InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Ministři jednali v Lucemburku o podobě nového uspořádání trhu s elektřinou

20.06.2023
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela jednal v Lucemburku na Radě pro energetiku o zlepšení uspořádání trhu s elektřinou. V důsledku vysokých cen na trzích s elektřinou se ukázalo, že je ještě více třeba posílit ochranu spotřebitelů a zvýšit stabilitu a předvídatelnost nákladů na energii. Proto Evropská komise v březnu tohoto roku představila reformu, která mimo jiné sníží vliv cen plynu na cenu elektřiny, zvýší konkurenceschopnost průmyslu v Evropě a zajistí ochranu trhu s elektřinou. V pondělí se ministři pokusili nalézt pozici Rady k této důležité reformě, nicméně se nepodařilo nalézt dohodu nad všemi částmi textu. Text bude nyní vrácen k projednání na úroveň velvyslanců v rámci Coreperu s cílem nalézt shodu nad posledními zbývajícími oblastmi.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Cílem této reformy je zvýšit předvídatelnost a stabilitu nákladů na energie, čímž ochráníme evropské domácnosti a firmy před velkými výkyvy cen a zvýšíme konkurenceschopnost průmyslu jak v České republice, tak v celé Evropské unii," říká ministr Síkela a dodává: "Jsem rád, že se Evropská komise vrátila k důležité reformě, o které jsme jednali během našeho předsednictví. Její návrh je dobrým základem pro diskuzi, jak posílit stabilitu dlouhodobých trhů, posílit odolnost účastníků trhu a posílit ochranu a práva spotřebitelů."

Navržené změny umožní provozovatelům přenosových i distribučních soustav zavést nový nástroj, který bude cílit na snížení spotřeby ve špičkách, což by mělo vést ke snížení cen elektřiny a snížení spotřeby plynu. Umožňuje jim také používat data z chytrých měřicích zařízení pro zvýšení flexibility a zefektivnění řízení energetického systému.

Návrh také umožní státům v rámci státní podpory garantovat výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů a jaderných elektráren uzavíráním takzvaných dvousměrných rozdílových smluv. Ty zajistí, že v případě vysokých cen elektřiny nezůstanou tyto nadměrné zisky energetickým společnostem, ale budou přerozděleny spotřebitelům.

Úpravy pravidel trhu s elektřinou usilují zejména o ochranu zákazníků a posílení jejich pozice na trhu s elektřinou. Dodavatelé elektřiny budou mít nově povinnost nabízet zákazníkům smlouvy s fixní délkou a fixní či dynamickou cenou, přičemž nejdůležitější podmínky budou muset být uvedeny transparentně a přehledně. Stejně tak se počítá se zapojením zákazníka do trhu s elektřinou, například díky právu na sdílení energie z obnovitelných zdrojů bez nutnosti zakládat energetické komunity.

Nově bude také možné regulovat cenu elektřiny pro domácnosti a malé a střední podniky v případě vyhlášení mimořádné tržní situace. K tomu může dojít pouze na omezenou dobu a za předpokladu, že ministři na základě návrhu Evropské komise a při splnění předem stanovených podmínek schválí vyhlášení stavu unijní krize cen energií. Jedná se o zásadní nástroj pro omezení negativních dopadů vysokých cen energií.

Revize směrnice usiluje i o posílení odolnosti dodavatelů elektřiny, čímž chce EU předejít krachům energetických společností. Národní regulační orgány budou muset zajistit, aby dodavatelé uplatňovali strategii, která posílí jejich odolnost a sníží riziko krachů dodavatelů elektřiny. Revize představuje návrh na povinné zavedení dodavatelů poslední instance na národní úrovni a jejich základní povinnosti.

Vzhledem k tomu, že se nepodařilo nalézt shodu v oblasti hlavních principů nastavení rozdílových smluv a podmínek redistribuce příjmů mezi spotřebitele, pokusí se švédské předsednictví v nalézt podporu následujících dnech a výsledný kompromis se pokusí schválit v rámci jednoho z nadcházejících jednání velvyslanců.

Zdroj: MPO

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Středa 1.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »