipky přes Hanušovice až do Šumperka. Jsem tedy přesvědčený, že se fanoušci železniční nostalgie mají v našem kraji na co těšit," řekl hejtman Martin Netolický s tím, že informace ke zmíněnému výročí budou postupně zveřejňovány na webu vlaky.pardubickykraj.cz.

"Návštěvníci Regionálního dne železnice budou mít možnost svézt se parním vlakem. Ten pojede během dne dvakrát z České Třebové do Lanškrouna a zpět. Souprava bude sestavená z historických vozů s dřevěnými lavicemi, tzv. Rybáky, a v jeho čele pojede parní lokomotiva 423.009, nazývaná Velký bejček. Při dopolední jízdě z Lanškrouna a odpolední jízdě z České Třebové bude možné z vlaku vystoupit také přímo v českotřebovském depu," doplňuje k programu Jakub Goliáš, ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah. Odjezdy z České Třebové budou v 9:20 a 14:10, z Lanškrouna zpět do České Třebové pak v 10:06 a 15:02. Jednosměrné jízdné v parním vlaku bude stát dospělé cestující 100 Kč, jízdenka pro děti od 6 do 15 let bude za 50 Kč a mladší pojedou vlakem zdarma.

Návštěvníci se budou moci svézt také historickou patrovou soupravou Bpjo po různých kolejích v železničním uzlu Česká Třebová. Celkem budou připravené tři různé okružní trasy. V tomto vlaku bude platit jednotné jízdné 50 Kč za osobu starší 6 let.

K atrakcím regionálního dne železnice budou patřit také okružní jízdy přes areál Metrans. Odjezdy z 5. nástupiště českotřebovského nádraží budou v 8:40, 11:10 a 13:10, z depa pak v 8:45, 11:15 a 13:15. Jízda bude trvat asi 40 minut a bude končit opět na nádraží v České Třebové. Jízdné bude zdarma.

Během dne zajistí České dráhy také kyvadlové vlaky ze stanice Česká Třebová (z 5. nástupiště) do depa. Zde si budou návštěvníci moci od 8 do 16 hodin prohlédnout výstavu historických i moderních vozidel a ve 14 hodin tu bude slavnostně pokřtěn nový RegioFox v barvách Pardubického kraje. Zájemci se svezou na stanovišti strojvedoucího nebo vláčkem taženým lokomotivou ř. 701 Prasátko. Chybět nebudou ani stánky s občerstvením a upomínkovými předměty, dětský koutek nebo výstava železničních modelů.

Zajímavý doprovodný program zajistí také partneři akce. Správa železnic umožní zájemcům prohlídku ústředního stavědla 019 (přístup podchodem od firmy Korado) a nedaleko odtud také prostor "drážních hasičů" v Semanínské ulici. Ve SŠ technické a dopravní v Habrmanově ulici pak budou mít zájemci od 8 do 14 hod. možnost navštívit dopravní sál a simulátor řízení lokomotivy.

Partnery Regionálního dne železnice v České Třebové jsou Pardubický kraj, Správa železnic, ČD Cargo, města Česká Třebová, Lanškroun a Ústí nad Orlicí, CZ LOKO, Metrans, Kovoobrábění Jaroslav Vraštil, Společnost přátel železničního modelářství a železnice, Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová a Společnost železniční při DKV Česká Třebová.

Zdroj: České Dráhy

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »