InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

PPF uzavřela partnerství s globální technologickou skupinou e&

04.08.2023
Skupina PPF a společnost Emirates Telecommunication Group Company (působící pod značkou e& a dříve známá jako Etisalat) podepsaly tento týden dohodu o tom, že e& kupuje podíl 50 % plus jedna akcie v aktivech PPF Telecom Group v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku.
Foto: ppf.eu
V okamžiku vypořádání transakce zaplatí e& za svůj podíl 2,15 miliardy eur. Dohoda předpokládá navíc dodatečný smluvní bonus ve výši 350 milionů eur pro PPF, který bude vyplacen v případě překročení určitých finančních cílů během tří let po uzavření transakce (tzv. earn-out). Nebudou-li tyto cíle splněny, počítá dohoda s vracením části kupní ceny (tzv. claw-back) ve výši 75 milionů eur.

Partneři ponechávají stávajícího generálního ředitele PPF Telecom Group Baleshe Sharmu na jeho pozici a zajistí kontinuitu byznysu, přičemž naplno využijí rozsáhlých zkušeností nabytých managementem i týmy PPF Telecom Group na příslušných trzích.

Telekomunikační společnosti v ČR - O2 Czech Republic a.s. (O2 CZ) a CETIN a.s. - nejsou součástí zmíněné transakce a budou vyčleněny z PPF Telecom Group. Skupina PPF si zachová 100% (nepřímé) vlastnictví O2 CZ a také svůj podíl v českém CETINu.

CETIN Group N.V. převede všechny své dceřiné firmy mimo ČR do společnosti PPF Telecom Group. e& a PPF budou usilovat o zachování aktuálních ratingů PPF Telecom Group i v době po uzavření transakce. Současně PPF hodlá zachovat stávající úroveň ratingů CETIN Group v návaznosti na potvrzení cílové kapitálové struktury.

Jiří Šmejc, CEO skupiny PPF, okomentoval dohodu o partnerství s e& takto: "Kupní cena, která společně se smluvními bonusy může dosáhnout výše až dvou a půl miliardy eur, znamená z finančního hlediska jednu z největších transakcí, jakou kdy PPF realizovala. Jsem hrdý na to, jak Skupina dokázala toto aktivum od doby jeho nákupu zhodnotit."

K perspektivám spolupráce se společností e& dodal: "Věřím, že díky know-how a zkušenostem, které v daném regionu má PPF, a díky globální síle našich partnerů můžeme společně mít oprávněné ambice na další zajímavé akvizice i synergie."

Jiří Šmejc se zmínil také o skutečnosti, že do nově vytvořeného partnerství nevstupují telekomunikační firmy, které PPF vlastní na území České republiky. Podle jeho slov je to dáno nejen specifickým postavením, které domácí trh v uvažování PPF zaujímá, ale i plány na vytvoření synergií (tzv. ekosystému) mezi firmami, které zde vlastní.

Hatem Dowidar, CEO skupiny e&, uvedl: "e& pokračuje ve svém úsilí stát se vedoucí globální technologickou skupinou, a proto naší prioritou zůstává rozšíření zákaznické základny. Retailovým i korporátním klientům chceme nabízet stále více digitálních produktů a služeb. Partnerství se skupinou PPF v Bulharsku, Maďarsku, v Srbsku a na Slovensku potvrzuje náš závazek vyhledávat další možnosti spolupráce, stejně jako investiční příležitosti, které dodají nový impuls naší expanzi."

"Spojení zkušeností a expertízy PPF Telecom Group s našimi inovačními kapacitami přispěje k posílení naší pozice v odvětví telekomunikací ve střední a východní Evropě. Jsme odhodláni dosáhnout synergií, optimalizovat a zefektivnit nákupní procesy a zdokonalit nabídku služeb zákazníkům v souladu s naší ambicí být vedoucí globální technologickou skupinou," dodal Hatem Dowidar.

Dohodou o partnerství mezi PPF a e& vzniká významný hráč na telekomunikačním trhu ve střední a východní Evropě. PPF společně s e& cílí na dosažení synergií v nejrůznějších oblastech, mj. v nákupu či velkoobchodních a roamingových dohodách. Partnerství umožní PPF Telecom Group využít zkušeností e& z jiných trhů a rozvinout nabídku moderních digitálních produktů, tzv. internetu věcí (IoT) a B2B služeb. To přispěje ke zlepšení nabídky zákazníkům i zákaznické zkušenosti. Zároveň se zaměstnancům PPF Telecom Group otevřou nové možnosti pro čerpání globálního know-how, profesní vzdělávání a kariérní růst.

Vypořádání transakce se očekává na začátku roku 2024 a podléhá schválení příslušnými regulátory. Závisí přitom na uskutečnění korporátní reorganizace, vytvoření optimální a efektivní kapitálové struktury i na realizaci určitých administrativních procesů. Transakce může také podléhat kontrole i regulaci ze strany EU, například v oblasti zkoumání z hlediska Nařízení o zahraničních subvencích.

Zdroj: PPF

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Středa 1.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »