InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

AČR: Strakonické zdravotnice vyrobí krev i nasimulují popáleniny

29.06.2023
Hrozivě vypadající autonehoda. Naříkání raněných, všude spousta krve. Naštěstí se jedná pouze o simulovanou situaci, která má prověřit, jestli jsou vojáci schopní poskytnout první pomoc. O namaskování figurantů, kteří hrají raněné, se postaraly poručice Alena F. a nadrotmistryně Ivana B. z 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic.
Foto: acr.army.cz
Vojákyně, jež slouží na zdejším obvazišti jako zdravotnice, zvládnou namaskovat nejrůznější druhy poranění - od tepenného krvácení, přes zlomeniny, popáleniny, poranění břicha až po střelná zranění. Využívají při tom speciální maskovací sadu, která kromě předpřipravených gumových masek obsahuje i nejrůznější barviva, poprašky či dokonce střepy, které simulují sklo v ráně.

Je libo krev hustší nebo řidší?


Součástí maskovací sady je i prášek na výrobu krve. "Podle návodu smícháte prášek s vodou. V jakém poměru si volíme podle toho, jestli chceme krev hustší nebo naopak řidší," vysvětluje Alena a dodává, že krev si před maskováním připravují vždy tak, aby byla čerstvá.

Figuranty maskují velmi pečlivě. Přemýšlí o každém detailu. Snaží se, aby poranění odpovídalo co nejvíce realitě. "Když maskujeme střelné poranění, černé uhlí nám pomůže vytvořit iluzi spáleniny. Hnědá barva nám pomáhá při nasimulování nečistot v ráně, bílou a modrou barvu zase používáme k namaskování raněného, který upadá do šoku," objasňuje Alena, proč jejich maskovací kufry obsahují širokou škálu nejrůznějších barviv.

Jak se simuluje zvracení


Při maskování využívají i spoustu vlastních vychytávek. "Figuranti rozkoušou v puse chleba a zapijí mlékem. Následně pak simulují, že zvracejí. Když si vezmou do pusy šuměnky, vypadá to zase, že mají pěnu u pusy," odhaluje zajímavé fígle druhá ze zdravotnic Ivana.

Přestože jsou součástí maskovací sady i předpřipravené gumové masky, mnohem častěji používají vlastní nápady a kreativitu. "Když daný druh poranění vytvoříme sami, vypadá to mnohem více reálně než předpřipravená maska. Navíc aby maska držela, používá se speciální lepidlo, a ne každému figurantovi je to příjemné," dodává Ivana.

Herecký výkon se také počítá


Hodně záleží i na výběru figuranta. "Nestačí dotyčného jen dobře namaskovat. Je potřeba mu i vysvětlit, jak se má chovat. Aby byl schopen simulovat příznaky doprovázející daný typ poranění," zdůrazňuje Alena.

Zcela zvláštní kapitolou je maskování dětí. Některé z nich to totiž nemusí snášet dobře. "Stačilo abych dětem dala dlahu, obvázala hlavu nebo ruku a hned začaly plakat, protože si myslely, že jsou skutečně nemocné a odvezeme je do nemocnice," zažila Ivana, když učila děti první pomoc.

Inspiraci čerpají z internetu i válečných filmů


Nápady pro maskování získávají z nejrůznějších zdrojů. Jako inspirace jim slouží videa na internetu i válečné filmy. Uplatnit lze i umělecký talent. "Celý život dělám něco rukama. Maluji, vyřezávám, modeluji, vyrábím keramiku. Maskování je pro mě v podstatě umělecké dílo," prozrazuje Ivana, která navíc řadu poranění viděla na vlastní oči, když jezdila se záchrannou službou.

Armáda ČR se může pochlubit specialisty, kteří v maskování raněných dosáhli nevídaných výsledků. "Moje bývalá kolegyně, která aktuálně slouží u Agentury vojenského zdravotnictví v Hradci Králové, se této oblasti hodně věnuje a maskování raněných dotáhla k úplné dokonalosti," potvrzuje Alena, že vzorem jim mohou být i jiní vojenští zdravotníci.

Když vám pacient umírá pod rukama


Obě vojákyně jsou zkušené zdravotnice, které toto náročné povolání vykonávaly i v civilu. Alena pracovala v nemocnici na ortopedickém oddělení. "Pracovala jsem mimo jiné na onkologické ortopedii, kde se léčili i mladí lidé, kteří bohužel neměli příznivé vyhlídky," zavzpomínala na rok 2008, kdy se rozhodla vstoupit do armády.

Ivana se stala vojákem z povolání před třemi roky. Předtím pracovala 15 let u zdravotnické záchranné služby. "Práce u záchranky je časově i psychicky náročná. Pacienti vám umírají pod rukama a vy s tím nemůžete nic dělat. Při běžné službě u útvaru neřešíte tak závažná poranění. Navíc služba v armádě je pestřejší a je zde i mnohem více prostoru na vzdělávání," říká Ivana a zároveň tím připomíná, že u strakonického útvaru funguje výukové centrum, které školí vojáky v poskytování přednemocniční neodkladné péče.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »