InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Zdravotní pojištění na cestách v kostce aneb dovolená bez zbytečných komplikací

21.06.2023
Období dovolených se blíží a než vyrazíte na prázdniny je dobré zjistit, kde by vám v případě potíží stačil u lékaře český průkaz pojištěnce a jak se vyvarovat toho, abyste si ke vzpomínkám z dovolené přibalili tučný účet za ošetření. Ne všechna péče v zahraničí je hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Přinášíme proto přehled informací, které se mohou hodit každému cestovateli.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) = tzv. kartička pojištěnce


Na dovolenou si rozhodně nezapomeňte přibalit průkaz pojištěnce. Ten předkládáte ve zdravotnických zařízeních v ČR, ale hodit se vám bude i v zahraničí. V případě, že budete potřebovat ošetřit v některém státu EU, EHP (Island, Lichtenštejnsko, Norsko), Velké Británii a Švýcarsku, bude vám na základě platného Evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC), poskytnuta nezbytná zdravotní péče na účet vaší zdravotní pojišťovny (za podmínek uvedených níže).

Ve vyjmenovaných zemích máte jako občan ČR s průkazem EHIC stejné podmínky pro čerpání zdravotní péče jako místní občan v rámci povinného zdravotního pojištění. V případě potřeby nezbytné zdravotní péče (onemocnění, úraz, neplánovaný porod atd.) je vždy nutné prokázat se u lékaře průkazem EHIC.

Průkaz EHIC mám. Kde mě můžou ošetřit?


Pro to, abyste mohli uplatnit průkaz EHIC, musíte vyhledat zdravotnické zařízení, které je financováno z veřejných zdrojů. Poskytnutou zdravotní péči uhradí zdravotnickému zařízení místní zdravotní pojišťovna a náklady následně přeúčtuje VZP. Vy za ošetření zaplatíte jen to, co by za něj zaplatil místní pojištěnec - např. regulační poplatek, poplatek za recept či hospitalizaci, poplatek za návštěvu lékaře nebo za předepsané léky apod.

Ošetřili mě v soukromém zařízení, refunduje mi to pojišťovna?


V případě, že by byla cestovateli zdravotní péče poskytnuta v cizině v soukromém zdravotnickém zařízení (tzn. jiném než napojeném na systém veřejného zdravotního pojištění) a neměl uzavřeno komerční cestovní pojištění, které by pokrylo (dle sjednaných smluvních podmínek) náklady na poskytnutou zdravotní péči, musí si náklady na tuto péči uhradit sám.

Po návratu do ČR může pojištěnec VZP zažádat o náhradu (refundaci) uhrazených nákladů. Pozor, mějte na paměti, že refundace nákladů je možná pouze do výše, která by byla českou zdravotní pojišťovnou hrazena při poskytnutí těchto zdravotních služeb na území ČR (tzn. do výše českých "cen" a jen pokud šlo o péči, která je v ČR z veřejného zdravotního pojištění hrazená). Pokud jste v uvedených zemích hradili platbu za ošetření v hotovosti, uschovejte si účty - předkládají se k žádosti o refundaci. Více informací ZDE.

Co je nezbytná péče?


Nezbytnou zdravotní péčí se rozumí zdravotní péče, kterou z lékařského hlediska vyžaduje zdravotní stav pacienta. Nejde o takovou zdravotní péči, za kterou by pojištěnec do jedné z uvedených zemí přímo vycestoval, nebo o péči, kterou by zdravotní stav pojištěnce nevyžadoval (např. preventivní prohlídky, plánovaná operace).

Nezbytná péče se posuzuje s přihlédnutím k povaze nemoci a předpokládané době pobytu v zahraničí. Péče musí být poskytnuta v takovém rozsahu, aby pacient nemusel odcestovat ze zahraničí dříve, než zamýšlel. O konkrétním rozsahu a způsobu poskytnutí péče rozhoduje místní ošetřující lékař.

Komerční cestovní pojištění - rozmar nebo nezbytnost?


V každé zemi mohou platit jiná pravidla a předpisy, ne všechna zdravotní péče může být hrazena z veřejného zdravotního pojištění, tak jak jsme zvyklí v České republice. Doporučujeme si ověřit, že vaše cílová destinace patří mezi ty, kde vám s EHIC průkazem bude péče poskytnuta. Průkaz EHIC neplatí automaticky ani ve všech státech Evropy (pouze v zemích EU a EHP, Velké Británii, Švýcarsku). V případě cesty mimo Evropu by mělo být komerční cestovní pojištění nezbytností.

Mám se nechat očkovat před dovolenou?


V případě, že jste si vybrali exotickou dovolenou, je dobré si zjistit jaká jsou povinná a doporučená očkování v dané destinaci. VZP malým i velkým cestovatelům přispěje 1 000 Kč na cestovní očkování (na očkování proti žluté zimnici, japonské encefalitidě, břišnímu tyfu, horečce dengue, vzteklině, choleře) nebo na zakoupení léků na ochranu před malárií (tzv. antimalarik) na základě receptu od lékaře.

Očkování před infekčními onemocněními je důležité, ať vás cestovatelská touha zavede kamkoli. Ocenit byste mohli příspěvek VZP na očkování proti klíšťové encefalitidě (děti 700 Kč, dospělí 500 Kč) nebo virové hepatitidě (500 Kč bez omezení věku).

Zdroj: VZP ČR
Komerční sdělení: Sardinie dovolená

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »