InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Během podzimu se Karlovy Vary stanou mezinárodním centrem pro zdraví a balneologii

16.08.2023
Ve dnech 4.- 6. října 2023 v karlovarském hotelu Thermal proběhne Evropský lázeňský a balneologický kongres, jedna z největších a nejuznávanějších akcí svého druhu. Podtitulem letošního, v pořadí již 27. ročníku, jsou "Evropské lázně - cesta ke zdravému životu". Výroční konferenci společně pořádají Karlovarský kraj, město Karlovy Vary a Evropská lázeňská asociace (ESPA).
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Lázeňství v Česku se nachází na pomyslném rozcestníku. Z pohledu cestovního ruchu se v kontextu s náhradou rusky hovořících hostů, kteří vypadli z obecně známých důvodů, nabízí zaměřit se na země Zálivu a/nebo Izraele, jak zaznělo v aktuálním CzechTourism Podcastu.

 "Možnou cestou je také posílení pozic českého lázeňství na tzv. sekundárních trzích jako je Ázerbájdžán, Kazachstán, Uzbekistán, tedy v zemích s pravidelným leteckým spojením s Českem, bonitní klientelou a historicky tradiční oblibou našeho lázeňství," říká ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism Jan Herget a dodává: "Řešíme také marketingovou podporu, a to on-line kampaní Nečekané tradice či informováním o nových wellness a wellbeing produktech pro příhraniční klienty a domácí trh aj. Co se týče obyvatel Česka, potenciál pro lázně má aktivní finančně zajištěná věková kategorie 35+ a fakt, že lázně jsou skvělým místem pro aktivní letní i zimní dovolenou celé rodiny."

"Velmi mě těší, že jsme byli letos vybráni jako spoluorganizátoři tohoto výjimečného setkání. Vzhledem k světovému věhlasu a tradici lázeňské léčby mě totiž nenapadá jiné, vhodnější místo. Pro všechny zúčastněné je evropský kongres ideální příležitostí, jak sdílet své znalosti a zkušenosti a načerpat tak inspiraci od ostatních mezinárodních kolegů," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Hlavní téma kongresu, tedy dopad pandemie COVID-19 na cestovní ruch a zejména lázeňství, představí tuzemští i zahraniční profesionálové s bohatou praxí v oboru. Kromě toho budou prezentovány informace týkající se aktuálních témat a trendů, jako jsou udržitelnost, digitalizace a vzdělávání.

O vlivu on-line médií na zdravotní turistiku pohovoří český influencer Karel Kovář. Možnosti léčby postcovid syndromu představí Mihaela Cucu z Ana Health Spa v Rumunsku a Karl-Ludwig Resch z Balneologického institutu Bad Elster. V bloku o nových trendech v lázeňství a balneologii vysvětlí Ladislav Špišák, předseda Rady Institutu lázeňství a balneologie v.v.i., nakolik je užívání pitné kúry karlovarských pramenů samostatně účinné. S udržitelností a způsoby, jak dosáhnout úspory energie v lázeňských regionech, seznámí účastníky Julien Prince, výkonná ředitelka La Roche Posay, značky dermokosmetických produktů.

V rámci kongresu se kromě odborné části uskuteční také veletrh ESPA SPA-CE B2B zaměřený na lázeňskou a wellness turistiku s účastí více než 15 zemí. Účelem workshopu je propojit poskytovatele zdravotních, lázeňských a wellness služeb s turistickými agenturami a dalšími potencionálními kupci jejich služeb.

Vrcholem třídenní akce bude pak předávání cen ESPA Innovation Award za nové, efektivní přístupy zvyšující kvalitu lázeňských hotelů a resortů. "Nominované projekty hodnotí šestičlenná odborná porota na základě 5 parametrů včetně originality, přínosu nebo udržitelnosti. V loňském roce v kategorii ‚Medical Spa Scientific Research‘ uspěl karlovarský Institut lázeňství a balneologie. Porotci ocenili zejména jeho inovativní projektové aktivity a vědecké výsledky," doplnil náměstek hejtmana s gescí v oblasti lázeňství, cestovního ruchu a UNESCO Vojtěch Franta.

ESPA je organizace sdružující přední lázeňská střediska, hotely, léčebné lázně, rehabilitační a výzkumná centra, provozovatele lázní a investory. Vznikla v roce 1995 v Bruselu a v současnosti zastupuje 20 evropských zemí. 

Zdroj: CzechTourism

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »