InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

ČT art vstupuje do druhé dekády vysílání. Novou sezonu zahájí oblíbeným Týdnem dárků

30.08.2023
Přímý přenos multižánrového koncertu, divadelní inscenace Každý má svou pravdu nebo zahajovací koncert festivalu Dvořákova Praha - to je jen část mimořádného programu, který od prvního zářijového pátku nabídne divákům kulturní stanice ČT art. Do tradičního Týdne dárků se dostalo i první uvedení snímku o historii barrandovských ateliérů či televizní premiéra dokumentu Zkouška umění. V podzimním vysílacím schématu Artu najdou své místo také cykly o poválečné architektuře, výrazných hudebnicích i o třicetileté existenci Dejvického divadla.
Kouzelný kopec, Iva Janžurová | Foto: ceskatelevize.cz
"Před deseti lety jsme divákům slíbili kulturní stanici, která se nebude bát experimentovat, bude ambiciózní a ve vysílání nabídne novinky, které jiné televizní kanály nejsou ochotny dávat na obrazovky, protože si nejsou jisti výsledkem. A naše slovo jsme dodrželi. Jsem přesvědčený, že právě díky tomu se Art dlouhodobě řadí k nejlépe hodnoceným programům na českém televizním trhu a ročně oslovuje přes pět milionů lidí," bilancuje generální ředitel České televize Petr Dvořák a jeho slova doplňuje výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl: "Posledního srpna roku 2013 dostala kultura svůj ucelený prostor v hlavním vysílacím čase a už se neprosí o možnost přisednout si alespoň na kraj nočních časů, aby si formálně odškrtla další veřejnoprávní čárku."

Týden dárků odstartuje multižánrový koncert


Desetidenní oslavy desetiletého výročí začátku vysílání započne prvního září ve 20:15 hodin ČT art přímým přenosem koncertu z pražského klubu Doupě, během něhož vystoupí na dvě desítky interpretů, mezi nimi i David Koller, PSH, Dagmar Pecková, Adam Plachetka, Štefan Margita, Kamil Střihavka nebo Lenka Dusilová.

Jedním z řady dárků bude také premiéra dokumentu o devadesátileté historii barrandovských ateliérů nazvaná Kouzelný kopec. Herecké i režisérské osobnosti Iva Janžurová, Jan Kačer, Jaromír Hanzlík, Hynek Bočan či Karel Smyczek vzpomínají na natáčení významných titulů z jejich filmografií a tuzemské kinematografie. "Klíčem k vyprávění nebylo hledat nejstěžejnější období, ale důležité tvůrce a hybatele barrandovského dění, na jejichž mikro příbězích a osudech jsme chtěli příběh slavných ateliérů odvyprávět," upřesňuje režisér a scenárista snímku Roman Vávra. Snímek uvede Art v sobotu 9. září ve 20:15 hodin.

Podzim nabídne historii Dejvického divadla i cyklus na námět Vladimira 518


Třicet sezón Dejvického divadla zmapuje třináctidílný cyklus zahrnující rozhovory s bývalými i současnými členy souboru, stejně jako ukázky z legendárních inscenací. "Není to žádný kompilát něčeho, co už bylo o Dejvickém divadle napsáno nebo natočeno. To je na celém cyklu to nejcennější," přibližuje kreativní producent Ivo Kristián Kubák. "Míra otevřenosti byla velká a myslím si, že patří k našemu divadlu. Tak to bereme, a tak se k sobě i chováme," dodává herec Ivan Trojan. Úvodní díl cyklu Dejvické divadlo odvysílá Art 14. září. Ten zároveň nabídne 5. září večer i přímý přenos divadelní komedie Každý má svou pravdu, kterou má dejvická scéna na repertoáru od konce loňského dubna.

Osm dílů o výrazném období dějin československé architektury dokumentujte nová série, jejíž tvůrci se snažili o komplexní pohled bez ideologických předsudků. "Seriál Architektura 58-89 pokrývá ty nejdůležitější, ale zároveň také nejzajímavější a třeba i opomíjené stavby. Zdokumentováno máme například bourání Transgasu na pražských Vinohradech nebo telefonní ústředny v Dejvicích," říká autor námětu a hudebník Vladimir 518. "S kameramanem Jiřím Málkem jsme věděli, že abychom o těch stavbách mohli něco říct, musíme s nimi strávit nějaký čas jen tak. Pobýt v nich. Všímat si detailů," vysvětluje dále režisér cyklu Jan Zajíček.

Různé pohledy na hudbu, tvorbu a jiná témata přinese divákům osmidílný dokument Muzikantky. V každé epizodě představí tři umělkyně. "Je to intimní vhled do života čtyřiadvaceti muzikantek, jež jsou jakýmsi reprezentativním vzorkem velmi obsáhlého a stále sílícího proudu žen, které se v Česku rozhodly vyjadřovat k životu pomocí hudby a někdy i autorského textu," říká režisérka cyklu Dagmar Smržová.

V premiéře se na programu ČT art objeví i celovečerní portrét Inža - zvukový mistr Ivo Špalj. "Narodil jsem se ve Strakonicích. V mém dětském věku tam tehdy byla dvě kina, ve kterých jsem byl stálým návštěvníkem. Žádný film jsem nevynechal. Dokonce mě v jednom z těch biografů i zamkli," vzpomíná na první setkávání s kinematografií hlavní protagonista snímku Ivo Špalj. Dokumentaristé v samostatných titulech připomenou také spisovatele Ladislava Fukse, malíře Maxe Švabinského a Bohumila Kubištu nebo herce Arnošta Goldflama. Poprvé se na televizních obrazovkách objeví i dokument Sny o toulavých kočkách, věnovaný světoznámému ilustrátorovi Petru Sísovi.

Na plovárně oslaví devítistou epizodu


Už 25. října přivítá Marek Eben ve své talk show Na Plovárně jubilejního devítistého hosta. Bude jím herec a muzikant Russell Crowe. Příští rok v lednu pak pořad oslaví dvacet pět let od uvedení prvního půlhodinového rozhovoru. "Nejdelší rozhovor před kamerami jsem vedl jednak s Quincy Jonesem, což je regulérní genius, který produkoval nejslavnější alba Michaela Jacksona, a jak se ukázalo, je nejen skvělý muzikant, ale taky vynikající vypravěč. A pak s Ivanem Passerem, režisérem a scenáristou, kterého bych dokázal poslouchat celý den. Byli to ostatně jediní dva hosté, na které jsme potřebovali udělat Plovárny dvě, protože cokoliv vystřihnout by byl hřích," konstatuje moderátor Marek Eben.

ČT art vedle zprostředkovaných kulturních zážitků ve svém programu nabídne hned první zářijový víkend také návštěvu několika vybraných muzeí a galerií v Praze, Brně a Ostravě, a to pro zájemce zdarma. Podrobnosti, rozhovory a fotografie k Týdnu dárků i podzimnímu schématu Artu jsou k dispozici na ePressu České televize.

Zdroj: Česká televize

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »