InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Česko získá téměř 77 milionů švýcarských franků v rámci nového programu spolupráce se Švýcarskem

30.06.2023
Ministr financí Zbyněk Stanjura a švýcarská státní tajemnice Státního sekretariátu pro hospodářské záležitosti (SECO) Helene Budliger Artieda podepsali rámcovou dohodu mezi Českem a Švýcarskem k financování nového programu spolupráce v rámci druhého švýcarského příspěvku vybraným zemím Evropské unie.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Podpisem rámcové dohody se pro Českou republiku uvolní celkem 76,9 milionů švýcarských franků na podporu projektů zaměřených na ochranu životního prostředí, česko-švýcarskou spolupráci v rámci vědecko-výzkumných infrastruktur, zvyšování kvality domácí péče a zlepšení ekonomické a sociální integrace uprchlíků do české společnosti.

Realizace Programu švýcarsko-české spolupráce bude probíhat až do roku 2029. Jeho cílem je přispět k hospodářskému a sociálnímu rozvoji Česka a zároveň posílit bilaterální partnerství v oblastech, kde Švýcarsko může nabídnout přidanou hodnotu díky svým odborným znalostem a zkušenostem.

"V prosinci 2007 jsme podepsali první rámcovou dohodu, která položila základy pro realizaci Programu švýcarsko-české spolupráce, a vítám, že tato spolupráce bude pokračovat. Díky prvnímu švýcarskému příspěvku jsme podpořili více než 400 projektů, z toho 100 v partnerství českých a švýcarských subjektů. Jednalo se například o projekty dopravní infrastruktury, péče o seniory či projekty zaměřené na boj proti korupci a organizovanému zločinu," říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

V rámci prvního švýcarského příspěvku v období 2007-2017 byla Česku přidělena částka ve výši 109,78 milionů švýcarských franků. Zhruba třetina prostředků byla investována do šesti projektů rozvíjejících dopravní infrastrukturu. V Ostravě úspěšně proběhly investice do tramvajové sítě a výstavby trolejbusové trati s napojením na terminál Hranečník. V Olomouci šlo o investici do tramvajové trati Nové Sady, v Uherském Brodě, Berouně a Pardubicích pak do dopravních terminálů. Mezi významné projekty patří investice do úprav domovů pro seniory v Sobotíně, Opavě, Rožnově pod Radhoštěm, Bílovci a Frýdlantu nad Ostravicí a poskytování terénních služeb na Valašsku. Prostředky z programu získala rovněž sanatoria poskytující paliativní péči. Za účelem boje proti korupci a organizovanému zločinu byla vybudována tréninková střediska pro výcvik jednotek Policie ČR. V neposlední řadě program podpořil zavedení centrálního registru zbraní a iniciativy zaměřené na boj proti přeshraničnímu pašování drog.

Priority české a švýcarské strany pro program nadcházející spolupráce se promítly do čtyř oblastí podpory, které vzešly ze vzájemných jednání v průběhu roku 2022. Polovina dostupné alokace cílí na podporu udržitelného turismu a posílení biodiverzity. Cílem bude provést systematické změny v řízení toků turistů v cenných přírodních lokalitách prostřednictvím projektů zaměřených na zlepšení udržitelnosti turistických aktivit s využitím švýcarského know-how tak, aby byly minimalizovány negativní dopady na životní prostředí. Program dále umožní financování projektů zacílených na snižování fragmentace krajiny.

Dalším tématem podpory je česko-švýcarská spolupráce v rámci výzkumných infrastruktur. Tento program má za cíl přispět k ekonomickému růstu a konkurenceschopnosti ČR posílením jejího postavení mezi evropskými výzkumnými infrastrukturami a rozšířením její mezinárodní vědecko výzkumné sítě především ve spolupráci se švýcarskými partnery.

Oblast pomoci uprchlíkům při integraci v České republice bude usilovat o zlepšení ekonomické a sociální situace migrantů. K tomu přispějí zejména kroky zaměřené na posílení jejich aktivního zapojení do pracovního a sociálního života společnosti.

Poslední oblast pomoci představuje program domácí péče, který přispěje ke zvyšování kvality péče poskytované formálními i neformálními pečujícími v domácím prostředí pacienta. Program se zaměří na propojení různých sfér péče o pacienty za využití nových technologií a metodických konceptů a zároveň na jejich testování přímo v terénu.

V nadcházejícím období budou v uvedených oblastech vypracovány návrhy programů, které budou v průběhu 2024 předkládány švýcarské straně k odsouhlasení.

Zdroj: Ministerstvo financí

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Středa 1.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »