InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Vojáci ze Strakonic se připravují na nové zbraně, zkušenosti čerpají od kolegů ze 4. brigády

05.09.2023
Strakonické vojáky čeká přezbrojení. Do konce letošního roku by měli převzít nové pistole a kulomety. Aby na ně byli dobře připraveni, absolvovali v uplynulých dnech školení. Zkušenosti jim předávali vojáci ze žateckého 41. mechanizovaného praporu, kteří tyto zbraně již používají.
Foto: acr.army.cz
Strakonický 25. protiletadlový raketový pluk má v současnosti ve výzbroji pistole CZ 75 SP-01 Phantom a kulomety vz. 59. "Náhradou za ně obdržíme pistole CZ P-10 C a kulomety FN MINIMI," uvedl rotmistr Jan P., který školení inicioval.

"Jednalo se o prvotní seznámení s novými zbraněmi, jež bylo primárně určené vojákům, kteří u našeho útvaru působí jako garanti střelecké přípravy. Přizvali jsme ovšem i vojáky logistických odborností jako zbrojíře či materialisty," podotkl rotmistr.

Cenné zkušenosti z praxe


Školení mělo teoretickou část, která probíhala převážně formou diskuse, i praktickou část. "Naši garanti nejsou v oblasti střelecké přípravy nováčky. Řada z nich se střelbě věnuje i závodně. Hlavním cílem tak bylo, abychom se od vojáků ze 4. brigády rychlého nasazení dozvěděli zejména věci z praxe," vysvětlil rotmistr Jan P.

Strakoničtí vojáci vysoce ocenili přístup instruktorů z "brnky". "Probrali jsme odlišnosti původních zbraní od nových. Zejména jsme detailně diskutovali silné i slabé stránky jednotlivých zbraní, včetně toho, jak tyto vlastnosti efektivně využívat při samotném bojovém použití a manipulaci," prozradil jeden z účastníků rotmistr Pavel S.

"Vojáci měli dále možnost, v rámci tohoto pracovního setkání, poznat blíže i zbraně, které nejsou určené pro náš útvar a používají je jiné jednotky Armády ČR," zmínil další přínos rotmistr Jan P.

Spolupráce s průzkumnými jednotkami


Výměna zkušeností mezi strakonickými a žateckými vojáky trvá více než dva roky. Podle rotmistra Jana P. se mimo jiné osvědčila spolupráce s průzkumnými jednotkami. "V palebném postavení musí být naši vojáci schopni reagovat nejen na vzdušné hrozby, ale i na průzkumné jednotky nepřítele. Průzkumné jednotky zase na oplátku získávají cenné informace o činnosti jednotek pozemní protivzdušné obrany," potvrdil strakonický instruktor, že obě strany se od sebe učí navzájem.

Po přezbrojení na nové pistole a kulomety čeká strakonické vojáky v příštím roce také výměna útočných pušek CZ 805 Bren A1 za typ CZ BREN 2.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Regiony

Letecké muzeum Kbely zahájilo svou 56. sezonu

V sobotu 4. května se po zimní přestávce otevřely brány Leteckého muzea Kbely sousedícího s 24. základnou dopravního letectva. Návštěvníci se mohou těšit na nový exponát ve sbírkách Vojenského historického ústavu Praha. Jedná se o vrtulník Mi-35, ...

Plzeňská Viktorka vzdala hold válečným veteránům Zápasem svobody

Slavnosti svobody v Plzni byly letos netradičně doplněny o "Zápas svobody" domovského klubu FC Viktoria s FK Boleslav. Plzeňský fotbalový klub jako tř ...

Rekonstrukce železniční stanice Vsetín pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně je nový společný odbavovací terminál pro železniční a autobusovou dopravu. Cestující na nádraží mohou také naplno využívat nový podchod k j ...

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto his ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »