InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

CzechTourism: Proč se prodírat davem turistů, když můžete objevovat (zatím) neobjevené skvosty Česka?

21.06.2023
Zřícenina hradu Vízmburk neboli podkrkonošské Pompeje v Královéhradeckém kraji. Zámek Chyše, který Karel Čapek zvěčnil ve svých dílech Krakatit a Věc Makropulos z Karlovarského kraje. Anebo jihočeská Vodárenská věž v Českých Budějovicích z 18. stol. To jsou neobjevené skvosty České republiky pro rok 2023. Celkem jich Česká centrála cestovního ruchu - CzechTourism vybrala 42, a to na základě tipů z jednotlivých krajů.
Státní zámek Velké Březno | Foto: zamek-velkebrezno.cz
Ve výběru jsou tradičně tři turisticky zajímavá místa, o kterých se (zatím) moc neví, ale která rozhodně stojí za návštěvu. Seznam zahrnuje dvanáct muzeí, sedm zámků, tři galerie, ale třeba i pivovar, hvězdárnu nebo barokní hřbitov. 
 
"Už za covidu se lidé naučili trávit dovolenou v tuzemsku a začali poznávat a užívat si to, co je za humny. I když v létě mnoho lidí vyrazí k moři, je stále spousta těch, kteří nejen v souvislosti s vysokými cenami a inflací budou volit poznávání krás Česka. Podle našeho nejnovějšího průzkumu plánuje strávit letní dovolenou v Česku 61 % Čechů, chtějí zejména odpočívat a lehce sportovat. Za kulturu, sport a památky plánují Češi letos utratit v průměru kolem tisícovky. Přehled neobjevených skvostů, který každoročně vydáváme, má proto jasný cíl - chceme propagovat méně navštěvovaná, přesto velmi atraktivní a krásná místa, abychom rozložili cestovní ruch do více oblastí," říká ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism Jan Herget. 

Hlavní město Praha láká například na 68 metrů vysokou Astronomickou věž v Klementinu, nebo na Clam-Gallasův palác na Starém Městě pražském, jednu z nejvýznamnějších barokních palácových staveb v Praze, která leží na křižovatce důležité středověké spojnice Pražského hradu s centrem Starého Města, zvané též Královská cesta. 
 
Milovníci historie a zámeckých komnat se můžou vydat třeba do Ústeckého kraje na jeden z nejmladších a nejmenších zámků v České republice, a to na Státní zámek Velké Březno, který obklopuje jedinečný přírodní anglický park s množstvím vzácných stromů a keřů. Pardubický kraj do svého výběru zařadil zámek Moravská Třebová, Moravskoslezský kraj zase vybízí k návštěvě Albrechtic a zámku Linhartovy.

Na seznam neobjevených skvostů se letos dostalo například i Muzeum Moravské Budějovice z kraje Vysočina, Krkonošské muzeum Jilemnice v Libereckém kraji, Památník Karla Čapka ve Staré Huti ve Středočeském kraji, nebo z Olomouckého kraje Arboretum v Bílé Lhotě v zámeckém parku, což je Národní přírodní památka, která skýtá na 400 druhů vzácných dřevin. 
 
Nechybí ani tip z Plzeňského kraje, který doporučuje navštívit unikát mezi památkami architektury 20. století Semlerovu rezidenci. Jihomoravský kraj zastupuje mezi neobjevenými skvosty Státní zámek Uherčice a Zlínský kraj zmiňuje například Galerii Joži Uprky v Uherském Hradišti
 
Na výběru destinací spolupracoval CzechTourism s kraji České republiky a portálem Kudy z nudy. Kraje tipovaly taková místa, ve kterých se návštěvnická čísla za rok pohybují v nižších jednotkách či desítkách tisíc a která mají velký potenciál být mezi hojněji vyhledávanými lokalitami.
 
"Cestovatelské tipy do regionů lidé najdou i na portále Kudyznudy.cz. Ten je jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V hlavní turistické sezoně stránky zaznamenávají měsíčně až přes 3,5 milionů návštěv. V současnosti je na portále k dispozici téměř 300 tisíc aktivních článků", doplňuje František Reismüller, ředitel odboru marketingu a zahraničních zastoupení České centrály cestovního ruchu-CzechTourism. 
 
Portál Kudyznudy.cz všechny neobjevené skvosty roku 2023 podrobně popisuje. K dispozici jsou i fotografie, kontakty a aktuální informace o otevírací době nebo ceně vstupného. Neobjeveným skvostům se věnuje taky newsletter, který agentura posílá na více než 360 tisíc registrovaných uživatelů.

Zdroj: CzechTourism

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »