InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Vlhkostní mapy, těžký vzduch a orosená okna? Přichází čas na izolaci zdiva

29.06.2023
Každý majitel rodinného domu by měl čas od času provést pořádnou vizuální kontrolu svých stěn, podlah i stropů. Pouhý bližší pohled totiž dokáže včas napovědět, že je něco v nepořádku. V takových situacích je lepší začít jednat ihned a s předstihem, než se potom snažit řešit těžké následky v podobě poškození. Pozorujete problémy s vlhkostí?
Ilustrační snímek | Zdroj: Freepik.com

Nic nevydrží věčně


Poctivá izolace zdiva je naprostým základem ochráněného domova. To platí zvlášť v dnešní době, kdy se mnoho majitelů starších a zanedbávaných budov diví, že musí doplácet ohromné částky za zimní vytápění. Pokud budete o svůj majetek poctivě pečovat, budete nejen v naprostém bezpečí, ale dopřejete si i komfort a znatelné úspory.

V dnešní době si lze vybrat z pestré škály různých metod sanace a izolace, z nichž každá má své výhody, stejně jako nevýhody. Řada z nich přitom nevyžaduje žádné mechanické zásahy, bourání, řezání, vrtání ani další nepříjemnosti. Vždy však záleží na stupni poškození, materiálu stěn a míře vlhkosti.

Nepříjemné, ale výhodné


Velkou kapitolou je především podřezání zdiva. Jak už název napovídá, v tomto případě se neobejdete bez mechanického zásahu a spousty nečistot. Na konci procesu však získáte perfektně izolované stěny, které vám zajistí dlouholetý klid a úspory v řádu klidně i desítek tisíc korun ročně. Jak celý proces vlastně probíhá?

Napadená stěna se podřeže buď řetězovou, či lanovou pilou. První zmíněná varianta se používá pouze u cihlových zdí. Následně se do vzniklých spár vloží nová izolace v podobě PVC, PE, nebo sklolaminátu. Tímto způsobem se ošetří celá plocha a ve finále se vzniklé prostory zaplní maltou.

Druhá možnost je mnohem univerzálnější a dá se použít u všech druhů materiálů. Myšlenka je úplně stejná a opět počítá s vyplněním vnitřního prostoru zdí vhodnou izolací. Jedná se sice o celkem náročný proces a můžete počítat s velkým nepořádkem, ale taková je cena za bezpečí.

Jednou a pořádně


Na tuzemském trhu se pohybuje mnoho různých firem, které zajišťují sanace a izolace zdiva. Vzhledem k náročnosti zmíněné technologie se vyplatí vsadit jen na opravdu ověřené profesionály s dostatečným množstvím referencí. Přece jen si chcete užívat stoprocentní výsledek a vyhnout se opětovnému předělávání špatně provedené práce.

Na koho se tedy spolehnout, jestli si chcete dopřát jistotu? Za zmínku stojí například oblíbená společnost pod výše vloženými odkazy. Ta se specializuje nejen na podřezávání, ale i na elektroosmózu, chemickou injektáž a další metody ochrany. Kdo ví, možná vám bude bohatě stačit některá z méně invazivních variant. To se dozvíte během osobní prohlídky u vás doma, během níž se vše rozhodne.

Autor: Pl
Související:

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »