InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Povinnosti při přeregistraci nezletilého dítěte k VZP

12.09.2023
Za nezletilé dítě změnu zdravotní pojišťovny provádí zastupující osoba, kterou může být zákonný zástupce - rodič, opatrovník nebo poručník.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
Zastupující osoba vyplňuje za nezletilé dítě formulář Přihláška pojištěnce.

Pro úspěšnou přeregistraci musí osoba zastupující nezletilé dítě doložit svůj doklad totožnosti (občanský průkaz, řidičský průkaz nebo cestovní pas) a dále také dokument dokládající vazbu k dítěti:

- zákonný zástupce (rodič) - rodný list dítěte

- opatrovník - listinu o jmenování opatrovníka nebo rozsudek soudu při zastupování opatrovník

- poručník - rozsudek soudu o výkonu poručnictví

Potřebný dokument dokládá zastupující osoba osobně, poštou či sběrným boxem jako kopii a v případě on-line přeregistrace ho dokládá elektronicky. Pokud by přeregistraci za nezletilé dítě prováděla osoba zplnomocněná, musí doložit originál úředně ověřené plné moci, ze které bude zřejmý úkon přeregistrace a nově zvolená zdravotní pojišťovna.

Co vyplňuji ve formuláři "Přihláška pojištěnce"?


Formulář "Přihláška pojištěnce" obsahuje povinné a nepovinné údaje. Povinné údaje slouží k jasné a nezpochybnitelné identifikaci přeregistrované osoby a následnému úspěšnému kontaktu s pojištěncem (např. zaslání průkazu pojištěnce). Povinnými údaji jsou - jméno a příjemní přeregistrovávaného pojištěnce (dítěte), jeho datum narození a číslo pojištěnce. Jako korespondenční adresa se vyplňuje adresa zákonného zástupce, opatrovníka či poručníka. Mezi povinné údaje patří také informace o jménu, příjmení, datu narození zastupující osoby (tj. zákonném zástupci, opatrovníkovi nebo poručníkovi). Přihlášku podepisuje zastupující osoba nebo osoba zplnomocněná.

Doporučujeme vyplnit kontaktní údaje jako je e-mail a telefonní číslo na zastupující osobu, a to z důvodu případné komunikace zdravotní pojišťovny s pojištěncem (např. potvrzení podání elektronickou cestou v případě přeregistrace; ohledně zasílání přeplatků z doplatků za léky u dítěte atd.). Vyplňuje se také kód a název dosavadní zdravotní pojišťovny.

Povinnosti pojištěnce po změně zdravotní pojišťovny


Oznamovací povinnost za nezletilé dítě má zastupující osoba (zákonný zástupce, poručník nebo opatrovník). Nové zdravotní pojišťovně má povinnost nahlásit, do které kategorie plátců nezletilé dítě patří (státní pojištěnec) a doložit např. potvrzení o studiu, a to do 8 dnů ode dne změny zdravotní pojišťovny (tj. do 8 dnů po 1. 1. nebo po 1. 7.)

Jaké jsou přeregistrační termíny?


Pojištěnec má právo na změnu zdravotní pojišťovny jednou za dvanáct měsíců, a to vždy k 1. dni kalendářního pololetí. Tzn. pojištěncem VZP se dítě může stát k 1. lednu (přeregistrační období je od 1. 7. do 30. 9.) nebo k 1. červenci (přeregistrační období je od 1. 1. do 31. 3.). V případě přihlášení novorozence ke zdravotnímu pojištění, nebo jeho přeregistraci, naleznete postup a bližší informace na webu VZP.

Jakým způsobem se lze přeregistrovat k VZP?


Způsobů, jak se zaregistrovat k VZP je nespočet - např. jednoduše a rychle prostřednictvím on-line formuláře, na kterékoli z naší široké sítě poboček, kde vám pomohou, případně také poštou či datovou schránkou (bližší informace k způsobům přeregistrace). VZP následně zařídí odhlášení pojištěnce u stávající zdravotní pojišťovny.

Zdroj: VZP ČR

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »