InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Turisty může do regionů dostat gastronomie. Shodli se na tom hosté CzechTourism Podcastu

03.08.2023
Gastronomie může prodloužit sezónu a dostat turisty do regionů. Nejen to zaznělo v dalším díle podcastu, který k aktuálním tématům cestovního ruchu připravuje agentura CzechTourism. V zatím posledním pořadu na otázky ředitele České centrály cestovního ruchu - CzechTourism Jana Hergeta odpovídaly ředitelka agentury AR Tour Prague Aneta Huspeková Ondráčková a majitelka Nebespán boutique hotelu Sabina Kmecová. Řeč přišla i na Michelin. Podle obou podnikatelek si Česko daného průvodce zaslouží, lidé z celého světa totiž podle nich jezdí za dobrou gastronomií i do těch nejzapadlejších vesnic.
Foto: czechtourism.cz
Podle Sabiny Kmecové jsou ve světě fantastické restaurace v místech, kde lišky dávají dobrou noc. A lidé tam jezdí za gastronomickým zážitkem. Michelinský průvodce má přitom různé kategorie, nejen hvězdy, ale i tzv. biby, tj. ocenění BIB Gourmand. Většinou jde o restaurace, v nichž se člověk cítí velmi příjemně a uvolněně a mají velmi dobrou kvalitu. Součástí daného průvodce jsou ale také tipy na podniky, které nemají hvězdu nebo biba, přesto bývají velmi zajímavé a kvalitní.

"Pokud bychom v Česku měli síť Michelin restaurací, jako je třeba ve Španělsku, můžeme půlku investic dát do něčeho jiného. Gastronomie je dnes neskutečný tahák, jezdí za ní lidé z celého světa. My máme 80 - 90 % hostů kvůli gastronomii. Kdybychom ji neměli tak dobrou, tak by k nám nepřijeli," říká v podcastu majitelka Nebespán boutique hotelu Sabina Kmecová.

"Michelin bude tahoun k tomu, aby se turisté nalákali do regionů. Když už je něco vymyšlené a funguje to, není třeba vymýšlet něco jiného. Michelinského průvodce zná každý. Je důležité, aby se o kvalitní české gastronomii ve světě začalo víc mluvit, je to nejjednodušší nástroj, jak dostat turisty do regionů," říká v podcastu ředitelka agentury AR Tour Prague Aneta Huspeková Ondráčková.

Z pořadu je zřejmé, že dostat zahraniční turisty do regionů je velmi těžké. Cizinci se zpravidla zajímají o Prahu, Karlovy Vary, Kutnou Horu či Český Krumlov. Mají dopředu stanovený program, který nechtějí moc měnit, v němž navíc hlavní město Česka bývá často přestupní stanici na cestě Praha - Vídeň - Budapešť. V podcastu mimo jiné zazní, že je to třeba změnit, do budoucna totiž pouze Češi nebudou stačit.

Hlavní důvod, proč podle diskutujících v on-line platformě České centrály cestovního ruchu cizinci do krajů moc nejezdí, je že je neznají. Neví, proč by tam mohli/měli jet. Jednou z věcí, za kterou by přitom podle Anety Huspekové Ondráčkové a Sabiny Kmecové přijet mohli, je právě výborná česká gastronomie. Za posledních deset let šla hodně nahoru, musí se však o ní dát vědět. Právě od výprav za gastronomií by se odvíjelo víc ubytovacích zařízení, větší obsazenost, víc by se mluvilo o různých turistických cílech, snížila by se sezónnost, cestovní ruch by se víc rozprostřel po celém Česku aj.

"Gastronomie je nedílnou součástí cestování. V poslední době je často i tím hlavním, za čím návštěvníci přijíždějí. Každý výlet, který plánujeme na našich stránkách, proto spojujeme právě s gastro podniky, které pečlivě vybíráme. Gastronomii se věnujeme i ve dvou projektech: Gourmet Jižní Morava a Tasty Moravia. Mezinárodní ocenění, protože zahraničního návštěvníka lákají známé věci, dává punc kvality," říká v podcastu ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava Martina Grůzová, s níž se rozhovor natáčel v Brně během Czechia Travel Trade Day 2023. 

Zařazení do gastronomického průvodce Michelin by tak podle debatujících z CzechTourism Podcastu v lákání turistů do regionů velmi pomohlo. Návštěvnost krajů může také významně podpořit a zvýšit digitalizace, účast Česka včetně tuzemských samospráv a firem na zahraničních veletrzích a rovněž spolupráce v rámci destinačního managementu.

Zdroj: CzechTourism

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Středa 1.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »