InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Benešova vila v Sezimově Ústí bude veřejnosti přístupná šest dní v týdnu

29.06.2023
Předseda vlády Petr Fiala se rozhodl více otevřít Benešovu vilu v Sezimově Ústí veřejnosti. Od 1. července 2023 až do září bude vila manželů Benešových zpřístupněna hned šest dní v týdnu. Dosud je možné objekt navštívit jen v omezeném množství dní při víkendových komentovaných prohlídkách.
Vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí | Foto: vlada.cz
Díky spolupráci s Husitským muzeem v Táboře dojde od července ke sjednocení prohlídek Památníku dr. Edvarda Beneše a Benešovy vily. Budou sloučeny do jednoho návštěvnického okruhu a dojde také k harmonizaci provozní doby pro veřejnost v obou objektech. Památka připomínající druhého československého prezidenta a jednoho z nejvýznamnějších prvorepublikových politiků bude od července do září zpřístupněna hned šest dní v týdnu, a to vždy od úterý do neděle. V říjnu pak bude objekt otevřen týdně vždy od pátku do neděle. Návštěvníci budou mít díky tomu výrazně více možností vilu Hany a Edvarda Benešových prozkoumat.

"Chtěl jsem vilu otevřít návštěvníkům v největší možné míře, protože to bude mít pro veřejnost bezesporu mnohem větší význam, než kdyby tam premiér jezdil o víkendu ‚na chalupu‘. Když už jsme k tomu přistoupili, bylo pro mě prioritou, aby měli lidé při pohybu v objektu co největší volnost, a mohli si tak prohlídku Benešovy vily a Památníku dr. Edvarda Beneše užít co nejvíc," uvedl předseda vlády Petr Fiala.

"Vilu se snažíme otevřít co nejvíce, aby měl každý příležitost přijít a podívat se, posedět, dozvědět se něco o historii naší země, a jak významné místo to je. Jsem ráda, že se nám podařilo domluvit s Husitským muzeem vhodný způsob, jak vilu, kudy procházely dějiny, zpřístupnit co nejvíce," vysvětlila vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Nově vzniklý návštěvnický okruh začíná v Památníku dr. Edvarda Beneše a volně navazuje procházkou přilehlým parkem do vily Benešových. "S využitím audioprůvodce, který bude k dispozici, si budou moci návštěvníci na jednotlivých stanovištích v areálu horní zahrady a také přímo ve vile poslechnout informace o prezidentském páru, historii vily a okolí, o vystavených exponátech a další zajímavosti," popsala Jana Kotalíková.

Návštěvníci Benešovy vily se nově nebudou muset na prohlídku v předstihu registrovat, pro vstup bude stačit zakoupení vstupenek. Cena plného vstupného pro dospělé bude 80 korun, děti a senioři zaplatí 60 korun. Poslední vstupenky bude možné zakoupit nejpozději 60 minut před koncem provozní doby. Přístup do areálu Benešovy vily není bezbariérový, nejsou povolena ani domácí zvířata.

Novinky v areálu


Rozšíření návštěvních dnů Benešovy vily však není jedinou změnou, která se v letošním roce v areálu uskutečnila. V první polovině letošního roku došlo k odstranění bazénu, který na zahraně vily vznikl při necitlivé rekonstrukci v letech 1977 a 1978. Cílem likvidace bazénu a souvisejících stavebních prací bylo navrátit parku původní ráz, jaký měl v dobách, kdy ve vile manželé Benešovi pobývali.

Další ozvláštnění návštěvy Benešovy vily návštěvníkům nabídne panelová výstava fotografií s názvem 13 českých premiérů, která se do Sezimova Ústí přesune ze zahrady Strakovy akademie na přelomu srpna a září. Snímky slouží jako kronika mapující významné okamžiky vládnutí jednotlivých šéfů českých kabinetů, ale také oceňují jednotlivé premiéry, z nichž každý přispěl k tomu, jakou je Česká republika v současnosti zemí.

Otevírací doba Benešovy vily

Červenec a srpen

Pondělí: zavřeno
Úterý až neděle: od 10 do 17 hodin

Září

Pondělí: zavřeno
Úterý až neděle: od 9 do 16 hodin

Říjen

Pondělí až čtvrtek: zavřeno
Pátek až neděle: od 9 do 16 hodin

Zdroj: Úřad vlády ČR

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »