InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

V parku Komenského se během festivalu Zlín žije představí hudební naděje, umělci i rozmanitý život města

20.06.2023
Místem setkávání, poznávání, tvoření, edukace, pouličního umění, her a relaxace bude ve dnech 23.-25. 6. během festivalu Zlín žije park Komenského. Oživí ho nejen pestrý kulturní program představující především lokální talenty a nabídka více než čtyřiceti stanovišť, ale i výrazné audiovizuální prvky. Zaujme také unikátní Fčil out zóna a nafukovací planety. Festival pořádá pro statutární město Zlín příspěvková organizace Živý Zlín.
Vizualizace Zlín žije | Foto: Anežka Gavendová
"Mám radost, že můžeme v parku představit doslova Zlín na jednom místě. Kromě úžasných mladých a někdy i malých hudebníků a lokálních matadorů hudební scény se můžete těšit na komunity a organizace, které na čtyřiceti stanovištích připravily aktivity tvořivé, edukační i zábavné. Divadlo, animace, umění, řemeslo, školství i charitativní a osvětové aktivity - to všechno jsou aktéři, kteří tvoří Zlín a zaslouží si pozornost," upřesnila Jana Kubáčová, ředitelka kulturního a kreativního centra Živý Zlín.

V parku zahraje například Marie Tichá, Adam Kořán, Tereza Kutrová, Markéta Vodičková s kytaristou Filipem Vítů, kapela Minami nebo talentovaní žáci ze ZUŠ Morava a ZUŠ Zlín. Průřez žánry pak nabídne skupina WIMS.

O velké večerní koncerty nepřijde ani tato rodinná zóna. Vystoupí například rock-crossover Hluchý Dovrat, legendární zlínská kapela Tokyo, uskupení Event Jazz v doprovodu zpěvačky Zuzany Gamboa, pop-rockoví Pro Tebe a Joe Cocker Forever nebo česko-bosenská kapela No Barriers, v jejímž repertoáru má své místo jak vlastní tvorba, tak cover verze světových hitů. Těšit se můžete také na vystoupení brněnské skupiny Pueblo Flamenco v čele s tanečnicí Ivetou Rivero, která v parku vykouzlí atmosféru Španělska.

Souběžně s hudebním programem na pódiu se v parku interaktivním způsobem představí nejrůznější komunity - od alternativních školek přes volnočasové aktivity a pouliční kadeřníky až po významné organizace jako Krajská knihovna Františka Bartoše nebo Krajská nemocnice Tomáše Bati.

Malí návštěvníci festivalu si také přijdou na své. Na více než čtyřiceti stanovištích se mohou těšit například na workshop animace, pozorování včel v úlu, ševcovskou dílnu, hravé dílny, ale naučí se i skautským dovednostem nebo si užijí sportovní stanoviště s trampolínkami a skákacími botami. Chybět nebude ani hrací zóna Fatra plná kultovních nafukovacích hraček nejen z dílny umělkyně Libuše Niklové. Za příznivého počasí bude velkým lákadlem i stanoviště Hvězdárny Valašské Meziříčí, která do Zlína přiveze obří nafukovací planety.

Ve spolupráci s brněnským studiem multimediálních architektů Visualove v parku vyroste také nepřehlédnutelná čtrnáct metrů široká Fčil out zóna s lehátky. Instalaci složenou ze 1150 kusů látek doplní večerní nasvícení a podkresová hudba.

Druhý ročník festivalu Zlín žije se koná v krajském městě ve dnech 23. až 25. června. Ve čtyřech zónách nabídne prostor stovkám hudebníků, komunit, artistů, tanečníků a dalším. Přijede také kapela Buty, AG Flek, Mňága a Žďorp, Hrubá hudba, Majk Spirit, Ventolin nebo zlínská rodačka Dasha. Vstup na veškerý program je i letos volný.

Festival Zlín žije pro statutární město Zlín připravuje příspěvková organizace Živý Zlín.

Celý program festivalu a seznam stanovišť v parku Komenského naleznete na www.kulturazlin.cz/festival-zlin-zije/.

Autor: Anežka Gavendová

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »