InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

AČR: Na Vítkově byli oceněni vojáci, kteří se vrátili z mise na Slovensku a Kosovu

17.07.2023
V pátek 14. července 2023 převzali na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově medaile Za službu v zahraničí příslušníci 2. úkolového uskupení, kteří se vrátili ze Slovenska a vojenský pozorovatel OSN, který byl nasazen v Kosovu. Na Slovensku Češi velí. Jejich úkolem je společně s Němci, Slovinci a Američany posílit schopnosti Ozbrojených sil Slovenské republiky při obraně území Aliance.
Foto: acr.army.cz
Náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec během svého vystoupení připomněl, že aktuální situace v Kosovu a ruská agrese na východě Evropy ukázaly, jak dobře jsme my i celá Severoatlantická aliance připraveni bránit naši svobodu. Česká republika rychle reagovala na výstavbu základny mnohonárodního praporu na Slovensku a potvrdila odhodlání aktivně bránit východní křídlo. "Jsme na vás velice hrdi, že jste úkoly spojené s touto zahraniční misí splnili na výbornou. Navíc jste celé Alianci prokázali, že dovedete být nejen skvělí parťáci, ale také výteční velitelé. Ostatně to, že velíme bojovému uskupení, je poctou nejen naší armádě, ale celé naší zemi," zdůraznil náměstek Blažkovec a pochválil vojáky za jejich zapojení do několika charitativních projektů.

Vojáci podpořili tříletého Jiříka, který onemocněl lymfoblastickou leukémií, cestou Vojenského fondu solidarity pak válečné veterány a jejich rodiny. Darovali krev slovenským pacientům ve vojenské nemocnici v Ružomberoku.

Zástupce velitele Velitelství pro operace brigádní generál Václav Vlček podtrhl, že mnohonárodní bojové uskupení na Slovensku se stalo naší největší zahraniční misí a společně s našimi chemiky a ženisty v Pobaltí tvoří pevnou součást obrany východního křídla Aliance. "Měl jsem možnost sledovat přípravu úkolového uskupení na bázi 42. mechanizovaného praporu před nasazením na Slovensku, ale především jsem s týmem odborníků provedl hodnocení bojové připravenosti celého mnohonárodního bojového uskupení. Můžu jen potvrdit, že AČR má reálné schopnosti k zabezpečení velení mnohonárodním jednotkám v zahraničí," zhodnotil během svého vystoupení generál Vlček.

Poděkoval slovenské straně za vytvoření vhodných podmínek pro pobyt našich vojáků ve vojenském výcvikovém prostoru Lešť a Německu za významný příspěvek do mnohonárodního bojového uskupení a podporu našeho úsilí. V závěru zdůraznil, že velké úcta a poděkování patří rodinám a blízkým vojákům, kteří museli doma vše zvládnout sami.

V sestavě 2. úkolového uskupení Armády ČR na Slovensku sloužilo přesně 464 vojáků z povolání, z toho 35 žen. Jádro tvořili příslušníci 42. mechanizovaného praporu. Jednotka převzala operační úkol 12. prosince 2022 a předala ho svým nástupcům 12. června 2023. Mnohonárodní jednotce velel plukovník Karel Navrátil.

Vojenský pozorovatel major Miroslav Šanda se během roční mise UNMIK v Kosovu podílel na podpoře bezpečnosti, stability a dodržování lidských práv v zemi. Vzhledem k tomu, že je zde bezpečnostní situace nestabilní, Česká republika vyslala do regionu jednotku Vojenské policie.

Vybraným vojákům byli během slavnostního nástupu uděleny Záslužné kříže ministryně obrany ČR, čestné odznaky AČR Za zásluhy, věcné dary a pamětní mince.

V souladu s mandátem může ČR vyslat v rámci posílení východního křídla Aliance v Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Polsku, na Slovensku a v Maďarsku až 1 200 do 31. prosince 2024.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »