InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

V sobotu 9. září proběhne další ročník akce Stará řemesla na hradě Malenovice

07.09.2023
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně znovu opakuje úspěšnou akci věnovanou starým, často pozapomenutým rukodělným technikám. Určena je pro celou rodinu a nudit se na ní rozhodně nebudete.
Foto: muzeum-zlin.cz
Letos prostor před hradem a kolem hradní hájenky ožije řemeslnými stánky v sobotu 9. září 2023. Nebudou chybět odborné výklady, ani možnost prohlídky archeologických nálezů a originálních předmětů z národopisné sbírky muzea.

Přírodní materiály i jejich zpracování starými postupy se dnes těší stále většímu zájmu a řada řemesel se vrací na výsluní. Na programu akce Muzea jihovýchodní Moravy se objevují i další obory, přičemž se pořadatelé snaží vždy přijít s něčím novým.
"Z tohoto důvodu se tak návštěvníci letos mohou těšit na ukázky odlévání bronzu," říká jedna z organizátorek, geoložka muzea Andrea Dovicová. "Nahrazuje tavbu železa, která byla součástí programu v předchozích letech. Jsme také rádi za spolupráci se Střední odbornou školou Luhačovice a Střední školou COPT Uherský Brod, jejichž studenti i vyučující se na řadě řemeslných ukázek podílí."

Letošní ročník je nově zaměřen také na textil. Návštěvníci se mohou těšit na předvádění zpracování vlny a lnu a ukázky přírodního barvířství. Děti i dospělí si budou moci vyzkoušet staré způsoby praní prádla, uvidí, jak se dříve vyráběly kolíčky a šňůry na prádlo. Opět nebude chybět pečení chleba, ukázky hrnčířství včetně experimentálního vypalování keramiky v zemní peci, perníkářství, řezbářství či včelařství.

V rámci akce je možné navštívit na hradní hájence etnografickou expozici Dřevo proutí sláma, na kterou se snaží "Stará řemesla na hradě Malenovice" navazovat.
V této budově je k vidění také sezónní výstava "Nůž - minulosti a současnosti jednoho předmětu." Z tohoto důvodu jsou do programu akce zařazeny také ukázky nožířské a kovorytecké práce.

Pro děti bude opět k dispozici interaktivní sešit připravený lektorkou muzea Adélou Šimovou: "Snažíme se tak, aby si děti z akce odnesly domů víc než jen zážitky. Sešit jim hravou formou představí jednotlivá řemesla a provede je po stanovištích, kde jsme pro ně připravili různé aktivity."

Za starými řemesly se návštěvníci mohou na malenovický hrad vypravit v sobotu od 10 do 18 hodin. Vstupné činí 70 Kč za dospělého návštěvníka a vlídných 30 Kč za děti ve věku 3-15 let. Občerstvení je na místě zajištěno a akce se bude konat za každého počasí. Výlet lze také zpestřit návštěvou hradu a klasických prohlídek, které budou probíhat v obvyklém režimu.

Zdroj: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »