InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Vedoucí Úřadu vlády uctila památku Edvarda Beneše, do Sezimova Ústí se přesunula výstava 13 českých premiérů

04.09.2023
Vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková se v pátek 1. září 2023 v Sezimově Ústí zúčastnila pietního aktu u příležitosti 75. výročí úmrtí prezidenta Edvarda Beneše. V Benešově vile je pak od tohoto dne k vidění výstava 13 českých premiérů, připomínající hlavní momenty působení předsedů vlád České republiky.
Foto: vlada.cz
Vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková se v pátek 1. září 2023 zúčastnila v Sezimově Ústí u hrobky Hany a Edvarda Benešových pietního aktu u příležitosti 75. výročí úmrtí druhého československého prezidenta Edvarda Beneše.

Jana Kotalíková v projevu vyzdvihla význam a přínos práce, kterou Edvard Beneš pro Československo vykonal. "Je mi ctí připomenout si společně s vámi 75. výročí úmrtí Edvarda Beneše, druhého československého prezidenta a jedné z nejvýraznějších osobností našich moderních dějin. Edvard Beneš po boku Tomáše Garrigue Masaryka pracoval na vzniku samostatného Československa a poté zásadně přispěl k úspěchu nového demokratického státu uprostřed složité střední Evropy," uvedla vedoucí Úřadu vlády.

Zároveň připomenula spjatost prezidenta Beneše a jeho manželky Hany se Sezimovým Ústím. "Sami si ho vybrali jako svůj domov. Sami se podíleli na návrhu tohoto vkusně vystavěného domu, v těchto místech trávili svůj čas a odpočívali při práci na zahradě," doplnila Jana Kotalíková.

Výstava 13 českých premiérů


Fotografická výstava mapující významné okamžiky z období působení všech 13 předsedů vlád České republiky je od pátku 1. září nově k vidění na zahradě vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí, a to až do konce návštěvní sezóny. Výstavu si původně mohli návštěvníci prohlédnout od 10. června do 26. srpna na zahradě Strakovy akademie v Praze.

Návštěvníci si budou moci výstavu prohlédnout v září vždy od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. V říjnu pak od pátku do neděle od 9 do 16 hodin. Prohlídka nevyžaduje rezervaci. Poslední možnost k zakoupení vstupenky bude 60 minut před koncem provozní doby. Vstupné činí 80 korun pro dospělé, snížené vstupné pro děti a seniory pak vyjde na 60 korun. K dispozici pro návštěvníky areálu vily je audioprůvodce.

Expozice 13 českých premiérů vznikla u příležitosti 30 let existence samostatné České republiky. Za dobu existence České republiky se uskutečnilo osm voleb do Poslanecké sněmovny, dvacet voleb do Senátu a v čele vlád stanulo třináct premiérů. Výstava se ohlíží za funkčními obdobími jednotlivých předsedů vlády.

Zahájení výstavy se zúčastnili dva bývalí premiéři. Nejedná se o první akci za účasti bývalých českých předsedů vlád, která se u příležitosti 30. výročí České republiky uskutečnila. Již v lednu uspořádal premiér Petr Fiala v Kramářově vile slavnostní večeři, kam pozval své předchůdce. Do rezidence prvního předsedy československé vlády přijalo tehdy pozvání hned devět bývalých premiérů s partnerkami.

Zdroj: Vláda ČR

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »