InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Kutnohorské léto nabídne večery plné dobrodružství, netradiční prohlídky, koncerty i divadla

10.07.2023
Kutná Hora, město stříbra, chrámových věží, půvabných uliček a malebných zákoutí před vašimi zraky v letních měsících ožije nejen historickými postavami, ale nabídne vám i neobvyklé pohledy na život našich předků i současníků. Každý den v týdnu můžete poznat Kutnou Horu v jiném prostředí, v jiné atmosféře, v jiných kulisách, ale vždy jako město pohostinné a pozorné ke svým návštěvníkům a hostům. Město, pro jehož poznání jen jeden den nestačí. Tak zněla slova Václava Veselého, jednoho ze zakladatelů Kutnohorského léta, už v roce 2009. Tento celoprázdninový festival totiž letos slaví 15. narozeniny!
Foto: Archiv ID
"Sedlec žije Santinim, od jehož úmrtí uplyne letos v prosinci 300 let. Toto významné jubileum se lehce promítne i do nočních prohlídek sedleckých památek. Tak jako již po čtrnáct předcházejících ročníků, i ten letošní se návštěvníci mohou těšit na průvodce v kostýmu cisterciáckého mnicha, na kvalitní varhanní koncerty, svit stovek svíček a jedinečnou atmosféru unikátních památek v Sedlci. Ale právě letos budou sedlecké produkce okořeněné špetkou novinek a samozřejmě Santinim. Pondělní noční prohlídka katedrály, která byla vůbec první Santiniho realizací, bude plná perliček ze života geniálního architekta a také názornou ukázkou jeho nezapomenutelného rukopisu. Úterní noční prohlídka kostnice je sama o sobě vždy velikým zážitkem, letos ještě umocněna o možnost pokochat se pohledem na nově sestavenou kosterní pyramidu, která prošla kompletní renovací. Páteční prohlídka kostnice a katedrály je pomyslnou třešničkou na dortu prohlídek sedleckých památek, za jeden večer projdou návštěvníci s kostýmovaným průvodcem obě památky a uvědomí si, jak slavný ten sedlecký klášter ve středověku musel být," říká Radka Krejčí, ředitelka organizační složky farnosti.

Každoročně patří mezi nejnavštěvovanější akce Noční prohlídky chrámu svaté Barbory. Na ty vás srdečně zve Kristýna Drahotová, vedoucí provozu památek: "Katedrála samotná i každý detail v ní má svůj příběh a symboliku. Těšíme se na to, že vám odkryjeme chrám v jiném světle, než jej můžete vidět během běžné otevírací doby. Prohlídka chrámu bude protkána varhanní hudbou, a co víc, podíváte se přímo na kůr k varhanám. Atmosféra večerní prohlídky dává celému prostoru úplně nový rozměr a náladu. Věřím, že si z prohlídky odnesete inspiraci do dalších dní."

Další prohlídka, která bývá dlouho dopředu vyprodána, vás zavede do kutnohorského podzemí na Hrádku. V perkytlích a s helmami a svítilnami projdete místa, kde kutnohorští havíři ve středověku dolovali stříbro. Letošní novinkou Českého muzea stříbra jsou Muzejní čtvrtky - komentované prohlídky výstav, workshopy, koncerty i jiné zajímavosti v Hrádku nebo Kamenném domě.

Historie ožívá i při návštěvě Vlašského dvora. Andrea Kapounková, ředitelka Průvodcovské služby, slibuje: "S Průvodcovskou službou se během Kutnohorského léta opravdu nudit nebudete. Díky loňskému velkému zájmu opět uvádíme večerní scénické představení Příběh mince. Pomocí světel, hudby, tance a ohně zažijete příběh, který má přímou spojitost s Kutnou Horou a s místem, kde se odehrává, tedy s jedinečnou mincovnou českých králů. Ty ostatní soboty, pokud zrovna nebudou na nádvoří hrát ochotníci, strávíme společně hrou. Prohlídka královské mincovny je inspirovaná hrou O poklad Anežky České - bude se hrát, odpovídat na otázky, získávat pražské groše a nebojte, nikdo neodejde s prázdnou. No a co bychom byli za Průvodcovskou službu, kdybychom si pro vás nepřipravili nějakou tu procházku městem. Tak se připravte na čtvrteční hru Spolek panen kutnohorských, kterou jsme ve spolupráci s Divadlem Kůzle a mladými herci z pražské konzervatoře nachystali právě pro vás. Trasa představení je krásná. Provede vás audienční síní Vlašského dvora i přilehlým parkem." Pokud mluvíme o Vlašském dvoře, nesmíme zapomenout na prohlídku v režii Muzea B, která zve Za pověstmi a legendami Kutné Hory. Večer plný legendárních příběhů, skutečných i tajemných pověstí poutavě přiblíží vznik a historii královského města.

A na setmělé nádvoří Vlašského dvora se podíváte i díky divadelním představením kutnohorských ochotníků. Martin Betuštiak, předseda spolku, vás zve: "Ochotnický spolek Tyl oslaví 180. výročí od svého založení představením Kytice. Nestárnoucí klasiku Erbenových balad v jedinečném hudebně-dramatickém podání celého díla uvedeme po čtyři večery. Po loňském úspěchu neopomineme ani dětského diváka, připravujeme akci s názvem Pohádkový podvečer ve Vlašském dvoře. Uvidíte pohádku O Kouzelném pírku ptáka Loskutáka a v průběhu večera můžete také navštívit Muzeum kutnohorských pověstí a strašidel."

Že se v Kutné Hoře snoubí historie a skvělou gastronomií, dokazují prohlídky kláštera sv. Voršily, který není běžně přístupný veřejnosti. Nově si můžete prohlédnout zrestaurovanou fresku v kopuli nad hlavním schodištěm ve 2. patře kláštera sv. Voršily. Navíc právě při této netradiční prohlídce ochutnáte víno z kutnohorských vinic a dozvíte se, jak úzce je víno spojeno s proslulou dobou těžby stříbra na Kutnohorsku.

A protože Kutnohorské léto slibuje program i v okolí, Šárka Kopecká, produkční zámku Kačina, vás zve právě tam: "Kutnohorské léto na Kačině letos odstartovalo v pátek 30. června. Těšíme se na dětské návštěvníky a během prázdninových dnů jsme jim připravili bohatý program. Zámek i park budou plné příběhů, divadel, muzikálů i nočních a oživených prohlídek. Každé prázdninové pondělí a čtvrtek je pro děti připravena nová pohádka. Páteční večery oživí noční prohlídky Poprask na Kačině. V sobotu Vás po zámecké trase vás doprovodí duch Rudy, nedělní prohlídku oživí soubor Salome. Program je opravdu pestrý, letos zasahuje až do září a my věříme, že si z bohaté nabídky vyberete. Sledujte náš kalendář akcí, kde naleznete další zajímavé akce letošního léta."

Program Kutnohorského léta je nabitý a kapacita jednotlivých produkcí omezena. Neváhejte navštívit webové stránky www.kutnohorskeleto.cz, kde se dozvíte podrobnosti k programu a zakoupíte své vstupenky v předprodeji. Ten stejně jako v minulých letech probíhá také osobně ve všech informačních centrech v Kutné Hoře v Kollárově ulici a v Sedlci.

Zdroj: Město Kutná Hora

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »