InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

EU investuje 6,2 miliardy eur do bezpečné a účinné dopravní infrastruktury

23.06.2023
Evropská komise vybrala 107 projektů dopravní infrastruktury, které obdrží více než 6 miliard EUR ve formě grantů EU z Nástroje pro propojení Evropy (CEF), což je nástroj EU pro strategické investice do dopravní infrastruktury. Více než 80 % finančních prostředků podpoří projekty, které zajišťují účinnější, ekologičtější a inteligentnější síť železnic, vnitrozemských vodních cest a námořních tras podél transevropské dopravní sítě (TEN-T). Projekty navíc posílí trasy solidarity mezi EU a Ukrajinou, které byly zřízeny s cílem usnadnit vývoz a dovoz z Ukrajiny.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Pro financování byla rovněž upřednostněna významná přeshraniční železniční spojení podél hlavní sítě TEN- T. Patří mezi ně mimo jiné Brennerský tunel (propojující Itálii a Rakousko), Rail Baltica (propojující tři pobaltské státy a Polsko se zbytkem Evropy), jakož i přeshraniční úsek mezi Německem a Nizozemskem (Emmerich-Oberhausen).

Námořní přístavy v Irsku, Řecku, Španělsku, Lotyšsku, Litvě, Nizozemsku a Polsku obdrží finanční prostředky na rozvoj dodávek elektřiny z pevniny s cílem snížit emise skleníkových plynů z uvazovaných plavidel.

S cílem zajistit, aby vnitrozemská vodní doprava obstála i v budoucnu, bude modernizována infrastruktura podél přeshraničních vodních cest Seina-Šelda mezi Francií a Belgií. Vnitrozemské přístavy v povodí Dunaje a Rýna, jako je Vídeň a Andernach, budou rovněž modernizovány.

V zájmu dalšího zvýšení bezpečnosti a interoperability železniční dopravy EU bude ve vlacích a železničních tratích v Česku, Dánsku, Německu, Francii, Rakousku a na Slovensku instalován evropský systém řízení železničního provozu (ERTMS). Na silnicích bude několik členských států EU zavádět inteligentní dopravní systémy a služby (ITS), zejména kooperativní ITS (C-ITS) pro bezpečnější a účinnější dopravu. Několik členských států získá podporu evropským projektům uspořádání letového provozu s cílem zvýšit účinnost letecké dopravy a vytvořit jednotné evropské nebe.

107 projektů bylo vybráno z celkového počtu 353 projektů předložených v reakci na výzvu k předkládání návrhů zveřejněnou v roce 2022.

Finanční prostředky EU budou mít podobu grantů, které budou použity na spolufinancování celkových nákladů projektu.

V rámci programu Nástroje pro propojení Evropy - Doprava na období 2021-2027 je k dispozici 25,8 miliardy EUR na granty na spolufinancování projektů TEN-T v členských státech EU. Od roku 2014 podpořil Nástroj pro propojení Evropy téměř 1300 projektů v odvětví dopravy v celkové výši 29,4 miliardy EUR (bez dnešního navrhovaného výběru).

Další možnosti financování jsou k dispozici v rámci Nástroje pro propojení Evropy v oblasti dopravy, přičemž výzva k zajištění vojenské mobility v roce 2023 je v současné době otevřena do 21. září 2023 a výzvy k předkládání návrhů v rámci nástroje pro infrastrukturu pro alternativní paliva jsou otevřeny do 7. listopadu 2023. Příští výzvy k předkládání návrhů v rámci Nástroje pro propojení Evropy v oblasti dopravy budou zveřejněny koncem září 2023.

Zdroj: Evropská komise

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Středa 1.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »