InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Výstava Nová vlast Československo, v pražské budově Akademie věd, představí osudy a přínos emigrantů z Ruska

05.09.2023
Technici, přírodovědci, lékaři. Před bolševickým terorem prchal z Ruska výkvět inteligence. Mnozí emigranti našli nový domov v Československu a odvděčili se mu za to svou často vynikající prací. Osudy 19 vybraných osobností nastiňuje výstava Nová vlast Československo v Galerii Věda a umění od 6. září v pražské budově Akademie věd.
Foto: avcr.cz
Lev Alexandrovič Spinadel založil v Československu obor anesteziologie, načrtl základy válečné anesteziologie a usiloval o vývoj prvního anesteziologického přístroje pro polní potřebu. S pomocí Sergeje Michajloviče Djaďkova byl československý standard kmitočtu díky extrémní přesnosti zařazen do řetězce pro vyhodnocování mezinárodního standardu sekundy. Dva příklady z mnoha.

"Ruští emigranti museli být lepší než místní, aby dosáhli uznání - a v mnoha vědních oborech se jim to dařilo. Mapování činností exulantů zatím ale opomíjelo tři oblasti: techniku, přírodní vědy a lékařství. A právě na ty jsme se zaměřili," přibližuje autorka výstavy Dana Hašková ze Slovanského ústavu AV ČR.

Fotografie, herbáře, včelí úl i přístroj


Výstava Nová vlast Československo představuje osudy a činnost 19 vybraných osobností ze zmíněných směrů a také připomene studenty a profesory přírodovědných a technických oborů. Všichni emigranti přijeli do Československa počátkem dvacátých let a následně se podíleli na rozvoji československé techniky, průmyslu a přírodních věd i lékařství. Krom dobových fotografií a dokumentů si návštěvníci můžou prohlédnout třeba včelí úl Moravský univerzál nebo narkotizační přístroj Démant-Keszler, který testoval právě L. A. Spinadel.

"Postoj meziválečné společnosti k emigraci byl většinou kladný, vztah k Rusku byl úplně jiný než teď," vysvětluje Dana Hašková. "Pomohl i fakt, že T. G. Masaryka k Rusku vázaly četné osobní přátelské svazky i jeho hluboký zájem vědce, filozofa a sociologa." Tehdejší levicoví politici s přijímáním a podporou emigrantů ale nesouhlasili.

Nahrávky rozhovorů a unikátní databáze


Výstava vznikla i díky dlouholeté práci Slovanského ústavu AV ČR, jehož pracovnice shromáždily velké množství různorodého materiálu o životě emigrantů a jejich vědecké i kulturní činnosti. Tak vznikla rozsáhlá databáze čítající zhruba 2500 osob. Navíc existují nahrávky rozhovorů s ruskými exulanty.

"Nahrávky jsou zcela ojedinělým projektem, který veřejnosti umožňuje dozvědět se více o běžném životě emigrantů, o tom, jak se vyrovnávali s odchodem z vlasti, o sžívání se s novým prostředím a podobně," říká Dana Hašková.

Výstava Nová vlast Československo je otevřená ve všední dny od 10 do 18 hodin v Galerii Věda a umění v Akademii věd ČR na Národní 3 v Praze 1, a to od 6. září do 12. listopadu 2023. Vstup je tradičně zdarma.

Zdroj: AV ČR

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »