InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Od listopadu bude ředitelem Uměleckoprůmyslového musea Radim Vondráček

19.07.2023
Ministr kultury Martin Baxa rozhodl o novém řediteli Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Od listopadu ho povede současný ředitel sbírek a výzkumu UPM Radim Vondráček.
Foto: mkcr.cz
Radim Vondráček působí v Uměleckoprůmyslovém museu již od roku 1991 jako kurátor sbírky grafiky, následně jako hlavní kurátor a od roku 2019 jako ředitel sbírek a výzkumu.

"Pan doktor Vondráček působí v Uměleckoprůmyslovém museu již dlouhá léta a měl možnost řídit početné pracovní týmy, ať již v roli odborného náměstka a zástupce ředitelky Heleny Koenigsmarkové nebo vedoucího rozsáhlých grantových projektů. Působil rovněž v oborových organizacích, poradních orgánech ministerstva či vědeckých radách muzeí a galerií. Celkově získal během své praxe bohaté multioborové znalosti, které chce i nadále využít ve prospěch této významné instituce. Pro výběrové řízení předložil obsahově bohaté pojednání o chápání poslání Uměleckoprůmyslového musea v Praze a konkrétní vize a budoucí cíle práce. Přeji mu v novém působení mnoho zdaru a pevně věřím, že se bude rozvoji Uměleckoprůmyslového musea věnovat se stejným zápalem jako jeho předchůdkyně," řekl ministr kultury Martin Baxa.

Dosavadní ředitelka Helena Koenigsmarková stojí v čele Uměleckoprůmyslového musea déle než třicet let, přičemž její působení v této instituci se datuje ještě o dvě desetiletí dříve a je s ní tedy bytostně spjata. O svém rozhodnutí ukončit své působení jako ředitelka UPM informovala ministra Baxu letos na jaře. Tento dlouho připravovaný a očekávaný krok nastal po završení tří nejdůležitějších počinů v novodobé historii muzea: stavbě Centrálního depozitáře (2016), rekonstrukci historické budovy (2017) a otevření nové stálé expozice ART, LIFE. Umění pro život (2023). Podle ministra Baxy je Helena Koenigsmarková mimořádnou osobností ve svém oboru a díky ní je UPM stabilní a respektovanou institucí. "Díky Heleně Koenigsmarkové má Uměleckoprůmyslové museum nový depozitář, opravenou budovu a novou stálou expozici. Jako ředitelka prokázala skvělé manažerské schopnosti, má za sebou řadu mezinárodních výstav a dostala Uměleckoprůmyslové museum na mapu špičkových muzeí světa. Velmi si vážím její práce, erudice i nasazení a jsem velmi rád, že jsem s ní mohl a mohu po dobu svého výkonu ministerské funkce spolupracovat," uvedl ministr Baxa.

Helena Koenigsmarková nastoupila do UPM po vystudování oboru dějiny umění v roce 1971. Působila jako kurátorka sbírky nábytku, kovů a dalších materiálů. Po změnách v roce 1989 působí od roku 1991 jako ředitelka UPM. V 90. letech byla frekventantkou úspěšného nizozemského kurzu MATRA, tematicky orientovaného na muzejní management, který měl výrazný dopad do českého muzejního prostředí. V první polovině 90. let se UPM podílelo na rekonstrukci pražského Domu u Černé Matky Boží a na první expozici Českého kubismu. "Druhou" kubistickou expozici připravovalo UPM ve spolupráci s NG a otevřelo ji ke konci roku 2015. Výrazným úspěchem UPM za vedení Heleny Koenigsmarkové se stala rekonstrukce zámku v Kamenici nad Lipou, kde je dnes umístěna rozsáhlá expozice nábytkového designu 19. a 20. století a hraček, stavba Centrálního depozitáře, rekonstrukce historické budovy a otevření nové stálé expozice. Na počátku 90. let Helena Koenigsmarková sehrála výraznou roli při vzniku Asociace muzeí a galerií a patří mezi výrazné osobnosti, které směřování českého muzejnictví pro další léta tehdy proměnily. Výrazná je její stopa i v mezinárodním muzejnictví - jako členka mezinárodní komise pro užité umění a design (ICDAD) měla možnost shlédnout množství zahraničních výstavních projektů a navázala množství kontaktů v oblasti uměleckoprůmyslového designu. To mělo pozitivní dopad např. do výstavní činnosti muzea v souvislosti s výpůjčkami či inspirací způsoby prezentace.

Helena Koenigsmarková: "Považuji za velkou přízeň osudu, že jsem mohla strávit celý svůj profesní život v muzeu, které nám všem svými kvalitními sbírkami i lidmi bylo oázou v letech normalizace a jistotou v posledních 30 letech. Jsem ráda, že pomyslné "bidlo" mohu předat právě dlouholetému kolegovi Radimu Vondráčkovi, který je mi zárukou kontinuity rozvoje muzea po odborné stránce, byť i jeho čekají nesnadné časy po stránce ekonomické s ohledem na nutné úspory i v kulturní sféře."

Do výběrového řízení, které bylo zahájeno 2. 5. 2023, se na pozici ředitele UPM přihlásilo celkem 7 uchazečů. Ministr kultury jmenoval celkem 11 členů výběrové komise. Kromě ústních rozhovorů hodnotila komise návrhy Koncepce rozvoje Uměleckoprůmyslového musea v Praze, kterou kandidáti odevzdali společně s přihláškami do výběrového řízení. Komise byla složena ze zástupců odborů Ministerstva kultury, které jsou pro chod státních příspěvkových organizací v gesci Ministerstva kultury klíčové, a dalšími členy, kteří zastupují odborné a oborové organizace v České republice. Komise se shodla na tom, že uchazeči na 1. a 2. místě mají předpoklady zastávat funkci ředitele UPM a doporučila ministru kultury, aby na základě vlastního ústního pohovoru zvážil jmenování ředitelem UPM v Praze jednoho ze dvou uchazečů umístěných na 1. a 2. místě. Na základě nejlepšího bodového hodnocení komise se ministr rozhodl na místo nového ředitele Uměleckoprůmyslového musea jmenovat Radima Vondráčka, a to na dobu šesti let s účinností od 1. listopadu tohoto roku.

Radim Vondráček: "Je pro mne ctí a zároveň velkým závazkem stát se nástupcem Heleny Koenigsmarkové ve funkci ředitele UPM. Vím, že nebude lehké přiblížit se jejím úspěchům a pracovat s takovým enthusiasmem a obětavostí jako ona. Především díky ní se UPM stalo respektovanou paměťovou institucí s velkým mezinárodním renomé. Rád bych na její práci navázal a vedl muzeum do další etapy jeho rozvoje. Cílem muzea nyní bude naplno využít bohatý potenciál sbírek, znalostí i možností opravené historické budovy a zároveň dostát novým požadavkům současného světa na roli a odpovědnost muzeí."

Zdroj: Ministerstvo kultury

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »